2013-04
KERESKEDELMI ÉLET

Nemzeti Dohányboltok – érdektelenség és túljelentkezés egyszerre

2013-04-02
Eredménytelennek nyilvánították a dohánybolt működtetésére kiírt koncessziós pályázatot 1417 településen, pályázó hiányában.

Eredménytelennek nyilvánították a dohánybolt működtetésére kiírt koncessziós pályázatot 1417 településen – pályázó hiányában.

Ezért a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. újra kiírja ezeket a pályázatokat a felhívást követő 30. napon. Az ismételten kiírt koncessziós jogosultságokkal érintett települések listája megtekinthető itt

Amennyiben ezeken a településeken ismét nem lesz érdeklődő, akkor az állam veszi át a működtetést.

Amint az a NDN közleményéből kiderül, határidőre 15 633 darab pályázat érkezett, amelyeket feldolgoznak és értékelnek. Vannak területek, ahol négy-ötszörös a túljelentkezés.

Pályázati kiírások

A pályázati kiírásokat a megjelenést követően a következő helyekről lehet majd beszerezni, illetve letölteni:

Széchenyi Programiroda: www.szechenyiprogramiroda.hu

Kormányportál: www.kormany.hu

Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.: www.nemzetidohany.hu

További információk a pályázók körére, a koncessziós tevékenységre és szerződésre, illetve a pályázat benyújtásának határidejére vonatkozóan ezen a lapon elérhetők:


Pénztárgépcsere – a KISOSZ együttműködésre készül a NAV-val

2013-04-02
A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) arra készül, hogy a pénztárgépek cseréjével kapcsolatosan együttműködést alakítson ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV), illetve jelezte közreműködési szándékát a gazdasági szaktárca új vezetésének

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) arra készül, hogy a pénztárgépek cseréjével kapcsolatosan együttműködést alakítson ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV), illetve jelezte közreműködési szándékát a gazdasági szaktárca új vezetésének.

Kormányzati vélekedések szerint a pénztárgépek adóhatósághoz történő on-line bekötése érdekében mintegy 200 ezer pénztárgép cseréjére lesz szükség, amelyhez az állam részbeni támogatást ad, írtunk nemrégiben a csere eddigi feltételeiről.

Jelenlegi ismereteink szerint a – Nemzetgazdasági Minisztérium rendeletében szereplő paraméterekkel kialakítható – pénztárgépek forgalmazására eddig egyetlen cég adott be engedélyezési kérelmet, ezért várható, hogy a piacon, nyárig az előírásoknak megfelelő gépeket meg lehet vásárolni.

A KISOSZ – az elnökségi ülésén elhangzottak figyelembevételével – készül arra, hogy a témában együttműködést alakítson ki a NAV hivatalaival, illetve jelezte közreműködési szándékát a gazdasági szaktárca új vezetésének.

Felhívás! A minimálbér és a garantált bérminimum állami kompenzációjáról

2013-04-03
A 2013. évi minimálbér, illetve a szakképesítéshez kötött bérminimum összegének megállapítása során előzetesen jeleztük: megállapodás született a kormányzat és a szociális partnerek között arról, hogy a leghátrányosabb és egyben legalacsonyabb jövedelmekkel rendelkező ágazatokban, e két bérkategória esetében, a béremelés és közterheinek éves költségének 50 százalékát – vállalkozói kérelmekre – az állam megtéríti a vállalkozásoknak.

A 2013. évi minimálbér, illetve a szakképesítéshez kötött bérminimum összegének megállapítása során előzetesen jeleztük: megállapodás született a kormányzat és a szociális partnerek között arról, hogy a leghátrányosabb és egyben legalacsonyabb jövedelmekkel rendelkező ágazatokban, e két bérkategória esetében, a béremelés és közterheinek éves költségének 50 százalékát – vállalkozói kérelmekre – az állam megtéríti a vállalkozásoknak.

 

Jóllehet, a megállapodás alapján mi az első idei bérkifizetések utáni hónapra, azaz februárra vártuk a kormányzati intézkedést, az márciusra csúszott. Március 28-án a kormány döntött a béremelés költségeinek részbeni megtérítéséről a kiválasztott ágazatokban. Ezek között szerepel a vendéglátás, a szálláshely szolgáltatás és a kiskereskedelem.

A két béremelés által okozott többlet-bérköltség és annak többletjárulék költsége – a vállalkozás által benyújtott kérelem alapján – a munkaügyi központ döntésének megfelelően kerül támogatásra.

Kérelmek benyújtása

A kormány döntése után megjelent rendelet alapján, várhatóan április második felétől lehet majd a kérelmeket benyújtani, az elbírálás folyamatos lesz, és a vállalkozások várhatóan májusban megkapják egy összegben a 2013. első félévre eső kötelező béremelések és azok járulékvonzatának támogatását.

A támogatás felhasználása

A támogatás kizárólag a minimálbér és a garantált bérminimum-emelés bér- és járulékköltségek fedezetére használható fel, és a felhasználásról augusztus végéig kell a munkáltatóknak elszámolni a munkaügyi központok felé.

A támogatás iránti kérelmek elkészítésében a KISOSZ gyakorlati segítséget nyújt

a vállalkozóknak!

*

A KISOSZ kezdeményezte:

a kiskereskedelem és a vendéglátás legyen kiemelt és támogatott

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) az országos érdekegyeztetés intézményrendszerében – a többi munkaadói érdekképviselet támogatását is bírva – kezdeményezte, hogy a kiskereskedelem és a vendéglátás kerüljön be a kiemelt és támogatott szakmák közé – a tagságot alkotó vállalkozások érdekében.

Változatok Erzsébet-utalványra

2013-04-03
Az Étkezési Erzsébet-utalvány nevet kapta az ételfogyasztásra és a fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható utalvány.

Az Étkezési Erzsébet-utalvány nevet kapta az ételfogyasztásra és a fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható utalvány.

Az új típusú Étkezési Erzsébet-utalvány mellett a 2012-es évben kibocsátott étkezési utalvány is forgalomban lehet, tekintettel arra, hogy a vásárlói szokások eltérőek, így mindkettő érvényes és beváltható.

Mint ismeretes – az Étkezési és Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány mellett – január közepétől vezették be az Iskolai Erzsébet-utalványt, a Szabadidő Erzsébet-utalványt, valamint az Ajándék Erzsébet-utalványt.

Mindezekkel egy időben egységesítették az utalványcsalád tagjainak megjelenését, és új, kiegészítő biztonsági elemekkel látták el, tájékoztatott közleményében az utalvány kibocsátója – amely áprilistól új néven, Erzsébet Utalványforgalmazó és Gazdasági Szolgáltató Kft., (röviden: Erzsébet Utalványforgalmazó Kft.) működik.

Adminisztratív terhek csökkentése – számít a vállalkozások javaslata

2013-04-03
Folytatódik a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésére irányuló Egyszerű Állam program végrehajtása.

Folytatódik a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésére irányuló Egyszerű Állam program végrehajtása.

A 2011 novemberében meghirdetett bürokráciacsökkentő program intézkedései a vállalkozásokkal folytatott széleskörű konzultáció alapján álltak össze, tájékoztat a nemzetgazdasági tárca.

Egyebek mellett a 2013. július 1-jétől bevezetésre kerülő egyszerűsített elektronikus fizetési rendszer lehetővé teszi, hogy a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók az adószámlák számától függetlenül, egyetlen összevont utalással teljesítsék az esedékességük szempontjából összevonható adónemekre vonatkozó befizetési kötelezettségeiket; egyszerűsödtek a szakképzési hozzájárulás felhasználására vonatkozó szabályok: a korábbi bonyolult, tételes elszámolás helyett gyakorlati képzési normatíva került bevezetésre, valamint a korábbi kettős intézményrendszer helyett a NAV-hoz került a bevalláskezelés és ellenőrzés; a közigazgatási hatósági eljárási törvény módosításának megfelelően 2014. január 1-jétől az általános ügyintézési határidő 30 napról 21 napra rövidül; 2015. január 1-jétől megszűnik a társadalombiztosítási kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltatók párhuzamos adatszolgáltatási kötelezettsége: a pénzbeli ellátások összegének megállapítása a NAV számára megküldött és OEP felé továbbított adatokból történik; a legkisebb vállalkozások számára egyszerűsödött az éves beszámolási kötelezettség; életszerűbbé váltak a házipénztárra vonatkozó előírások; megszűnt a hatóságok pénzügyi érdekeltsége a vállalkozások megbírságolásában; több szempontból egyszerűsödött az EU-s pályázati adminisztráció; egyszerűsödtek az elektronikus számlázásra vonatkozó előírások.

A Kormány továbbra is fontos célként és feladatnak tekinti az adminisztratív terhek mérséklését, amelynek során törekszik a vállalkozások erre irányuló javaslatainak figyelembevételére, áll a tárca jelentésében.Kicsi a fogyasztás

2013-04-05
A kiskereskedelmi forgalom volumene 1,4%-kal csökkent idén februárban az előző év azonos időszakához képest.

A kiskereskedelmi forgalom volumene 1,4%-kal csökkent idén februárban az előző év azonos időszakához képest.

Ezt alapvetően az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem (2,6%), illetve az üzemanyag-kiskereskedelem (4,0%) csökkenése befolyásolt, tájékoztatott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

Az elemző szerint 2013-ban alacsony szinten stabilizálódhat a fogyasztás.

Változások a kiva rendszerében

2013-04-05
Kisebb változtatások várhatók a kisvállalati adózás (kiva) rendszerében.

Kisebb változtatások várhatók a kisvállalati adózás (kiva) rendszerében.

Sokan kivárnak a kisvállalati adózásba való átlépéssel, mert még nincs elég tapasztalat, nehéz az összehasonlítás és rövid volt a mérlegelési idő, hivatkozott nemrégiben egy adóügyi fórumon a nemzetgazdasági tárca felmérésére Balog Ádám helyettes államtitkár, amely könyvelők és pénzügyi vezetők megkérdezésével készült.

A megkérdezettek, fűzte hozzá, a tárgyi eszköz eladásával kapcsolatban fogalmaztak meg félelmet, illetve a célzott kedvezmények szociális hozzájárulási adóban (szocho) való érvényesítése kapcsán. Ezért a kormány kisebb változtatásokat javasol a parlamentnek a kivában. A jövőben például év közben is választható lesz a kiva, emellett a 25 év alatti, 55 év feletti és szakképzetlen munkavállalók után is érvényesíthető lesz a szocho-kedvezmény. Korábbi beruházások értékesítése esetén felmerülő problémákra is megoldást hoz a módosítás, de nem fognak rosszabbul járni azok a kivázók sem, akik magasabb készletállománnyal dolgoznak, fejtette ki az államtitkár.

Fokozott ellenőrzésre számíthatnak az interneten (is) kereskedők

2013-04-05
A hagyományos kereskedelmi forgalmazás mellett az internetes kereskedelemben forgalmazott termékeket e hónaptól fokozottan ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (NÉBIH)

A hagyományos kereskedelmi forgalmazás mellett az internetes kereskedelemben forgalmazott termékeket e hónaptól fokozottan ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (NÉBIH)

A hagyományos kereskedelemben a fogyasztó közvetlen kapcsolatba kerül a termékkel, személyesen meg tudja ítélni, hogy a termék tárolása, csomagolása, kinézete megfelelő-e. Az interneten keresztüli rendelés során erre nincs lehetőség, így a hatóság ellenőrzési felelőssége nagyobb. A hatóság szakemberei fokozott figyelmet fordítanak többek között az áruk eredetére, de vizsgálják majd a webáruházak árutárolását, kiszállítási tevékenységét is, áll a hatóság legfrissebb közleményében.

Az internetes kereskedelem folyamatosan bővülő piaci szegmens – írja a portfolio.hu –, 2008-ban még 60 milliárd forint értékű áru mozgott a magyar elektronikus piacon, 2012-ben pedig elérte a 160-180 milliárd forintot. Az előrejelzések szerint a továbbiakban évente legalább 10 százalékkal nő majd a forgalom. Az EU nyugati országaiban az e-kereskedelem aránya a teljes kereskedelemben eléri a 10 százalékot, Magyarországon ez az arány 2011-ben 2,4 százalék volt.

Pályázat! „Díj az Európai Vállalkozások Ösztönzéséért”

2013-04-05
A „Díj az Európai Vállalkozások Ösztönzéséért” pályázat Európa-szerte felkutatja és elismeri az Unió legkreatívabb és legsikeresebb vállalkozóit, vállalkozásösztönzési projektjeit.

A „Díj az Európai Vállalkozások Ösztönzéséért” pályázat Európa-szerte felkutatja és elismeri az Unió legkreatívabb és legsikeresebb vállalkozóit, vállalkozásösztönzési projektjeit.

A pályázatot a Nemzetgazdasági Minisztérium az Európai Bizottsággal közösen hirdeti meg hat kategóriában.

A Díj céljai közé tartozik a vállalkozási tevékenység ismertségének fokozása, a legjobb vállalkozási elképzelések és gyakorlatok bemutatása, valamint a potenciális vállalkozók ösztönzése és inspirálása.

A Díjra való nevezés két kiválasztási szakaszban zajlik: nemzeti és európai szinten.

Az európai fordulóba két projektet juttat tovább a magyarországi szakmai zsűri.

Az Európai Zsűri Fődíját – amelynek díjazottja bármely kategóriából kikerülhet – az a pályázat nyeri el, amely Európa legkreatívabb és leginspirálóbb vállalkozói kezdeményezésének bizonyul.

A díjátadó ünnepséget - amelyre a nemzeti forduló összes továbbjutója meghívást kap - az EU soros elnökségét adó Litvánia rendezi az év végén. Az Európai Bizottság által szervezett Európai KKV Közgyűléssel, valamint a KKV követek találkozójával egybekötött rangos esemény díjazottjai találékonyságukért és céljaik sikeres megvalósításáért részesülnek elismerésben.

Az elmúlt években két magyar sikertörténetet is díjazott az európai zsűri: a megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató Panda Hotelt, illetve a Széchenyi Kártyát.

Az Európai Vállalkozási Díjat 2013-ban hat kategóriában osztják ki:

A vállalkozói kedv ösztönzése

A vállalkozói ismeretek növelése

Az üzleti környezet fejlesztése

A vállalkozások külpiacra lépésének elősegítése

A zöldgazdaság ösztönzése

Vállalkozás a társadalmi esélyegyenlőségért

A pályázati kiírást, a jelentkezés lapot és az eljárási kézikönyvet a lap jobbszélén, a csatolt dokumentumokban találja! Ezen a helyen.


A jelentkezéseket a következő e-mail címre várják: kkvdij@ngm.gov.hu

Nevezési határidő: 2013. június 2.

További információk elérhetők a Díj hivatalos Facebook oldalán és az Európai Bizottság honlapján.

„Felfüggesztett kávé” – a vendég plusz egyet fizet a rászorulónak

2013-04-06
Hazai vendéglátóhelyek, kereskedelmi egységek, szolgáltatók is csatlakozhatnak egy új és nemes kezdeményezéshez. Az ötlet elnevezése még nem végleges…

Hazai vendéglátóhelyek, kereskedelmi egységek, szolgáltatók is csatlakozhatnak egy új és nemes kezdeményezéshez. Az ötlet elnevezése még nem végleges…

A rendkívül rokonszenves jótékonysági kezdeményezés lényege: aki magának vesz enni-innivalót, az még egy adagot előre kifizet az étteremben, kávézóban, pékségben, stb. annak a később betérőnek, aki nála jobban rászorul. Az adomány lehet egy újabb pohár kávé, egy tál leves, főzelék, szelet hús, egy menü, egy szendvics, egy-egy péksütemény, lángos, fagylalt stb…

Néhány napja terjed a Facebook internetes közösségi oldalon ez az akció  , ahol a felhívásra máris jelentkezhetnek az üzlettulajdonosok.

Az ötlet már több országban sikerrel működik. A kezdeményezésben részt vevő vendéglátó- vagy kereskedelmi, szolgáltató egységek matricával jelezhetik üzletportáljukon, hogy csatlakoztak az adományozókat segítők közösségéhez. Ez mutatja, hogy itt lehet pluszban fizetni valamit, amit éppen árulnak az üzletben, és ide térhetnek be azok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy ott vásárolhassanak, fogyaszthassanak.

Étel, ital méltányossági alapon

A már regisztrált szolgáltatók között nemcsak kávézók vannak, hanem pékség, élelmiszerbolt, fodrászat, gyermekjátszóház, sőt állateledelbolt is, mivel sok hajléktalannak kutyája is van, tudta meg a Hír 24. Egy budapesti étteremben régóta működik ez a fajta adakozás, bár ott nem a hajléktalanokat, hanem elszegényedett művészeket támogat így a többi vendég.

A szívességből fizetett +1 kávé, meleg étel inkább azoknak a vendégeknek jár, tudta meg a Népszabadság, akik korábban talán még megengedhették maguknak, hogy időnként egy-egy kávét vagy mást megegyenek-megigyanak, ám az utóbbi években elveszítették a munkájukat, megcsúszott az életük, és a pluszkávé gesztusa életben tartja bennük azt az érzést, hogy ehhez a közösséghez tartoznak. Az adományozók nem szabják meg a vendéglátósoknak, kereskedőknek, szolgáltatóknak, hogy pontosan milyen módon szolgálják ki a nélkülöző látogatóikat.

A kezdeményezők azt szeretnék elérni, hogy a vállalkozók számára is természetes legyen: egy-egy vendég akár méltányossági alapon is kaphasson egy-egy ingyenkávét vagy meleg ételt.

A különösen magas minőségű magyar alapanyagokért – Aranyszalag

2013-04-08
Aranyszalag minőség elnevezéssel új, és szigorú szakmai szempontokat megfogalmazó minőségbiztosítási rendszer épül.

Aranyszalag minőség elnevezéssel új, és szigorú szakmai szempontokat megfogalmazó minőségbiztosítási rendszer épül.

A tanúsítvány célja – hangzott el a rendszert kiépítő Magyar Gasztronómiai Egyesület hétvégén tartott sajtótájékoztatóján –, hogy a felhasználók és a termelők számára is egyértelműen jelezze, melyek a kimagasló minőségű gasztronómiai termékek, mikre és miért érdemes több pénzt áldozni, ha igazán jó minőséghez szeretnénk hozzájutni.

Az sem elég, hogy egy termék magyar, nekünk valóban kiváló magyar termékekre van alapvető és égető szükségünk, válaszolt az (origo) kérdésére a sajtótájékoztatón Molnár B. Tamás, az egyesület alapítója. „A hazai gasztronómia és étkezési kultúra számára jelenleg központi fontosságú kérdés lenne, hogy egyre több kiemelkedő minőségű alapanyaghoz férjünk hozzá. A helyzet ugyanis jelenleg több mint elkeserítő. Nagyon sok termelő fél a minőségi termékek előállításától, mert ezek jellegükből adódóan nem tömegtermékek, hanem egyediek, nagyobb odafigyelést, gondosságot igényel, és nyilván drágább, mint a nagyipari élelmiszer. Sokan félnek attól, hogy nem lesz rá igény, vagy hogy nem tudják bemutatni, megismertetni a fogyasztóval – miközben a legjobb hazai éttermek 70-80 százalékban külföldről kénytelenek behozni a jó alapanyagokat, mert itthon nem jutnak hozzá.”

Az Aranyszalag minőség tanúsítvány célja nemcsak a különösen magas minőségű magyar termékek ismertté és láthatóvá tétele, de azoknak a termelőknek a támogatása is, „akik ma bele mernek fogni minőségi termékek előállításába.”

A termékek minőségét független szakértők folyamatosan ellenőrizni fogják, s ha az rosszabb lesz, azonnal elveszti az Aranyszalagot – hiszen csak így garantálható a díj hitelessége, derült ki a sajtótájékoztatón.

Csak egy ilyen független és hiteles tanúsítvánnyal támogatható a kiemelkedő teljesítmény, és így lehet esélyt adni a versenyben azoknak "akik mögött nem áll hatalmas reklámerő, csak a minőség." A szakmai szervezet a cél érdekében magyar állami szervekkel is felvette a kapcsolatot, a NÉBIH elnöke levélben hosszú távú együttműködési szándékáról biztosította az egyesületet.


Felhívás! A minimálbér és a garantált bérminimum állami kompenzációjáról

2013-04-08
A 2013. évi minimálbér, illetve a szakképesítéshez kötött bérminimum összegének megállapítása során előzetesen jeleztük: megállapodás született a kormányzat és a szociális partnerek között arról, hogy a leghátrányosabb és egyben legalacsonyabb jövedelmekkel rendelkező ágazatokban, e két bérkategória esetében, a béremelés és közterheinek éves költségének 50 százalékát – vállalkozói kérelmekre – az állam megtéríti a vállalkozásoknak.

A 2013. évi minimálbér, illetve a szakképesítéshez kötött bérminimum összegének megállapítása során előzetesen jeleztük: megállapodás született a kormányzat és a szociális partnerek között arról, hogy a leghátrányosabb és egyben legalacsonyabb jövedelmekkel rendelkező ágazatokban, e két bérkategória esetében, a béremelés és közterheinek éves költségének 50 százalékát – vállalkozói kérelmekre – az állam megtéríti a vállalkozásoknak.

 

Jóllehet, a megállapodás alapján mi az első idei bérkifizetések utáni hónapra, azaz februárra vártuk a kormányzati intézkedést, az márciusra csúszott. Március 28-án a kormány döntött a béremelés költségeinek részbeni megtérítéséről a kiválasztott ágazatokban. Ezek között szerepel a vendéglátás, a szálláshely szolgáltatás és a kiskereskedelem.

A két béremelés által okozott többlet-bérköltség és annak többletjárulék költsége – a vállalkozás által benyújtott kérelem alapján – a munkaügyi központ döntésének megfelelően kerül támogatásra.

Kérelmek benyújtása

A kormány döntése után megjelent rendelet alapján, várhatóan április második felétől lehet majd a kérelmeket benyújtani, az elbírálás folyamatos lesz, és a vállalkozások várhatóan májusban megkapják egy összegben a 2013. első félévre eső kötelező béremelések és azok járulékvonzatának támogatását.

A támogatás felhasználása

A támogatás kizárólag a minimálbér és a garantált bérminimum-emelés bér- és járulékköltségek fedezetére használható fel, és a felhasználásról augusztus végéig kell a munkáltatóknak elszámolni a munkaügyi központok felé.

A támogatás iránti kérelmek elkészítésében a KISOSZ gyakorlati segítséget nyújt

a vállalkozóknak!

*

A KISOSZ kezdeményezte:

a kiskereskedelem és a vendéglátás legyen kiemelt és támogatott

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) az országos érdekegyeztetés intézményrendszerében – a többi munkaadói érdekképviselet támogatását is bírva – kezdeményezte, hogy a kiskereskedelem és a vendéglátás kerüljön be a kiemelt és támogatott szakmák közé – a tagságot alkotó vállalkozások érdekében.

Távolléti díj – módosul

2013-04-08
Megjelent a távolléti díj számításáról szóló törvénymódosító tervezet.

Megjelent a távolléti díj számításáról szóló törvénymódosító tervezet.

Akár több ezer forintos eltérés is lehet a jelenlegi szabályok miatt, hogy ki mikor megy szabadságra. A törvényt még szakértők sem értelmezték egyformán.

A kormány honlapján olvasható törvénymódosító tervezet indoklása szerint a távollét esetén a munkabér nem változik majd attól függően, hogy az adott hónapban mennyi a munkanap, és mennyi a távollét időtartama, tárgyalta meg a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) Monitoring Bizottsága.


Pénztárgép szervizlista

2013-04-08
A hatóság által nyilvántartásba vett pénztárgép, taxaméter szervizekről közleményt jelentetett meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A hatóság által nyilvántartásba vett pénztárgép, taxaméter szervizekről közleményt jelentetett meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A szervizek székhelyeit és elérhetőségeit itt mutatjuk.


A szakképzési hozzájárulás kötelezettség csökkentése és a szakképzési megállapodás

2013-04-08
A szakképzésről szóló törvény (Szt.) alapján a gyakorlati képzés háromféle formában folyhat. A szakképző iskolában, iskolai tanműhelyben vagy vállalati gyakorlati képzőhelyen – ez utóbbin belül tanulószerződés vagy együttműködési megállapodás keretében.

A szakképzésről szóló törvény (Szt.) alapján a gyakorlati képzés háromféle formában folyhat. A szakképző iskolában, iskolai tanműhelyben vagy vállalati gyakorlati képzőhelyen – ez utóbbin belül tanulószerződés vagy együttműködési megállapodás keretében.

Az együttműködési megállapodás és a tanulószerződés megkötésének szabályai egységes, koherens rendszert alkotnak, és meghatározásra került, hogy a különböző iskolatípusokban, mely tanuló mikor és milyen feltételek esetén – szakiskolai és szakközépiskolai képzésben eltérő időben és feltételekkel - köthet tanulószerződést, derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatójából. A tanulószerződéssel kapcsolatos mindennemű megállapodás, annak megkötése, módosítása vagy felbontása írásban, gazdasági kamarai ellenjegyzéssel történik.

A fentiekből következően az Szt. alapján jogszabályszerűen megkötött – vagy az Szt. 92. §-ának (21)-(23) bekezdései szerint módosított - tanulószerződés és együttműködési megállapodás alapján gyakorlati képzés szervezésével teljesítő hozzájárulásra kötelezett a nem állami fenntartású és szakképzési megállapodással nem rendelkező iskolák tanulóinak gyakorlati képzése során jelenleg is érvényesítheti az Szht. 8. §-ának (1) bekezdésében foglaltak szerinti bruttó kötelezettség csökkentő tételeket, egészen a folyamatban lévő képzések befejezéséig.

A 2013/2014-es tanévben, azaz 2013. szeptember 1-jétől és az azt követően kezdődött képzések tekintetében lesz feltétele felmenő rendszerben a szakképzési megállapodás megkötése a szakképzési hozzájárulás teljesítésének.

Így a különböző időpontban indult képzések tekintetében eltérő szabályok alkalmazása szükséges.

További, mindenre kiterjedő részletek ezen a helyen elérhetők

Rövidítések:

(Szt.) – a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. Törvény

(Szht.) – a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény

A szakképzési hozzájárulás kötelezettség csökkentése és a szakképzési megállapodás

2013-04-08
A szakképzésről szóló törvény (Szt.) alapján a gyakorlati képzés háromféle formában folyhat. A szakképző iskolában, iskolai tanműhelyben vagy vállalati gyakorlati képzőhelyen – ez utóbbin belül tanulószerződés vagy együttműködési megállapodás keretében.

A szakképzésről szóló törvény (Szt.) alapján a gyakorlati képzés háromféle formában folyhat. A szakképző iskolában, iskolai tanműhelyben vagy vállalati gyakorlati képzőhelyen – ez utóbbin belül tanulószerződés vagy együttműködési megállapodás keretében.

Az együttműködési megállapodás és a tanulószerződés megkötésének szabályai egységes, koherens rendszert alkotnak, és meghatározásra került, hogy a különböző iskolatípusokban, mely tanuló mikor és milyen feltételek esetén – szakiskolai és szakközépiskolai képzésben eltérő időben és feltételekkel - köthet tanulószerződést, derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatójából. A tanulószerződéssel kapcsolatos mindennemű megállapodás, annak megkötése, módosítása vagy felbontása írásban, gazdasági kamarai ellenjegyzéssel történik.

A fentiekből következően az Szt. alapján jogszabályszerűen megkötött – vagy az Szt. 92. §-ának (21)-(23) bekezdései szerint módosított - tanulószerződés és együttműködési megállapodás alapján gyakorlati képzés szervezésével teljesítő hozzájárulásra kötelezett a nem állami fenntartású és szakképzési megállapodással nem rendelkező iskolák tanulóinak gyakorlati képzése során jelenleg is érvényesítheti az Szht. 8. §-ának (1) bekezdésében foglaltak szerinti bruttó kötelezettség csökkentő tételeket, egészen a folyamatban lévő képzések befejezéséig.

A 2013/2014-es tanévben, azaz 2013. szeptember 1-jétől és az azt követően kezdődött képzések tekintetében lesz feltétele felmenő rendszerben a szakképzési megállapodás megkötése a szakképzési hozzájárulás teljesítésének.

Így a különböző időpontban indult képzések tekintetében eltérő szabályok alkalmazása szükséges.

További, mindenre kiterjedő részletek ezen a helyenelérhetők

Rövidítések:

(Szt.) – a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. Törvény

(Szht.) – a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény

Minimálbér-emelési támogatás – már lehet rá pályázni

2013-04-10
A nehéz helyzetben lévő ágazatokban működő munkáltatók már benyújthatják kérelmüket a munkaügyi központokhoz minimálbér-emelési támogatásra.

A nehéz helyzetben lévő ágazatokban működő munkáltatók már benyújthatják kérelmüket a munkaügyi központokhoz minimálbér-emelési támogatásra.

A minimálbér- és a szakmunkás minimálbér-emelés által okozott többlet bérköltséget, és az arra eső járulékköltséget a kabinet – más ágazatok mellett – a szálláshely szolgáltatásban, a vendéglátásban, és a kiskereskedelemben vállalja át 2013 első félévében.

A támogatás – amelyre 10 milliárd forint áll rendelkezésre – nagyjából 260 ezer embert érint ezekben az ágazatokban, közülük 100 ezren a kiskereskedelemben dolgoznak, derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tegnapi sajtótájékoztatóján.

Nem igényelhető támogatás: az egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló jogviszonyban foglalkoztatott munkavállaló után, valamint olyan munkavállaló után sem, akinek foglalkoztatásához a munkáltató foglalkoztatás-bővítő bértámogatásban, munkahelymegőrző támogatásban, munkatapasztalat-szerzés támogatásban, részmunkaidős foglalkoztatás támogatásában, valamint megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásához nyújtható támogatásban részesül.

  A kérelmeket a munkaügyi központok már várják, amelyeket május 31-ig lehet beadni, tájékoztatott Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A támogatást a január 1-jétől június 30-ig terjedő időszakra egy összegben folyósítják.

 

 

A kiírás részleteiről a www.munka.hu portálon lehet tájékozódni. A benyújtott kérelmekről legkésőbb 21 napon belül döntés születik. Az adminisztrációt igyekeztek egyszerűsíteni, a kérelem maga egy A4-es oldal, de vannak kötelező mellékletek, amelyeket online kell benyújtani.

A keret akkor is elegendő lesz, ha minden jogosult él majd a támogatás lehetőségével, mondta az államtitkár, majd hozzátette, a támogatás de minimis támogatást jelent, és augusztus 31-ig kell elszámolni az összeggel.


Minimálbér-emelési támogatásról szóló kormányrendelet megjelent: Magyar Közlöny 58. szám, 2013. április 5.

 

 

Étrend-kiegészítők – visszatérő ellenőrzéseket tartottak

2013-04-11
Kereskedelmi egységeket, bioboltokat, drogériákat, gyógyszertárakat kerestek fel márciusban a népegészségügyi intézetek munkatársai, hogy megvizsgálják: valóban leszedték-e a polcokról azokat az étrend-kiegészítő termékeket, amelyek veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét.

Kereskedelmi egységeket, bioboltokat, drogériákat, gyógyszertárakat kerestek fel márciusban a népegészségügyi intézetek munkatársai, hogy megvizsgálják: valóban leszedték-e a polcokról azokat az étrend-kiegészítő termékeket, amelyek veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét.

A járási (fővárosi/kerületi) kormányhivatalok 864 egységet ellenőriztek, miközben arra is figyeltek, hogy az üzletekben ne lehessen olyan termék, amelyek forgalmazását korábban megtiltották, tájékoztat az ÁNTSZ. (Az elmúlt évben, illetve 2013 első két hónapjában közel 60 darab étrend-kiegészítő készítmény forgalmazását tiltotta meg az egészségügyi hatóság.)

Az akcióellenőrzés során feltárt szabálytalanságokkal összefüggő eljárások folyamatban vannak.

A hivatal a fogyasztókat így figyelmezteti: csakis biztosan azonosítható forrásból származó, magyar nyelvű címkével ellátott termékeket vásároljanak.

*

A hivatal honlapján részletes tájékoztatót közöl „Amit az étrend-kiegészítők forgalomba hozataláról tudni kell” címmel. A tudnivalókat  itt lehet elérni.


Füstös szabálytalanságok

2013-04-11
Akció-ellenőrzéseik során a Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény előírásainak betartását vizsgálták – két héten át márciusig – a közegészségügyi felügyelők.

Akció-ellenőrzéseik során a Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény előírásainak betartását vizsgálták – két héten át márciusig – a közegészségügyi felügyelők.

A témában harmadik alkalommal szervezett összehangolt ellenőrzési akciót az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) a törvény tavaly januári módosítását követően. A közegészségügyi felügyelők több mint 9 ezer vizsgálatot végeztek.  Kiemelt figyelmet fordítottak azokra az egységtípusokra, ahol korábban az átlagosnál több problémával találkoztak, tájékoztatott az ÁNTSZ.

Így az összes ellenőrzés több mint negyedében a közterületeken vizsgálódtak, emellett kiemelten kezelték a munkahelyeket, a közforgalmú intézményeket (bevásárlóközpontokat, sportlétesítményeket, felsőoktatási intézményeket) valamint a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységeket is. A közegészségügyi felügyelők munkáját közterület-felügyelők, rendőrök és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai is segítették. A munkaidőn túli vizsgálatok száma meghaladta a 750-et.

Az OTH összesítése szerint ezer ellenőrzésre átlagosan 18 kifogás jutott. Az összes szabálysértés több mint kétharmadát közterületeken követték el.

A felügyelők több vendéglátóhelyen találkoztak olyan helyzettel, amikor ugyan nem volt dohányzó személy a helyiségben, de egyértelműen megállapítható volt, hogy ott cigarettáztak (például hamutartó az asztalokon, érezhető füstszag, földön eldobált csikkek). Ilyenkor a tilalom betartatásáért felelős személyt büntették meg. Tolna megyében egy falusi vendéglátóhelyen olyan közegészségügyi állapotokkal szembesültek a felügyelők, hogy a létesítményt azonnal bezáratták.

Szankciók

A két hetes akcióellenőrzés során kiszabott bírságok mértéke várhatóan megközelíti az 5 millió forintot. Ennek döntő részét, több mint 3 millió forintot, szórakoztató, vendéglátó-ipari egységeknek kell befizetniük, a közterületi szabálysértések miatti büntetések összege megközelíti az 1 millió forintot.

Utóellenőrzés

A közegészségügyi felügyelők már az akcióellenőrzés ideje alatt is számos helyen végeztek utóellenőrzést, és a jövőben is számolni kell azzal, hogy visszatérnek oda, ahol korábban szabálytalanságot találtak. Fontos kiemelni, hogy az Nvt. előírásainak betartását a közegészségügyi felügyelők nem csak az akcióellenőrzések alkalmával, hanem azon kívül is, folyamatosan vizsgálják.

Veszélyes anyagok regisztrációja és ellenőrzése: több száz cégnek lejár a határidő!

2013-04-11
A veszélyes vegyi anyagok egészség- és környezet-károsító hatása elleni hatékony védekezés – az úgynevezett REACH rendelet – minden olyan európai uniós vállalkozásra vonatkozik, amelyik vegyi anyagot gyárt, importál vagy felhasznál, így több száz magyar társaságra is, függetlenül annak méretétől.

 

A veszélyes vegyi anyagok egészség- és környezet-károsító hatása elleni hatékony védekezés – az úgynevezett REACH rendelet – minden olyan európai uniós vállalkozásra vonatkozik, amelyik vegyi anyagot gyárt, importál vagy felhasznál, így több száz magyar társaságra is, függetlenül annak méretétől.

A vállalkozások számára a rendelet többek között regisztrációkötelezettséget ír elő, ami jelentős anyagi ráfordítással is járó többletfeladatot ró a vállalkozásokra. A következő erre vonatkozó határidő idén májusban jár le…

*

Fontos tudni, hogy a rendelet nem csak a szigorú értelemben vett vegyipar szereplőire vonatkozik, annak kötelezettjei lehetnek más iparágak is, ha tevékenységük során a rendelet értelmében vegyi anyagnak minősülő anyagot használnak fel, hívja fel a figyelmet honlapján a REACH Nemzeti Információs Szolgálat.


„Finomodtak” a módszerek

2013-04-11
Az elmúlt években tapasztalatokat gyűjtöttek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrei, hogy a hagyományos ellenőrzési elvektől eltérően hogyan tudnak érdemi vizsgálatokat végezni, és ez által megállapításokat tenni.

Az elmúlt években tapasztalatokat gyűjtöttek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrei, hogy a hagyományos ellenőrzési elvektől eltérően hogyan tudnak érdemi vizsgálatokat végezni, és ez által megállapításokat tenni.

Ahogy az ellenőrzésekkor valamilyen nyilvántartással már szinte minden vállalkozás rendelkezik, most már az a kérdés, mi van ezekben, fogalmazza meg az újfajta ellenőrzési módszerekkel kapcsolatosan a Napi Gazdaság. A tartalmi megállapítások mértéke így továbbra is minden évben jelentősen növekszik az előző évihez képest. Már messze nem az a kérdés, hogy valamilyen időbeli határidőt betartott-e a társaság vagy sem. Sok esetben az adóhatóság akkor is nehezen fogadja el, hogy egy vállalkozás veszteséges, ha az adott időszakban az egész iparág rosszul teljesített…

Az elemzés további részletei itt olvashatók.


Kevésbé fogy az egészségtelen

2013-04-11
Egyre kevesebb fogy az egészségtelen – pontosabban a népegészségügyi termékadóval (chipsadóval) terhelt – vagyis az egészségre károsnak minősített kilencféle termékből

Egyre kevesebb fogy az egészségtelen – pontosabban a népegészségügyi termékadóval (chipsadóval) terhelt – vagyis az egészségre károsnak minősített kilencféle termékből.

A sós ropogtatnivalók, a cukrozott üdítőitalok és az energiaitalok forgalma összességében 27 százalékkal csökkent, derült ki az Országos Egészségfejlesztési Intézet, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet és az Egészségügyi Világszervezet által közösen készített friss felmérésből.

A megkérdezett vásárlók 25-30 százaléka azt állította, hogy az áremelkedések miatt fogyaszt kevesebbet az adó hatálya alá eső termékekből, 20 százalékuk azért, mert belátta, ezek a termékek tényleg károsan hatnak a szervezetre.

Még nincs vége

2013-04-11
Tovább nőtt az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásával, a gépjármű kereskedelemmel, a kiskereskedelemmel és a többi között a vendéglátással foglalkozó cégek bedőlési aránya.

Tovább nőtt az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásával, a gépjármű kereskedelemmel, a kiskereskedelemmel és a többi között a vendéglátással foglalkozó cégek bedőlési aránya.

A belső fogyasztás visszaesése továbbra is sújtja a vállalkozásokat, mondta el a Világgazdaságnak a döntéstámogató információkat szolgáltató Bisnode ügyvezető igazgatója.

Az okokat ezen az oldalon részletezi és elemzi a szakértő.


Frissdiplomások a vendéglátásban

2013-04-11
Milyen mértékű szakértelmet, tudást, gyakorlatot és kompetenciát várnak el a munkáltatók a frissen diplomázott pályakezdő munkavállalóktól a vendéglátásban?

Milyen mértékű szakértelmet, tudást, gyakorlatot és kompetenciát várnak el a munkáltatók a frissen diplomázott pályakezdő munkavállalóktól a vendéglátásban?

Ilyen kérdésekre keresett válaszokat kutatásával a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara. Az intézmény Karrier Napján 26 nagynevű vállalat felelt.

Fontos a szakmai gyakorlat

A megkérdezett munkaadók – két kivételtől eltekintve – fontosnak, a vállalatok számára előnyösnek tartották a gyakorlati képzést, amely során a hallgatók felkészülnek a munka világára, megismerkednek a munkahelyi viszonyokkal, a vállalati kultúrával, valamint szakmai tapasztalatszerzésre is lehetőséget kapnak.

Majdnem minden cégnél van frissdiplomás

A kutatás egyebek között megállapította: a kereskedelmi és vendéglátóiparban a vállalatok 92 százaléka foglalkoztat frissdiplomásokat, akiket átlagosan 100-150 ezer forint nettó bérrel vesznek fel a munkáltatók. A legtöbb vállalatnál a végzettségnek megfelelő munkakörben kezdik a pályát a fiatal szakemberek, akiktől biztos idegennyelv-ismeretet, jó kommunikációkészséget, talpraesettséget és pozitív kisugárzást várnak el, tudta meg a Világgazdaság.

Adókedvezmény – akár cukor- vagy szívbetegség esetén is

2013-04-12
Adókedvezmény egyebek között még a későbbi életszakaszban kialakult cukorbetegségben, különféle szívbetegségekben szenvedőket is megilleti – a személyi jövedelemadó törvény szerint.

Adókedvezmény egyebek között még a későbbi életszakaszban kialakult cukorbetegségben, különféle szívbetegségekben szenvedőket is megilleti – a személyi jövedelemadó törvény szerint.

Az szja-törvény szerint az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg (személyi kedvezmény), hívja fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu. Ez a tavalyi évi havi 93 ezer forintos minimálbérrel számolva azt jelenti, hogy aki az egész évre jogosult a kedvezmény igénybe vételére, az összesen 55 800 forinttal csökkentheti a fizetendő adóját.

A kedvezmény igénybevételének nincs jövedelemkorlátja. A maximális összeget az tudja kihasználni, akinek legalább 250 ezer forint a bruttó fizetése, és az adóalapját nem csökkenti családi adókedvezménnyel. Ha valaki gyermekek utáni adóalap-kedvezményt is igénybe vesz, akkor – a kedvezményezett eltartottak számától függően – magasabb jövedelemig tud élni ezzel a lehetőséggel, írja a hírportál.

Nagyon fontos tudni, hogy a kedvezményt csak az összevont adóalapba tartozó jövedelmek után lehet érvényesíteni…

*

A szakértői tájékoztató további része, illetve az adókedvezmény alá tartozó betegségcsoportok felsorolása ezen az oldalon olvasható. Ugyaninnen elérhető és letölthető a kedvezmény igénybevételére jogosító egyik orvosi igazoláshoz szükséges nyomtatvány is.


Veszprém megye – áprilisi hírlevél

2013-04-15
Általános körlevelünk témái: – Májustól jöhet a minimálbér kompenzáció, beadás áprilisban – Pénztárgépcsere – A NAV betiltotta a zsákbamacskát – Szezonnyitó szakmai nap Tihanyban – Szakmai verseny – Szezonüzleteseknek pályázat – INDULNAK ÚJ, INGYENES TANFOLYAMOK

Általános körlevelünk témái:

– Májustól jöhet a minimálbér kompenzáció, beadás áprilisban

– Pénztárgépcsere

– A NAV betiltotta a zsákbamacskát

– Szezonnyitó szakmai nap Tihanyban

– Szakmai verseny

– Szezonüzleteseknek pályázat

– INDULNAK ÚJ, INGYENES TANFOLYAMOK

*

Májustól jöhet a minimálbér kompenzáció, beadás áprilisban

§ A 2013. évi minimálbér, illetve a szakképesítéshez kötött bérminimum összegének megállapítása során megállapodás született a kormányzat és a szociális partnerek között arról, hogy a leghátrányosabb és egyben legalacsonyabb jövedelmekkel rendelkező ágazatokban e két bérkategória esetében a béremelés és közterheinek éves költségének 50%-át – vállalkozói kérelmekre – az állam megtéríti a vállalkozások részére . A KISOSZ kezdeményezte, hogy a kiemelt és támogatott szakmák közé a tagságot alkotó vállalkozások érdekében kerüljön be a kiskereskedelem és a vendéglátás. Március 28-án a kormány döntött a béremelés költségeinek részbeni megtérítéséről a kiválasztott ágazatokban, ezek között szerepel a vendéglátás, a szálláshely szolgáltatás és a kiskereskedelem. A két béremelés által okozott többlet bérköltség és annak többlet járulék költsége a vállalkozás által benyújtott kérelem alapján a munkaügyi központ döntésének megfelelően kerül támogatásra. A kormány döntését követően megjelenő rendelet alapján várhatóan április második felétől lehet majd a kérelmeket benyújtani, az elbírálás folyamatos lesz, és a vállalkozások várhatóan májusban megkapják egy összegben a 2013. I. félévre eső kötelező béremelések és azok járulékvonzatának támogatását. A támogatás kizárólag a minimálbér és a garantált bérminimum-emelés bér és járulékköltségek fedezetére használható fel, és a felhasználásról augusztus végéig kell a munkáltatóknak elszámolni a munkaügyi központok felé.

Pénztárgépcsere

Az 50 ezer forint összegű támogatás feltételei:

- az éves árbevétel 500 millió forint alatt marad,

- nincs adótartozás és a vállalkozás, nem állhat csőd vagy felszámolási eljárás alatt,

- a vállalkozás nem részesült munkaügyi bírságban, szabálytalan foglalkoztatás.

Egy vállalkozás maximum 5 pénztárgépre kaphat támogatást.

 

A pénztárgépcserével kapcsolatos támogatási igényeket október 31-ig lehet egy erre a célra létrehozandó adatlapon bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé, amelyben a vállalkozás jelzi, hogy a pénztárgépet le kell cserélnie, és kéri a támogatást. A NAV az adatlap ellenőrzése után kiad a vállalkozónak egy igazolást a jogosultságra, amely tartalmaz egy egyedi azonosító kódszámot, és ezzel az igazolással az adott pénztárgépet értékesítő céghez fordul. A gép vásárlása során annak árából a kereskedő levonja az igazolásban szereplő 50 ezer forintos összeget, és az így csökkentett árat fizeti ki a vállalkozó a kereskedőnek. Ezzel az eljárással a támogatás folyósítása és elszámolása a pénztárgép-kereskedőn keresztül történik. Ahhoz, hogy a pénztárgépcserékkel történő eljárások ebben az évben befejeződjenek, a támogatási igényeket november 15-ig lehet majd igénybe venni. Jelenlegi ismereteink szerint az NGM-rendeletben szereplő paraméterekkel előállítható pénztárgépek forgalmazására eddig egy cég adott be engedélyezési kérelmet, ezért várható, hogy a piacon nyárig a megfelelő paraméterekkel rendelkező pénztárgép megvásárolhatóvá válik. A KISOSZ készül arra, hogy együttműködést alakítson ki a NAV hivatalaival, illetve jeleztük közreműködési szándékunkat a gazdasági szaktárca új vezetésének. Szakmai szezonnyitó fórumon előadás hangzik el a témával kapcsolatban

A NAV betiltotta a zsákbamacskát

Meghívó szakmai napra

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a KISOSZ Veszprém Megyei Képviselete ez évben is megrendezni az immár hagyományos Balatoni Szezonfelkészítő rendezvényét. A rendezvény célja, hogy aktuális témákban fontos információkhoz juttassuk a balatoni üdülőkörzetben működő vállalkozásokat, s ezekkel az információkkal segítsük hatékony működésüket.

A Szezonfelkészítő rendezvény időpontja: 2013. április 25. 10,00 óra

Helyszín: Club Tihany Zrt. (Tihany, Rév u. 3.)

Program:

9 30-10 00 Regisztráció

10 00-10 10 Megnyitó

Dr. Markovszky György elnök, Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

10 10-10 25 A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a KISOSZ Veszprém Megyei Képviselete között létrejött együttműködési megállapodás aláírása

Dr. Markovszky György VKIK elnök, Vágó Péter KISOSZ elnök

10 25-10 55 Turizmus politika 2013, várható keresleti trendek

Dr. Nemes Andrea turizmus és vendéglátóipari főosztályvezető,

Nemzetgazdasági Minisztérium

10 55-11 25 Tájékoztató a nemzetgazdasági miniszter 3/2013 (II.15.) pénztárgépek használatáról szóló rendeletéről

Dr. Baté Zsuzsanna jogi szakreferens, Nemzeti Adó- és Vámhivatal

11 25-11 50 Tájékoztató a fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatairól, 2013. évi ellenőrzési tervek

Roxer Egon megbízott felügyelőségvezető, Veszprém Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége

11 50- Kérdések, válaszok, zárszó

Vágó Péter elnök

KISOSZ Veszprém Megyei Képviselete

12 20- Büféebéd

A rendezvényre tisztelettel meghívjuk, s kérjük, hogy részvételét 2013. április 22-ig szíveskedjen

jelezni a 88/429-008 telefonszámon, vagy a pallosi.krisztina@veszpremikamara.hu e-mail címen.


Szakmai verseny

§ Idén tavasszal ismét Étlap és itallap verseny t szervez a Vendég & Hotel szaklap.

A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a vendéglátás arculatának, megjelenésének fontosságára. A versenyre pályázhat bármely Magyarországon működő vendéglátóegység (étterem, szálloda, söröző, borozó, bár, pub, kocsma, szórakozóhely, hajó, cukrászda, kávézó, stb.).

A részletek és a kiírás ezen az oldalon található:


„Első munkahely garancia 2013” program

Különösen a szezonális üzletet üzemeltető vállalkozások figyelmét szeretnénk felhívni a munkaügyi központok által kezelt „Első munkahely garancia” 2013 programra. A program 2013. március 1-jén vette kezdetét. A program keretei között bérköltség támogatás állapítható meg – a munkáltató kérelme alapján – a 25 év alatti pályakezdő álláskereső foglalkoztatását teljes, vagy legalább a napi 4 órát elérő részmunkaidőben történő foglalkoztatását vállaló munkáltató számára. A támogatás legfeljebb 6 hónapos időtartamra állapítható meg. A támogatás megtéríti a munkabér és szociális hozzájárulási adó 100 százalékát, legfeljebb a minimálbér másfélszerese és kapcsolódó szociális hozzájárulási adó erejéig. Azon álláskeresők esetében, akik a munkavégzést lakó/tartózkodási helyüktől eltérő településén is vállalják, a programban a bérköltség támogatás mellett lehetőség van a munkába járáshoz szükséges utazási költségek megtérítésére is. Ennek ideje megegyezik a bérköltség-támogatás idejével, mértéke a menetrend szerint közlekedő busz/vonat lakó/tartózkodási hely és a munkahely közötti viszonylatra szóló havi bérletének munkáltatót terhelő 86%-os hányada. Emellett megtéríthető az utazási költség munkavállalót terhelő 14%-os része is.


Ingyenes tanfolyamaink – májustól ÚJRA indulnak!

Képzési lista

Május eleji kezdéssel mikro- vagy kisvállalkozók, bt-k, kft-k vezetőinek, tulajdonosainak, vagy egyéni vállalkozóknak, valamint a vállalkozások alkalmazottjainak ingyenes képzési lehetőséget biztosít a KISOSZ.

Egy cégtől több hallgató is jöhet.

20 fős igény esetén helyszínre megyünk.

1 fő csak egy képzésre jelentkezhet.

Jelentkezési határidő: 2013. május 4.

Képzés neve

Időpont

Város

Orosz kezdő

Péntek 8,30-12,00

Veszprém

Angol haladó

Csütörtök 15,30-18,30

Veszprém

Angol kezdő

Kedd 15,30-18,30

Veszprém

Német újrakezdő

Péntek 17,30-20,00

Veszprém

Olasz kezdő

Péntek 9,00-12,00

Veszprém

Olasz haladó

Kedd 12,00-17,00

Veszprém

Ruházati eladó OKJ – s képzés (16.000 Ft a vizsgadíj)

Hétfő-Szerda 14,00-18,00

Veszprém

Kereskedő boltvezető (szakirányú szakmai előképzettséggel lehet jönni + 16. 000 vizsgadíj) OKJ-s képzés

Hétfő-Szerda 14,00-18,00

Veszprém

Orosz kezdő

Hétfő-szerda 8,30-12,00

Várpalota

Angol kezdő

Kedd-csütörtök
14,00-18,00

Várpalota

Angol haladó

Csütörtök 8,30-12,00

Várpalota

Német kezdő

Szombat 9,00-12,00

Ajka

Német haladó

Szombat 14,00-18,00

Ajka

Angol kezdő

Hétfő 15,00-19,00

Ajka

Angol haladó

Kedd 15,00-19,00

Ajka

Angol kezdő

Szerda 15,00-19,00

Tapolca

ECDL (18.000 a vizsgadíj)

Péntek 17,00-19,00

Veszprém

Az ajkai képzések esetében kapcsolattartónk: Börötzffyné Sári Dóra

Tel: + 36 20 4024175

dorasari@ajkanet.hu

A Tapolcai képzés esetén kapcsolattartónk: Rohály Eszter

Tel: + 36306365014

rohaly.eszter@gmail.com

A többi képzés esetében kapcsolattartó: Schleckmann- né Vágó Noémi

Tel: + 3630 6187926

vago.noemi@gmail.com

A képzésben csak Veszprém megyei székhelyű cégek vehetnek részt, egy fő csak egyszer vehet részt a képzésben.

A képzés óraszáma: 72 óra.

Kérjük, hogy ezt a hírt küldje tovább ismerőseinek!

Jelentkezési lap a tanfolyamra:

Kedves Jelentkező!

Kérjük, hogy töltse ki az ingyenes tanfolyamhoz ezt a lapot és „e-mail fordultával” szíveskedjen a vago.noemi@gmail.com címre visszaküldeni.

Vállalkozás neve:

A képzésben résztvevő személy, személyek neve:

Vállalkozás székhelye:

Vállalkozás telephelye:

Vállalkozás postacíme:

Vállalkozás azonosító száma (törzs-szám/cégjegyzékszám):

Adószám:

Aláírásra jogosult képviselő neve:

Vállalkozása más TÁMOP-os projektben kapott-e támogatást: Igen/Nem

A vállalkozás mikro vállalkozás (10 fő alatti)

Igen/Nem

Tényleges létszám:

A vállalkozás kisvállalkozás (10 fő-49,99 fő között)

Igen/Nem

Tényleges létszám:

Étlap és itallap verseny

2013-04-15
A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a vendéglátás arculatának, megjelenésének fontosságára, és arra, mennyire alapvető, hogy milyen alapanyagból mi és mennyiért kerül az étlapra illetve az itallapra.

A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet avendéglátás arculatának,megjelenésének fontosságára, és arra, mennyire alapvető, hogy milyen alapanyagból mi és mennyiért kerül az étlapra illetve az itallapra.

Az idei versenyre öt különböző kategóriában nevezhetnek kisebb-nagyobb éttermek, kávéházak, bárok, bisztrók, sörözők, szállodák vendéglátóegységei, tájékoztat a TurizmusOnline rovata, a Vendég & Hotel. Nevezési határidő: 2013. április 30. Idén a szervezők külön figyelmet fordítottak arra, hogy a nyertesek díjai a szakmai továbbképzések, valamint az üzemeltetés során értékes segítséget nyújtsanak. Emellett minden résztvevő oklevelet kap, és a bírálóktól olyan szakmai értékelést, amely útmutató lehet további munkája során.

A beadott pályaműveket a vendéglátásban ismert és elismert gazdasági szakértők és kreatív szakemberek értékelik.

A nevezésről, a kategóriákról, az elbírálás főbb szempontjairól, a díjakról és a verseny további részleteiről ezen az oldalon lehet tájékozódni.


Pályázat! Első munkahely garancia program 2013

2013-04-15
Különösen a szezonális üzletekben történő foglalkoztatást segítheti az Első munkahely garancia program 2013.

Különösen a szezonális üzletekben történő foglalkoztatást segítheti az Első munkahely garancia program 2013.

A program során a munkaadó legfeljebb  hat hónapig kapja meg a pályakezdőnek fizetett munkabért és közterheit, ám utána a foglalkoztatási idő felének megfelelő továbbfoglalkoztatást kell vállalnia. A továbbfoglalkoztatásra a munkahelyvédelmi akcióterv szerinti támogatás jár.

A programra szakképzett és szakképzetlen 25 év alatti fiatalok jelentkezhetnek a munkaügyi kirendeltségeken, ahol segítenek munkaadót is keresni számukra. A támogatás összege 5 milliárd forint, amelyből legalább 7200 fiatal támogatható.

A munkabér legfeljebb a  minimálbér másfélszerese lehet, ami bruttó 147 ezer forint.

A program keretei között bérköltség támogatás állapítható meg – a munkáltató kérelme alapján – a 25 év alatti pályakezdő álláskereső foglalkoztatását teljes, vagy legalább a napi 4 órát elérő részmunkaidőben történő foglalkoztatását vállaló munkáltató számára, írja hírlevelében a KISOSZ Veszprém megyei tagegyesülete. A támogatás legfeljebb 6 hónapos időtartamra állapítható meg. A támogatás megtéríti a munkabér és szociális hozzájárulási adó 100 százalékát, legfeljebb a minimálbér másfélszerese és kapcsolódó szociális hozzájárulási adó erejéig. Azon álláskeresők esetében, akik a munkavégzést lakó/tartózkodási helyüktől eltérő településén is vállalják, a programban a bérköltség támogatás mellett lehetőség van a munkába járáshoz szükséges utazási költségek megtérítésére is. Ennek ideje megegyezik a bérköltség-támogatás idejével, mértéke a menetrend szerint közlekedő busz/vonat lakó/tartózkodási hely és a munkahely közötti viszonylatra szóló havi bérletének munkáltatót terhelő 86%-os hányada. Emellett megtéríthető az utazási költség munkavállalót terhelő 14%-os része is.

Fontos: a támogatásért a munkaügyi központokhoz kell fordulni!

Magyar ruházati vállalkozások jelentkezhetnek

2013-04-15
Olyan kiskereskedők jelentkezését várják egy fővárosi bevásárlóközpontba, akik nem működtetnek hálózatot, és jelenleg csak egy bolttal rendelkeznek.

Olyan kiskereskedők jelentkezését várják egy fővárosi bevásárlóközpontba, akik nem működtetnek hálózatot, és jelenleg csak egy bolttal rendelkeznek.

Kezdő magyar ruházati vállalkozások nyithatják meg üzleteiket a Budapest Árkádban, ahol – egyedülálló módon – egy úgynevezett startup-zónát alakítanak ki számukra, írja a franchiseportal.hu. Az áruházlánc mentorként kíván a ruházati startupok mögé állni, és helyszínt biztosítani az új kezdeményezéseknek. A bérbeadó tanácsadással, rugalmas kondíciókkal és egyéb eszközökkel segíti a kezdő vállalkozásokat. A kiválasztásnál alapvető szempont, hogy új, hazai vállalkozásokról legyen szó, amelyek hozzáadott értékeket képviselve egyedivé teszik az új üzleteket.

A hazai eladók rendkívül keveset mosolyognak

2013-04-15
A többi hazai ágazathoz képest a magyar vendéglátó és a pénzügyi szektorban dolgozók mosolyognak és köszönnek a legszívélyesebben a vendégekre, ügyfelekre – a világátlaghoz képest.

A többi hazai ágazathoz képest a magyar vendéglátó és a pénzügyi szektorban dolgozók mosolyognak és köszönnek a legszívélyesebben a vendégekre, ügyfelekre – a világátlaghoz képest.

Egy 57 országban végzett kutatás alapján Magyarország, összesítésben a középmezőnyben végzett, több mint kétmillió válasz kiértékelése után, tette közzé a ClientFirst Consulting Kft. felméréséről készült közleményét az MTI. A magyar vevő-, illetve ügyfélkiszolgálók – a világátlaghoz képest – az üdvözlésben és a kapcsolt értékesítések terén is átlagon felül teljesítenek, azonban rendkívül keveset mosolyognak, derült ki a viszgálatból.

Versenytárs érkezik a fagylaltpiacra

2013-04-15
Néhány éve franchise partnereket keresett az olasz céghálózat, de nem jártak sikerrel. Most mégis letelepszik nálunk.

Néhány éve franchise partnereket keresett az olasz céghálózat, de nem jártak sikerrel. Most mégis letelepszik nálunk.

Kiváló minőségi alapanyagokból készíti termékeit ( a fagylalt mellett gyümölcsitalokat, shakeket, édességeket) a Yogurtlandia. A cég információja szerint száz százalékig joghurt alapú termékek olasz gyártója számos európai ország mellett most hazánkban is üzleteket nyit. A hálózat központja sem csatlakozási díjat, sem royaltyt nem kér a belépőktől. A franchise-szerződés időtartama 4 évre szól.

Egyedül a belvíz nem indokol élelmiszerár áremelkedést

2013-04-17
Teljesen megalapozatlan azt állítani, hogy a belvíz önmagában terményár vagy élelmiszer áremelést eredményezne, írta közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Teljesen megalapozatlan azt állítani, hogy a belvíz önmagában terményár vagy élelmiszer áremelést eredményezne, írta közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A hazai gabona termelői árakat alapvetően a világpiaci árak alakítják, melyet számos trend és hatás befolyásol – így többek között a terméseredmények alakulása. A tájékoztató azért jelent meg, fogalmaz a közlemény, mert több olyan politikai vagy szakértői vélemény látott napvilágot az elmúlt időszakban, amelyek szerint a tavaszi mezőgazdasági munkák későbbi megkezdése a belvíz vagy a csapadékos, hideg időjárás miatt önmagában árnövelő hatásúak.

Kétségtelen, hogy a csapadékos időjárás miatt két-három hetes késéssel kell számolni a tavaszi munkálatok elvégzésében, szól a közlemény, de kétségtelen az is, hogy a 101 ezer hektár elborító belvíz miatt eddig 9 ezer hektárral csökkent véglegesen az 1,647 millió hektáros őszi vetésterület. Az időjárás remélt kedvezőbbre fordulása esetén ez a kiesett idő a területek jelentős részén még behozható, elkerülve a jelentősebb hozamkiesést a tavaszi vetésű növények esetében. A tavaszi talajmunkák csúszása a kora tavaszi vetésű növényeknél természetesen gondot okoz, elsősorban a zöldborsóban számolhatunk jelentős „károkkal”. A borult időjárás miatti fényhiány a hajtatásban és a palántanevelésben jelent további problémát.

A március közepi fagy a csonthéjasokat, elsősorban a kajszit és az őszibarackot károsította néhány térségben. A terméskiesés mértékét virágzás és terméskötődés után lehet majd megállapítani, így a fagy hazai árakra való kihatását is akkor lehet majd megbecsülni.

Jelenleg az USDA (United States Department of Agriculture), illetve az IGC (Nemzetközi Gabonaszövetség) előrejelzései pozitív képet festenek a 2013-as terméseredmények tekintetében, mely nem ad okot aggodalomra a világpiaci árak emelkedése tekintetében. Az IGC február végi világpiaci kitekintésében globálisan 682 millió tonna termést prognosztizál, ami 4%-os emelkedést jelent a 2012/2013. évi szezon kibocsátásához képest. Az IGC a 2012/2013. gazdasági évre vonatkozóan a kukorica globális vetésterületének 0,6%-os bővülését becsüli, így 172,5 millió hektáron kerülhet kukorica-vetőmag a talajba. A fenti adatok befolyásolják leginkább a hazai gabona- és takarmányárakat.

A mezőgazdasági termelői árak, az élelmiszerárak alakulása jóval bonyolultabb annál, minthogy egy termelési-időjárási problémából valamennyi élelmiszertermékre gyártsunk megdönthetetlennek tűnő „jóslatokat”, szól a közlemény.

Díj, áfa, támogatás: ami a munkáltatót érinti

2013-04-17
Hogyan kell számolni a távolléti díjat, hátrány lehet-e egy pályázatnál a pénzforgalmi áfa, mit kell tudni a lakhatási támogatásról?

Hogyan kell számolni a távolléti díjat, hátrány lehet-e egy pályázatnál a pénzforgalmi áfa, mit kell tudni a lakhatási támogatásról?

Betegszabadság

Több mint húsz éve vezették be a betegszabadságot, amelyet a munkáltató fizet a keresőképtelen munkavállalónak. Nem egyedi, azaz más európai uniós országokban is jellemző, hogy a munkáltató fizet a munkavállalójának a keresőképtelenség első napjaira a társadalombiztosító helyett, írja a HVG tb-szakértője, majd sorra veszi, mikor és kinek jár a betegszabadság, s azt is, milyen változást eredményezett az új Munka törvénykönyve, s mit tartalmaz a kormany.hu-n olvasható módosító javaslat.

A pénzforgalmi áfáról

Bár a 2013-tól életbe lépett új, pénzforgalmi áfázás lehetőségére a 90-es évek közepétől várnak a magyar vállalkozók, viszonylag kevesen éltek vele. Azok közül pedig akik ezt választották, és közbeszerzési vagy egyéb pályázatokban, nagyobb projektekben vesznek részt, csak remélhetik, hogy nem kerülnek hátrányba döntésük miatt. Továbbra sincs olyan következménye a pénzforgalmi áfának, miszerint az azt választó adózó nem indul(hat) pályázatokon, ugyanakkor több jelzés is érkezett könyvelőkhöz, adótanácsadókhoz, hogy jelentősebb projektekhez, közbeszerzési eljárásokban való részvételhez kapcsolódó tevékenység kapcsán az adózó számláját befogadó partner kilátásba helyezte a szerződés felbontását, amennyiben az adózó számláját pénzforgalmiáfa-jelzéssel bocsátja ki a partner felé.

A lakhatási támogatás

Másfél évig kaphat vissza nem térítendő adómentes lakhatási támogatást az a munkavállaló, aki a lakóhelyének a betöltendő munkahelytől való távolsága miatt lakást, albérleti szállást kénytelen bérelni. Lakhatási támogatás többek között annak az álláskeresőnek nyújtható, akit legalább három hónapja álláskeresőként tartanak nyilván, aki olyan, legalább hat hónap időtartamra szóló és legalább heti 20 óra munkaidejű munkaviszonyt vagy közalkalmazotti jogviszonyt létesít, amely esetében az állandó lakóhelye és a munkavégzés helye legalább 100 kilométerre van egymástól, vagy a munkavégzés helye és az állandó lakóhelye közötti, naponta – tömegközlekedési eszközzel történő – oda- és visszautazás ideje hat órát meghaladja.

Az írás további részleteit   itt lehet elérni.

Közeleg az élelmiszerlánc-felügyeleti díjfizetés ideje

2013-04-18
Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj 2013. évi bevallása május 31-ig nyújtható be elektronikusan, figyelmeztet a határidőre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj 2013. évi bevallása május 31-ig nyújtható be elektronikusan, figyelmeztet a határidőre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

A hivatal a gördülékeny ügyintézésre való tekintettel hívja fel azoknak a személyeknek és vállalkozásoknak a figyelmét, akik – Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/B. § alapján – élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó tevékenységet végeznek. 

A 2012-óta érvényben lévő felügyeleti díj alá tartozó tevékenységnek minősül egyebek mellett az élelmiszer előállítás vagy forgalmazás, beleértve a vendéglátást és közétkeztetést....

Kik a díjfizetésre kötelezettek?

Az évente fizetendő felügyeleti díj bevezetésével minden olyan vállalkozás és vállalkozó részt vesz a hatósági-igazgatási tevékenységének finanszírozásában, amelyek/akik eddig is az élelmiszerlánc-felügyeletet végző szerv által nyújtott garanciák, szolgáltatások igénybevevői voltak. A díj bevezetésével lehetővé válik az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv hatósági feladataival együtt járó költségek fedezetének biztosítása, egyúttal megvalósul a pénzügyi terhek arányosabb megoszlása az élelmiszerlánc szereplői között.

A díj mértéke

A díj mértéke jellemzően a díjköteles tevékenység(ek)ből származó előző évi nettó árbevételcégek esetén, illetve a díjköteles tevékenység(ek)ből származó előző évi jövedelem 0,1%-a ( adóköteles jövedelem+ vállalkozói kivét) – magánszemélyek (egyéni vállalkozó, kistermelő, őstermelő) esetén.. A díjalapból levonható a jövedéki adó, illetve a népegészségügyi termékadó összege, azonban kizárólag annál a gazdálkodónál, amely azokat befizette.

Átalánydíj vonatkozik az élelmiszert kizárólag végső fogyasztó számára értékesítő mikro-vállalkozásokra (egyéni vállalkozó, kistermelő, őstermelő, társas vállalkozás). Ezen vállalkozások évi húszezer forint összegű felügyeleti díjat kötelesek fizetni.

Átalány vagy tételes bevallás

Azon kisvállalkozások, melyek élelmiszert kizárólag végső fogyasztónak érékesítenek, választhatnak az évi hétszázezer forint átalány díj megfizetése, illetve a tételes bevallás alapján számított díjfizetés közt. Könnyítést tartalmaz a törvény a termelői szerveződés, vagy a tagjai által alapított vállalkozáson keresztül történő értékesítés esetére, amikor is a bevétel után számítandó felügyeleti díjat maga a termelői szerveződés vagy vállalkozás is megfizetheti, ha a fizetési kötelezettséget a szerveződés vagy vállalkozásszerződésben átvállalta.

Bevallás, fizetési kötelezettség, mulasztás

A bevallást elektronikus úton kell teljesíteni, amelynek használatához a bevallásra kötelezett vagy annak meghatalmazottja részéről ügyfélkapus regisztráció szükséges. Az ügyfélkapus rendszer aktiválását bármelyik okmányirodában, kormányhivatali és adóhatósági ügyfélszolgálaton és a külképviseleteken személyesen lehet kezdeményezni, részletesebb információ a Kormányzati portálon (http://www.magyarorszag.hu/) található.

A bevallási vagy fizetési kötelezettség elmulasztása vagy késedelme esetén a hatóság mulasztási bírságot, illetve késedelmi pótlékot szabhat ki, amelynek legmagasabb összege 500 millió forint.

*

Bővebben a hivatal portálján ezen az oldalon tájékozódhat:


*

Az ügyintézéshez, regisztrációhoz, meghatalmazáshoz, a bevalláshoz, a díj megfizetéséhez, a gyakran ismételt kérdésekhez, állásfoglalásokhoz szükséges információk innen érhetők el. 

Külön figyelik a külföldről érkező primőröket

2013-04-18
A kereskedelmi lánc több pontján fokozottan vizsgálják a hazánkba külföldről érkező zöldségeket és gyümölcsöket.

A kereskedelmi lánc több pontján fokozottan vizsgálják a hazánkba külföldről érkező zöldségeket és gyümölcsöket.

A zöldségek és gyümölcsök minőségét és nyomonkövethetőségét a kereskedelmi lánc több pontján vizsgálja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai (KH NTI). A téli tárolásból származó termékek (alma, burgonya, káposztafélék stb.) hazai kínálata tavaszra csökken, a keresletet a forgalmazók külföldi termékekkel fedezik. Ezzel párhuzamosan nő a primőr termékek (paprika, paradicsom, saláta) behozatala is.

Az úgynevezett közös mélységi ellenőrzések során a NÉBIH és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakemberei az elmúlt hetekben 5 szállítmányt – több mint 60 tonna terméket – zároltak. Az elmúlt egy hónapban a belföldi forgalmazók – NÉBIH által megtervezett – kockázatbecslésen alapuló ellenőrzése során 499 kis- és nagykereskedelmi egységben 1321 tételt ellenőriztek, ebből 777 tétel volt külföldi származású. Kifogást 221 tétel esetében találtak az ellenőrök.

Hajdú-Bihar megye – Mecénás-díj a Viktóriának

2013-04-22
Rászorulókat segít évek óta a debreceni Viktória étterem azzal, hogy ünnepek idején főtt ételt adományoz kiskeresetűeknek, hajléktalanoknak, nagycsaládosoknak, amiért a várostól Mecénás-díjat kapott.

Rászorulókat segít évek óta a debreceni Viktória étterem azzal, hogy ünnepek idején főtt ételt adományoz kiskeresetűeknek, hajléktalanoknak, nagycsaládosoknak, amiért a várostól Mecénás-díjat kapott.

Idén húsvétkor 250 adag egytálételt kínált a vendéglátóegység, elsősorban nagycsaládosoknak, Debrecen Nagymacs nevű városrészében.

Az étterem tulajdonosának, Puskás István vállalkozónak (a felső fotón középen), a KISOSZ Hajdú-Bihar megyei tagegyesületének elnökének és munkatársainak az ebédosztásban segítségére volt az olimpiai úszóbajnok,  Risztov Éva és Pajna Zoltán alpolgármester.


 

Este, éjszaka és hétvégén is ellenőriznek

2013-04-22
Nem jól kalkulál az a boltos, vendéglátós, aki azt gondolja, hogy az éjszakai órákban és hétvégén nem kell nyugtát kiállítania, vagy ilyenkor akár meg is szegheti a foglalkoztatási előírásokat, az áruk forgalmazásának szabályait.

Nem jól kalkulál az a boltos, vendéglátós, aki azt gondolja, hogy az éjszakai órákban és hétvégén nem kell nyugtát kiállítania, vagy ilyenkor akár meg is szegheti a foglalkoztatási előírásokat, az áruk forgalmazásának szabályait.

Az adóhatóság revizorai az április eleje óta futó országos akciósorozatukban sokszor kelnek útra a hivatali idő vége után is, hogy ellenőrzéseket végezzenek a legkülönfélébb helyeken, mondta el a Magyar Nemzet kérdésére Linczmayer Szilvia, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője. Állítása szerint, kis túlzással az esti órákban és hét végén a legrosszabb a helyzet. A tavaly húsvétkor végzett ellenőrzések tapasztalatai például azt igazolták: a reggel nyolctól kora délutánig tartó időszakban az árusok, kereskedők háromnegyede átadta vevőinek a vásárlást igazoló nyugtát. Késő délután, s különösen az esti órákban viszont látványosan csökkent az arány: éjszaka minden második standon, boltban hiába várták próbavásárláskor az adóügyi iratot a hatóság munkatársai.

Kiderült még, hogy a sok fiatalt vonzó éjszakai szórakozóhelyek némelyikében a pultosok szinte alig adnak nyugtát a vendégeknek, ráadásul a felszolgálók, a csaposok nemegyszer bejelentés nélkül végzik tevékenységüket. Olyan is akad, hogy az egész éjszaka pult mögött álló személyek papíron csak négy órát dolgoznak. Az általános megállapításokat az idei tapasztalatok is alátámasztották. Március végén például nagyszabású akcióba fogott a NAV: a hatóság revizorai az ország különböző pontjain egyszerre ellenőrizték az éjszakai élet helyszíneit, írja a napilap.

Egyre dráguló bankszámlák

2013-04-22
A bankszámlák díjai, költségei hónapok óta emelkednek, s az elmúlt hetekben még tovább drágultak.

A bankszámlák díjai, költségei hónapok óta emelkednek, s az elmúlt hetekben még tovább drágultak.

Már majdnem valamennyi bank módosított a bankszámlák díjain úgy, hogy szinte kivétel nélkül megemelték az ügyfelekre háruló költségeket, hivatkozik szakértői elemzésre a Magyar Nemzet. Általában a számlavezetési díjakon, a készpénzfelvételek és az átutalások költségein változtattak. Az ingyenes készpénzfelvételt például több bank is fizetőssé tette. Előfordul, hogy tranzakciós illeték címén olyan bankszámláról is pénzt vonnak le, amelyiken egyáltalán nem volt pénzmozgás az adott hónapban.

Az infláció beárazása miatt az elkövetkező időszakban további „bankszámla-drágulásra” lehet számítani, véli a megkérdezett szakértő.

Új szabályok a számlázásban

2013-04-22
A 2013-tól alkalmazandó új számlázási szabályokról tett közzé tájékoztatót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A 2013-tól alkalmazandó új számlázási szabályokról tett közzé tájékoztatót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A hivatal honlapján elérhető összefoglaló részletes információkat közöl a papíralapú és az elektronikus számlára egyaránt vonatkozó követelményekről, illetve az okirat megőrzési kötelezettségről.

A tájékoztatót itt lehet megtekinteni.


Pályázat – honlapkészítésre, logótervezésre

2013-04-22
Pályázni lehet kis- és középvállalkozások megjelenésének, arculatváltásának támogatására.

Pályázni lehet kis- és középvállalkozások megjelenésének, arculatváltásának támogatására.

A pályázat célja a kis és középvállalkozások, valamint a civil szervezetek kommunikációs versenyképességének megőrzése, webes megjelenésének vagy arculatváltásának támogatása. Napjaink vállalkozásainak, közösségi szerveződéseinek gyakorlatilag nélkülözhetetlen velejárója, az elektronikus világhálón megjelenő névjegy, weboldal megléte. Jelen pályázat e cél megvalósítása érdekében abban segíti a pályázókat, hogy a pályázati kiírás, és a támogatási megállapodásban rögzített feltételek alapján, elkészíti a pályázó weboldalát, és az oldalhoz kötődő email (levelező) szolgáltatást nyújt, tájékoztat a pályázatfigyelő honlapokon a kiíró, a szegedi NéróMédia Kft .

Pályázatot nyújthatnak be többek között legfeljebb 10 fős gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók.

Az elnyerhető támogatás mértéke 101 ezer forint.

Beadási határidő 2013 május 24-ig folyamatos. Amennyiben ettől az időponttól szeretne eltérni a pályázó, egy szándéknyilatkozatot kell tennie, hogy a támogatást mikor szeretné igényelni.Eredményt hirdettek: 5415 dohánybolt nyílhat júliustól

2013-04-23
Kihirdették a dohányboltokra kiírt koncessziós pályázat eredményét.

Kihirdették a dohányboltokra kiírt koncessziós pályázat eredményét.

Mint ismeretes, a dohányboltokra kiírt koncessziós pályázat első fordulója eredménytelenül zárult: a kétezer főnél kevesebb lakosú településeken 1417 koncesszióra nem volt kereslet. Az újabb pályázati kiírás után hétfő este kihirdették a végső eredményt: a jelentkezők 5415 dohányboltot nyithatnak meg júliustól, a nyertesek húsz évre szóló jogosultságot szereztek.

Az egységek ellenőrzésének módszereit a közeljövőben dolgozza ki a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. – a fogyasztóvédelemmel és az adóhatósággal együttműködve. A zrt. a koncessziós szerződésben foglaltak betartását fogja ellenőrizni.

A nyertesekkel – a névsort itt találja – harminc napon belül szerződést kötnek.

További információk a zrt. honlapján található, de telefonon is lehet érdeklődni.

Ellenőrizzék fokozottabban a céges autókat!

2013-04-23
A céges autók fokozott ellenőrzésére biztatják az adóhatóságot a gépjármű-márkakereskedők.

A céges autók fokozott ellenőrzésére biztatják az adóhatóságot a gépjármű-márkakereskedők.

A járműjavítás áfájának ötvenszázalékos visszaigényelhetősége nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mondta a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) elnöke, írta az (origo) a Magyar Nemzet cikkére hivatkozva.

A szövetség egyebek mellett azt javasolja, hogy a vállalkozások hadd írhassák le minden céges autó javítási költségét, amivel érdekeltté válnának a számlát adó szervizek megbízásában. Úgy látják, rendkívül magas az illegális autószervizek aránya. Ők javasolják még: az adóhatóság kezdeményezzen célzott vizsgálatokat a céges autókkal kapcsolatban.

Nagy a túljelentkezés a munkahelyteremtő támogatásra

2013-04-26
A mikro-, kis- és középvállalkozások számára 10 milliárd forintos kerettel írtak ki munkahelyteremtő pályázatot, de a vártnál több mint kétszer annyian jelentkeztek.

A mikro-, kis- és középvállalkozások számára 10 milliárd forintos kerettel írtak ki munkahelyteremtő pályázatot, de a vártnál több mint kétszer annyian jelentkeztek.

A nyertesek a vissza nem térítendő támogatásból – miközben új munkahelyek teremtését vállalják – gépeket, műszaki eszközöket szerezhetnek be, modern technológiákat alakíthatnak ki. A pályázati kiírásra közel 1700 vállalkozás jelentkezett, 10 600 új munkahely létrehozását vállalva. A legtöbb pályázat Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyéből érkezett.

A pályázatokat május végéig bírálják el, a nyerteseknek november végéig kell megvalósítaniuk a vállaltfejlesztéseket,írja a Privátbankár.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS! Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatására

2013-04-30
A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) szerepet vállal a pályakezdők és fiatalok vállalkozóvá válásának támogatásában azzal, hogy együttműködő partnereivel segítséget nyújt – az azonos elnevezésű pályázatban – a fenti cél megvalósításához szükséges kompetenciák, készségek elsajátításában, az oktatásban és a felkészítésben.

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) szerepet vállal a pályakezdők és fiatalok vállalkozóvá válásának támogatásában azzal, hogy együttműködő partnereivel segítséget nyújt – az azonos elnevezésű pályázatban – a fenti cél megvalósításához szükséges kompetenciák, készségek elsajátításában, az oktatásban és a felkészítésben.

A KISOSZ partnerei ebben a feladatban a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ), a Magyar Iparszövetség (OKISZ) és a Hallgatói Önkormányzat (HÖOK).

A Pályázat


A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében

„Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia
régiókban”
elnevezésű
könnyített elbírálású
pályázati felhívás

Kódszám:
TÁMOP-2.3.6.B-12/1

Ma Magyarországon a mikro- és kisvállalkozások a legfontosabb nettó munkahelyteremtők a csökkenő foglalkoztatottsági ráta ellenére. A ’90-es évek óta ezeknek a vállalkozásoknak közel 60 százaléka egyszemélyes vállalkozás, azaz önfoglalkoztató személyekből áll, éppen ezért a foglalkoztatás bővítéseként kell értelmezni a vállalkozások foglalkoztatotti létszámának növelése mellett az új vállalkozások létrehozását is.

A vállalkozói aktivitás ösztönzése, új vállalkozások létrejöttének támogatása elengedhetetlen része a gazdaság fejlesztésének, a foglalkoztatás növelésének. Ennek egyik javasolt eszköze lehet az induló vállalkozások támogatásának erősítése, a fiatal pályakezdők vállalkozóvá válásának támogatásával.
A konstrukció alapvető célja a mikrovállalkozások indítását tervező fiatalok segítése.
A közvetett kedvezményezettek köre a 35 év alatti, más vállalkozásban többségi tulajdonnal nem rendelkező új egyéni vállalkozást, vagy mikrovállalkozást indítani tervező természetes személyek.

A program, összhangban az Új Széchenyi Terv által megfogalmazott elvvel, miszerint a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások képesek egyedül arra, hogy jelentősen és tartósan emeljék a foglalkoztatást Magyarországon.


Rendelkezésre álló forrás
A pályázat meghirdetésekor az elszámolható közkiadásokra rendelkezésre álló keretösszeg a konvergencia régiókban 4 940 000 000 Ft, azaz négymilliárdkilencszáznegyvenmillió forint.

A konstrukció keretében az ESZA és ERFA alapok közötti átjárhatóság alapján az ERFA típusú tevékenységek fedezetére az elszámolható költségek összegének maximum 45%-a, azaz 2 223 000 000 forint fordítható.
Jelen kiírás forrását az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A PÁLYÁZÓK KÖRE

A TÁMOP-2.3.6.A-12/1. konstrukcióban résztvevő, 18 és 35 év közötti

1 természetes személy által létrehozott vállalkozás pályázhat.

A pályázás feltétele, hogy a természetes személy más gazdasági társaságban közvetlen vagy közvetett többségi befolyást biztosító részesedéssel nem rendelkezhet, illetve annak nem egyedüli vagy többségi tulajdonosa.

A pályázónak rendelkezni kell a TÁMOP-2.3.6.A-12/1 konstrukció kedvezményezettje által jóváhagyott üzleti tervvel.

Jogi forma
Jelen pályázati kiírás keretében az alábbi szervezetek pályázhatnak (KSH besorolással, a statisztikai számjel elemeiről és nómenklatúráiról szóló 21/2012. (IV. 16.) KIM rendelet alapján):
- Korlátolt felelősségű társaság (KSH 113)
- Közkereseti társaság (KSH 211)
- Betéti társaság (KSH 212)
- Egyéni cég (KSH 213)
- Egyéb önálló vállalkozó (KSH 231)
A jelen pályázati kiírás keretében konzorciumok nem pályázhatnak.

Méret
A pályázati kiírásra kizárólag olyan vállalkozások pályázhatnak, amelyek a 800/2008/EK rendelet 1. sz. melléklete alapján mikrovállalkozásnak minősülő vállalkozások.

Mikrovállalkozás: összhangban az Európai Bizottságnak a mikro-, kis és középvállalkozások definíciójáról szóló 2003/361/EK ajánlásával, a KKV kategórián belül mikrovállalkozásnak minősül az a vállalkozás, amely 10-nél kevesebb személyt munkaviszonyban foglalkoztat, és amelynek éves árbevétele és/vagy éves mérlegfőösszegének értéke nem haladja meg a 2 millió eurót.
Azon új vállalkozásoknak, melyek még nem rendelkeznek lezárt, teljes üzleti évvel, a felhasználandó adatokról a pénzügyi év folyamán készített jóhiszemű becslésük alapján kell nyilatkozniuk. A projekt zárásakor ezen vállalkozásoknak nyilatkozatot kell benyújtaniuk a vállalkozás méretük szerinti besorolásáról.
A 2004. évi XXXIV. törvény 5. § (3) bekezdése értelmében amennyiben egy vállalkozás éves szinten túllépi a meghatározott foglalkoztatotti létszám vagy pénzügyi határértékeket, vagy elmarad azoktól, akkor ennek eredményeként csak abban az esetben veszíti el, illetve nyeri el a közép-, kis- vagy mikrovállalkozói minősítést, ha két egymást követő beszámolási időszakban túllépi az adott határértékeket vagy elmarad azoktól (két éves szabály).

A pályázatok benyújtásának módja, helye és határideje

Megjegyzés:

Az Új Széchenyi Terv keretében megjelent TÁMOP-2.3.6.B-12/1 jelű, „Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban” című pályázat beadási határideje megváltozott.
A pályázatok benyújtása 2013. június 3-tól lehetséges.

A pályázat magyar nyelven, kizárólag a projekt adatlapon, a pályázati felhívásban, valamint a jelen útmutatóban előírt mellékletekkel, elektronikusan nyújtható be. A projekt adatlap kitöltése kizárólag az NFÜ által rendszeresített kitöltő program alkalmazásával történhet. A kitöltő program letölthető ahttp://www.nfu.huhonlapról. Felhívjuk a figyelmet, hogy a projekt adatlapot kizárólag xzip formátumban fogadják el; pdf vagy más formátumban benyújtott projekt adatlap feldolgozására nincsen lehetőség.
Az xzip file-ban csatolt projekt adatlap nem lehet üres és a megfelelő konstrukcióra kell vonatkoznia.

A projekt adatlap sem tartalmában, sem alakjában nem változtatható, továbbá hiánytalanul, minden kérdésre választ adva, minden mezőt ki kell tölteni. Jelen útmutató 2. számú mellékletében szereplő nyilatkozatot a pályázónak papír alapon kell benyújtania, melyet a kötelezettségvállalásra vonatkozó aláírási előírásoknak megfelelően kell aláírnia!

A pályázatot (kitöltött projekt adatlapot és a felhívásban, valamint az útmutatóban előírt mellékleteket) elektronikus adathordozón (kizárólag egyszer írható, írásvédett CD/DVD lemezen) a pályázati kiírás részét képező, kinyomtatott éskötelezettségválllalásra vonatkozó aláírási előírásoknak megfelelően aláírtnyilatkozattal együtt zárt csomagolásban, ajánlott küldeményként vagy gyorspostai1/futárposta1 (garantált kézbesítési idejű belföldi postai szolgáltatás) szállítás igénybevételével a következő címre kell beküldeni:

Társadalmi Megújulás Operatív Program
Kódszám: TÁMOP-2.3.6.B-12/1. (Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban)
Közreműködő Szervezet:
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft (ESZA Nonprofit Kft.)
1385 Budapest, Postafiók 818.

Amennyiben a pályázatot csomagként kívánja feladni, a csomagon az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft (ESZA Nonprofit Kft.) 1134 Budapest, Váci út 45. "C" épületcímzést kell feltüntetni.

Felhívjuk a tisztelt pályázók figyelmét, hogy jelen kiírás keretében a pályázatok személyes benyújtására lehetőség nincs.
Kérjük, hogy a CD/DVD lemez tokján jól láthatóan tüntesse fel a pályázati felhívás kódszámát (TÁMOP-2.3.6.B-12/1. (Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban), a pályázó nevét és címét.

Kérjük, ellenőrizze a kitöltött adatokat, illetve győződjön meg a kitöltés sikerességéről, az adathordozó épségéről!

A pályázati kiírással kapcsolatos további dokumentumok azhttp://www.nfu.huhonlapról tölthetők le.

További felvilágosítás az alábbi elérhetőségeken kérhető:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Tel: 06-40/638-638
Személyesen: 1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.
e-mail:http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
honlap:http://www.nfu.hu

Felhívjuk a figyelmet, hogy a 4/2011. (I. 28.) Korm. rendelet 21. § (7) bekezdése alapján az ESZA Nonprofit Kft. a pályázatok benyújtásának határidejét megelőző tizedik napig biztosítja, hogy a támogatást igénylők kérdéseket tehessenek fel, és azokra ésszerű határidőn, de legkésőbb a kérdés közreműködő szervezethez való érkezését követő 7 napon belül tájékoztatást kapjanak.

A pályázatok benyújtása 2013. június 3-tól lehetséges.A pályázatok benyújtása és elbírálása folyamatosan történik.
Amennyiben az elektronikus benyújtás során a benyújtott dokumentum(ok)ban érzékelhető minőségromlás van, ami a bírálatot érdemben befolyásolhatja, a közreműködő szervezet kérheti az érintett dokumentumok utólagos, papír-alapú benyújtását is, ami azonban nem minősül hiánypótlásnak.

A pályázattal kapcsolatos dokumentumok:
Palyazati_felhivas_Fiatalok_vallakozova_valasanak_tamogatasa_B(pdf, 130 kB)
Palyazati_utmutato_Fiatalok_vallalkozova_valasanak_tamogatasa_konv(pdf, 1 218 kB)
Projekt_adatlap(, 109 kB)
Segédletek
Csatolt dokumentumok letöltése egyben

A felhívás további részletei a Pályázatfigyelőben megtalálhatók.


Szóljon hozzá! Oka van a füstölgésnek!

2013-04-30
A dohányárusítás átalakítása nem túl jelentős hasznot, de biztos megélhetést jelentett volna az egyéni vagy családi vállalkozóknak, legalábbis ezt sejtette a kormányzati kommunikáció még az átszervezés legelején.

A dohányárusítás átalakítása nem túl jelentős hasznot, de biztos megélhetést jelentett volna az egyéni vagy családi vállalkozóknak, legalábbis ezt sejtette a kormányzati kommunikáció még az átszervezés legelején.

Sokat javult a várható nyereség megítélése, amikor februárban híre kelt, a trafikokban a dohányárun kívül alkoholt is lehet majd árulni, amelyen többszörös a haszon. Bár a jelentkezőknek ekkor már azzal is kalkulálniuk kellett, hogyha mindkét terméket akarják kínálni, ahhoz nagyobb alapterületű üzletre lesz szükség.

Majd tovább bővült a termékkör: úgy döntött a parlament, szeszes- és energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőt, újságot és totót-lottót is árulhatnak majd a nemzeti dohányboltok. Volt is erre ellenzéki élcelődés, amikor szocialista politikusok azt kezdeményezték, írta meg a HVG, hogy a termékkör bővítésével együtt a nemzeti dohányboltokat nemzeti vegyesboltnak nevezzék át, és ott akár péksüteményt, tejet és tejtermékeket, húst és húskészítményeket, étolajat, zsírt, cukrot, mézet, levesporokat és tésztát is árulhassanak a kereskedők.

(AKTUÁLIS rovatunk korábbi híreiben már részletesen tájékoztattunk a koncessziós pályázatról, és beszámoltunk a nemzeti dohánybolt megnyitásához kapcsolódó tudnivalókról – a Szerk.)

A haszon kicsi, fontosabb a vevőmegtartás

A különböző médiákban megjelent kereskedői vélemények a haszon tekintetében erősen megoszlanak. Volt, aki a pályázatában a bolt rezsijének és az alkalmazott járulékainak kifizetése után ötszázezer forintos nyereséggel kalkulált. Ellenben, volt, aki úgy fogalmazott, akár fel is számolhatja egy dél-magyarországi megye falujában lévő élelmiszerboltját, ha nem árusíthat a jövőben cigarettát. A haszonnal szembeni vevőmegtartás sok koncesszióra pályázónál volt szempont.

Piac – újraosztva

Napvilágot láttak további vélekedések, például, hogy a 120 pontos pályázat elbírálásakor, sok esetben háttérbe szorultak a szakmában már hosszú évek óta közreműködők, és hogy nagyon sokan méltatlanul, csupáncsak az egyazon érdekkörökhöz tartozás okán kaphattak koncessziós jogot. Több megszólaló a piac újraosztásáról beszélt, ami, vélekedésük szerint megszámlálhatatlan működőképes vállalkozás bezárásához, alkalmazottak elbocsátásához vezet.

Egy kis statisztika

Egy pályázó legfeljebböt trafik nyitására kaphatott engedélyt, ami az országban összesen 29 pályázónak, 13 településen sikerült. 148-an kaptak négy koncessziót, 210-enhármat, 484 embernek pedig kettő üzletből kell megélnie – tette közzé az Enrawell tanácsadó és pályázatíró cég a gyorsösszegzését a HVG. Az üzemeltetési jog két évtizedre, 2033-ig szól. A többség, közel háromezer pályázó csak egyetlen boltot nyithat majd a nyár közepén: kérdéses, hogy abból meg lehet-e élni, kérdezi a hetilap.

Politika vagy mégsem

Gyulay Zsolt, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. vezetője április 25-én a Népszabadságnak úgy fogalmazott: "ha valaki ebben az ügyben politikát akar látni, akkor nyilván azt fog". "Nyertek olyan egyszerű emberek is, akik nem ismertek a közvélemény számára, ám erről nem beszélnek" – tette hozzá. Szerinte sok érdeksérelmet okozott a dohánykereskedelem átalakítása, amely most ilyen véleményeket szül. Más kommentárt az eredményekhez nem kívánt fűzni, írta a HVG.

Fesztiválgondok, mozgóboltok

Időközben azt is megszellőztette a Népszabadság, hogy a szervezőknek nincs kész megoldásuk arra, miként lehet majd dohányárut vásárolni a nyári fesztiválokon. A boltosok, mivel a trafiktörvény ezt nem teszi lehetővé, nem tudnak kitelepülni, a mobil árusítóhely letelepítése pedig az állam joga azon a területen, ahol nem lett koncessziós nyertes.

Eredményhirdetés után törvénymódosítás

Egy múlt héten benyújtott törvénymódosító javaslatás szerint ott, ahol a dohánykereskedelem "megszűnt, illetve még nem folyik, a dohánytermékek kiskereskedelmére vonatkozó jogosultságot az állam a részvénytársaság, vagy a részvénytársaság által erre külön feljogosított személy útján is gyakorolhatja az új, eredményes pályázat alapján megkötendő koncessziós szerződés aláírásáig". A törvénymódosítás értelmében az állam mozgóbolt útján is árulhat dohánytermékeket, írta meg az (origo). A módosítás egyebek mellett tízszázalékoskereskedelmi árrést garantál azoknak a dohánytermék-kiskereskedőknek is, akik elsősorban (vagy kizárólag) a dohánytermékek forgalmazásából kívánják bevételeiket biztosítani.

Dohánybárók, dohánylobbik

Tegnap, az aktuális parlamenti ülésen, a trafiktörvénnyel kapcsolatban Szilágyi György (Jobbik) dohánybárókról és dohánylobbikról beszélt, tudósított az (origo). „Nem gondolja, hogy a dohánykoncesszió már túlmegy bizonyos határokon? - kérdezte Fónagy államtikártól, aki azt válaszolta, hogy nem. Szilágyi erre bejelentette,hogy a Jobbik várja a visszaélésekről szóló beszámolókat, és hogy parlamenti bizottság felállítását is kezdeményezték a koncesszió kivizsgálására”, írja a hírportál.

Tíz helyett tizenkét százalékos árrés

Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy politikai alapon választották volna ki a trafikpályázatok győzteseit - jelentette ki Lázár János hétfőn a kormányszóvivői sajtótájékoztatón. A pályázatokkal kapcsolatos bírálatokra reagálva azt mondta: nem tudja garantálni, hogy "minden trafik szocialistákhoz kerüljön", és nem tudja kizárni azt sem, hogy a győztesek között vannak, akik "korábban a Fideszre szavaztak", idézi az (origo).

Az államtitkár további bejelentéseiről – a tizenkét százalékos árrésről szóló kormányfői javaslatról –, és a vizsgálóbizottság felállításához fűzött véleményéről – itt olvashat. 

*

Tisztelt Olvasó, Látogató!

Amennyiben megosztaná saját tapasztalatait a pályáztatással kapcsolatban – ha sikerült jogot nyernie új dohánybolt megnyitására vagy épp’ ellenkezőleg: sok éves szakmai múlt után le kell húznia a rolót, kérjük, juttassa el véleményét, mondandóját a témával kapcsolatosan szerkesztőségünk e-mail címére. szerkesztoseg@kisosz.hu

Feltételekkel ugyan, de már holnap is nyithatnak dohányboltok

2013-04-30
Már május elsején is kinyithatnak az első trafikok, tájékoztat honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Már május elsején is kinyithatnak az első trafikok, tájékoztat honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Május 1-je és június 30-a között a kereskedelmi tevékenységre vonatkozó általános szabályok betartása mellett lehetőség van a dohányboltok előzetes üzemeltetésére, ha a kereskedő már megkapta az egyébként július 1-jétől érvényes vámhatósági engedélyét, tudta meg a Privátbankár.hu.
Az előzetes üzemeltetésre azonban vámhatósági engedély birtokában is kizárólag akkor kerülhet sor, ha a kiskereskedő a szándékát, az engedélyt kiadó vámhatóságnak bejelenti.

A dohánybolt előzetes üzemeltetéséhez működési engedély nem szükséges.

A trafiktörvény értelmében a vámhatósági engedély megszerzéséig a koncesszió elnyerése esetén sem lehet a tevékenységet megkezdeni, vagyis dohányterméket beszerezni, illetve forgalmazni, írja honlapján a hatóság.

Hat hónap a kezdésre

A koncessziós szerződés által nyújtott dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság megszűnik, ha a jogosult a tevékenységet nem kezdi meg a szerződés aláírását követő hat hónapon belül.


További hasznos információk:

 

A 2012. évi CXXXIV. törvény a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény

A törvény szövege innen elérhető. 


A dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység folytatásának vámhatósági szempontú feltételei:

A dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységre vonatkozó határidők Vámhatósági engedély iránti kérelem, benyújtása, a benyújtás előfeltételei, a kérelem kötelezően csatolandó mellékletei; Változás-bejelentés, kérelem módosítása; Engedélyező vám- és pénzügyőri igazgatóságok elérhetőségei; A dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység gyakorlására vonatkozó szabályok; Dohánytermék beszerzése; A dohánytermék értékesítésének szabályai; A dohánytermék értékesítésének Fdvtv. szerinti szabályai; Egyéb termékek forgalmazása; Adatszolgáltatási kötelezettség

A feltételekről részletesen az adóhatóság oldalain tájékozódhat.


Online pénztárgépek műszaki követelményei

2013-04-30
Az online pénztárgépekkel kapcsolatos egyes műszaki követelményekről közleményben tájékoztatja az érdekelteket a Nemzeti Adó- és Vámhatóság.

Az online pénztárgépekkel kapcsolatos egyes műszaki követelményekről közleményben tájékoztatja az érdekelteket a Nemzeti Adó- és Vámhatóság.

A tájékoztatót erről az oldalról lehet elérni. 

Érdemes tudni! Ki köteles pénztárgéppel nyugtát adni?

2013-04-30
A kötelezően pénztárgépekkel való nyugtaadásra hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

A kötelezően pénztárgépekkel való nyugtaadásra hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

A tájékoztató ezen az oldalon megtekinthető.