2013-09
KERESKEDELMI ÉLET

Online pénztárgép – Hétfőn még lehet regisztrálni; a választék 13-ra bővült

2013-09-01
A nemzetgazdasági tárca annak apropóján, hogy a pénztárgépcserére kötelezettek már 13 engedélyezett gép közül válogathatnak, felhívta a figyelmet:

A nemzetgazdasági tárca annak apropóján, hogy a pénztárgépcserére kötelezettek már 13 engedélyezett gép közül válogathatnak, felhívta a figyelmet:

„…mindenki igényelje meg a megvásárolandó pénztárgép megszemélyesítéséhez elengedhetetlen üzembe helyezési kódot.”

Tekintettel arra, hogy az átállás jogszabályi határideje (augusztus 31.) szombatra esett, aki eddig elmulasztotta a regisztrálást, hétfőn még megteheti.

Amint az a tájékoztatóból kiderül, az elmúlt hét utolsó munkanapján a Laurel Számítástechnikai Kft. és a LA Pénztárgép Kft. egy-egy új ECO Mini típusú pénztárgépre kapott forgalmazási engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól. A hír szerint további választékbővülésre lehet számítani.

A korábbi típusokról itt tájékoztattunk.

TALLÓZÓ – GVH: „A pénztárgépcsere komoly veszteséget okoz a kereskedőknek”

2013-09-02
Előre jelezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy a pénztárgépek erőltetetten gyors cseréje komoly többletköltségeket ró a vállalkozásokra és az adófizetőkre.

Előre jelezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy a pénztárgépek erőltetetten gyors cseréje komoly többletköltségeket ró a vállalkozásokra és az adófizetőkre.

Ez derül ki a GVH Népszabadság által megismert véleményéből, amelyet jó néhány hónappal ezelőtt küldtek az akkor még Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztériumnak.

Amint azt a napilap megfogalmazza, a versenyhatóság javaslatokat is tett a kiadások csökkentése érdekében.

Leírták: a teljes hazai pénztárgépállomány – akkor ismert – határidőre történő cseréje várhatóan fenekestül felborítja a kasszapiacot, s a lehetetlenül rövid határidők miatt fellépő hiány felfelé fogja hajtani az árakat.

Utaltak arra is, hogy a magyar pénztárgépek zöme még nem amortizálódott, így azokat egy rendelkezéssel kitiltani a rendszerből komoly veszteséget okoz a kereskedőknek, valamint a szervizeknek, amelyek többéves megállapodást kötöttek a kereskedőkkel, így hatalmas alkatrész-raktárkészletet dobhatnak most ki – nagy veszteséggel.

A GVH szerint a milliárdos költségeket megspórolhatták volna

a határidők kitolásával.

A javaslat az volt, hogy az első ütemben csak a rövidesen lejáró engedélyű gépeket cseréljék le, de megoldás lett volna, ha a NAV által kockázatosnak ítélt cégeknek kellett volna átállniuk online pénztárgépekre.

Míg korábban 80-100, majd később – a forint romlása miatt is – legfeljebb 120 ezer forintra becsülték a pénztárgépek várható árát. Az első engedélyezett kasszák ára 170 ezer forint volt.

Az árak és a termékek versenye sem valósult meg

Az első engedélyesek ugyanazt a lengyel „Sento” gépet kínálták (kínálják most is) a kereskedőknek.

Később – állítólag a gyenge kereslet miatt – az engedélyes forgalmazók mintegy 30 ezer forintot engedtek az áraikból.

A kasszák persze még így is jóval drágábbak voltak, mint arra számítani lehetett: a gépenkénti 50 ezer forintos támogatással együtt is „alsó hangon” 70-80 ezer forintjába „fáj” a kereskedőknek. Vagyis a teljes vételár a duplája, háromszorosa a ma használt gépekének.

A szűk kínálat nem hajtja fel az árakat?

Ezt kérdezte a Népszabadság korábban a tárcától. Varga Mihály akkor úgy érvelt: a piacszerzés fontos lesz a forgalmazóknak, akik ezért adnak majd engedményt, hiszen a rendszeres szervizelés is sokat hoz a konyhára, főleg, ha nagy a piaci részesedés.

A miniszter korábban azt is bejelentette, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) támogatást is ad a gépek gyártását segítendő. Azóta kiderült: forgalmazóként 200 ezer euróról lehet szó. A tárca a napokban szerződést kötött az Alt Cash Kft.-vel, amely egyedüliként nem a lengyel gépet teríti, hogy a cég 30 millió forint támogatást kap a Dél-Koreában gyártott pénztárgépeire, ám november végéig 10 ezer darabot legfeljebb bruttó 127 ezer forintért ad el. Az Alt Cash ellen korábban folyt versenyhivatali vizsgálat, amelyet bizonyítékok hiánya miatt szüntettek meg. Hogy a kormányzati megsegítéssel olcsóbbá tett gépek „letörik-e” az árakat, az később derül ki, ám a kereskedőknek napokon belül meg kell rendelniük a pénztárgépüket. A kormányzati sietség így egyelőre a forgalmazók malmára hajtja a vizet, fogalmaz a napilap.

Vizsgálatot kérnek

Az ügyben szocialista képviselők felkérték Juhász Miklóst, a Gazdasági Versenyhivatal elnökét, hogy hivatalból vizsgálja meg: sérül-e a tisztességes piaci magatartás törvényben rögzített követelménye.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatóját és a médiahatóság új elnökét is vizsgálatra szólították fel, utóbbit annak kapcsán, hogy megengedhető-e, hogy a szolgáltatóváltás lehetősége gyakorlatilag kizárt az online pénztárgépek esetében.

A teljes írást itt találja.


Trafiktörvény – Szabályok szem előtt

2013-09-02
A trafiktörvénnyel kapcsolatos jogszabályokra hívja fel az érintettek figyelmét az adóhatóság.

A trafiktörvénnyel kapcsolatos jogszabályokra hívja fel az érintettek figyelmét az adóhatóság.

Elsőként az ez év július 15-óta hatályos „2012. évi CXXXIV. törvény a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről” szóló jogszabályra irányítja a figyelmet.

Ez a törvény egyebek mellett a dohánytermék- kiskereskedelemmel kapcsolatos alapvető állami feladatokat, a dohánytermék-kiskereskedelem folytatásának feltételeit taglalja, mint például: a dohánytermékek értékesítési helye, a dohánytermék-kiskereskedelemre való jogosultság, a dohánytermékek értékesítési módja, a fiatalkorúak különös védelme.

A törvényt teljes terjedelmében itt találja.

*

Másodikként az idén július 1-től érvényben lévő „181/2013. (VI. 7.) Korm. rendelet a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységhez kapcsolódó engedélyezési eljárás egyes szabályairól” szóló jogszabályt idézi.

Ez a kormányrendelet magában foglalja többek között az engedély módosításának, és az egyéb termék forgalmazásának bejelentésére irányuló eljárásnak a kötelmeit.

A kormányrendeletet itt találja.

*

Harmadikként „a dohánytermék-kiskereskedők által vezetendő nyilvántartásokról, valamint a dohányboltban forgalmazott egyes termékekre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséről” szóló kormányrendeletet ajánlja az érintettek figyelmébe a hatóság.

Ez a kitétel a nyilvántartás-vezetési és adatszolgáltatási, továbbá a regisztrációs kötelezettségekre int, de ebből lehet informálódni az adatok feldolgozásának és feelhasználásának szabályairól is.

A rendelet a Nemzeti Adó- és Vámhatóság (NAV) információs oldaláról érhető el .

HEVES megye – Termékbiztonságot ellenőriztek

2013-09-02
A játékok biztonságosságának fokozott és rendszeres ellenőrzését kiemelt feladatának tekinti a fogyasztóvédelmi hatóság – de mást is ellenőrzött.

A játékok biztonságosságának fokozott és rendszeres ellenőrzését kiemelt feladatának tekinti a fogyasztóvédelmi hatóság – de mást is ellenőrzött.

Heves megyében a termékbiztonsági szempontoknak a vizsgált triciklik, játék-és gyermekkerékpárok, játékrollerek 13 százaléka nem felelt meg.

A buborékfújók és játéklabdák esetében jellemzően termékbiztonságot érintő jelölési hiányosságokkal találkoztak a szakemberek, leggyakrabban a CE jelölés formai kialakításának hiányosságaiból fakadóan, az esetek mintegy 20 százalékában – a számolt be a Heves Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője.

Évszaktól függetlenül, szinte az esztendő bármelyik szakában találnak veszélyes ruhaneműket a piacfelügyeletet végző szakemberek. Megyei szinten a tavalyi és az idei esztendőben a forgalomból kivont termékek 90 százalékát tették ki a gyermekeknek készült ruhák.

A villanyárammal működő termékek esetében azt is vizsgálják a felügyelők, azok érintésvédelmileg biztonságosak-e. Veszélyes villamossági terméket – ventilátort – már fogyasztói bejelentésre is talált a hatóság. Szomorú, új tapasztalattal is gazdagodtak a felügyelők 2013-ban: míg a korábbi években a megyében nem találkoztak az üzletek polcain olyan termékkel újra, amelynek forgalmazását korábban már megtiltották, az idén ez is előfordult.

A részletes tájékoztató itt elérhető 

Trafikpályázat – Kihirdették az eredménytelenséget

2013-09-03
A dohánykoncessziós pályázati eljárást 876 településen eredménytelennek nyilvánította a nemzeti fejlesztési miniszter.

A dohánykoncessziós pályázati eljárást 876 településen eredménytelennek nyilvánította a nemzeti fejlesztési miniszter.

Amint az a minisztérium röviddel ezelőtt közzétett hirdetményéből kiderül, 876 darab dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság megszerzésére, összesen 876 településen (a listát itt éri el) egyáltalán nem nyújtottak be pályázatot – ezért a pályáztatási eljárást eredménytelennek nyilvánították.

További információk: www.nemzetidohany.hu

Kézi vagy gépi számlázás: mikor és hogyan szabályos?

2013-09-04
„Bízunk benne, hogy ezek az ellenőrzések nemcsak a mulasztásokat derítik fel, de azokat is eltántorítják a hamis számla kiállításától, akik csak kacérkodnak a gondolattal” – üzente az hatóság a kereskedőknek.

„Bízunk benne, hogy ezek az ellenőrzések nemcsak a mulasztásokat derítik fel, de azokat is eltántorítják a hamis számla kiállításától, akik csak kacérkodnak a gondolattal” – üzente a  hatóság a kereskedőknek.

A fenti sorok csak egy része annak a tájékoztatónak, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakértői válaszoltak a Piac&Profit megkeresésére, egy korábban szárnyra kapott hírrel kapcsolatosan, miszerint: az online pénztárgépek beszerzése helyettesíthető azzal, ha kézi kiállítású számlát ad a kereskedő…

A hatóság szóvivője a lap megkeresésére azt közölte:  ez csak abban az esetben lehet megoldás, ha minden vásárló megadja a számlázáshoz szükséges személyes adatait, vagyis a nevét, illetve a lakcímét.

Amennyiben csak egyetlen vevő úgy dönt, hogy nem közli ezeket az információkat, a kereskedő nem tehet mást, mint hogy pénztárgépes nyugtát ad.

A kézi számla...

Ám, ha az eladónál hamis névre szóló számlákat találnak, komoly bírságot is kaphat. Erről bővebben a hatóság sajtóirodája ezt közölte a lappal: „Attól nem kell tartani, hogy a pénztárgéphasználat helyetti számlázás általános jelenség lesz. Több okból sem. Ha ugyanis az adóalany valóban ki akarja váltani a pénztárgép használatát a számlakibocsátással, akkor minden egyes értékesítését számlával kell bizonylatolnia. Ez a legtöbb kereskedőnél már eleve komoly pluszterhet jelentene (költségben, időben) és a forgalomra is potenciálisan rossz hatással lenne” – írta válaszában a NAV.

Vásárlói adatok – önként

A kézi számlázáshoz ráadásul nem elég, hogy az eladó minden egyes értékesítésnél megkérdezze a vevőt az adatairól, az is kell, hogy  az minden esetben önként meg is adja azokat. Erre viszont nincs garancia. Vannak ugyan szolgáltatások, ahol ez általában nem merül fel problémaként, ott viszont jellemzően a vevő érdeke, hogy a számla a valóságnak megfelelően legyen kitöltve és egyéb tekintetben is kifogástalan legyen.

Kiskereskedelmi tevékenységnél azonban nem ez a helyzet, itt számolni kell azzal, hogy sok vevő – ha nem áll érdekében a számlakibocsátás – nem fogja kiadni a személyes adatait.

Az pedig nem életszerű, fogyasztóvédelmi szempontból pedig egyenesen kerülendő (a kereskedő jó hírnevéről nem is beszélve), ha az eladó erre úgy reagál, hogy nem szolgálja ki azt a vevőt, aki nem kívánja megadni az adatait.

Ellenőrzés – próbavásárlással...

Ami az adatok valódiságának ellenőrzését illeti, a NAV évente mintegy ötvenezer próbavásárlást végez. Ez azt jelenti, hogy csak vásárlóként ötvenezerszer ellenőrzi, hogy az eladó bizonylatolta-e az értékesítést, és ha igen, valós vagy valótlan adatokkal állította-e ki a nyugtát vagy a számlát.

... és hagyományos iratellenőrzéssel

Emellett természetesen a klasszikus iratellenőrzések keretében, mint amilyen a bevallások utólagos vizsgálata, is van lehetőség a számlák vizsgálatára. Ha megállapítást nyer, hogy az eladó akár csak egy számlát is valótlan névre vagy címre állított ki (és erről tudott vagy legalábbis meggyőződhetett volna), akkor 500 ezer forintig (magánszemély esetében 200 ezer forintig) terjedő mulasztási bírságra számíthat, számol be a lap a hatóság válaszáról.

 

PÁLYÁZAT – „Kerékpárosbarát munkahely 2013”

2013-09-04
A munkáltatók példamutató intézkedéseit és kezdeményezéseit ismeri el a közlekedésért felelős tárca a „Kerékpárosbarát Munkahely 2013” cím adományozásával mindazoknak, akik erre még szeptember végéig pályáznak – és nyernek.

A munkáltatók példamutató intézkedéseit és kezdeményezéseit ismeri el a közlekedésért felelős tárca a „Kerékpárosbarát Munkahely 2013” cím adományozásával mindazoknak, akik erre még szeptember végéig pályáznak – és nyernek.

A nyertesek egy évig használhatják majd az elnevezést és emblémát, tájékoztat közleményében a pályázatot hetedszerre kiíró Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A programmal a kerékpárral közlekedő munkavállalók, ügyfelek kiszolgálására alkalmas munkahelyek, intézmények kialakítását szeretnék bátorítani és ösztönözni.

Pályázati tudnivalók

A munkáltatók számára idén az eddiginél kevesebb feladatot jelent a pályázati részvétel. Az eljárás egyszerűsítésének köszönhetően az adatlapot internetes felületen is ki lehet tölteni. A korábbi években indulóknak a már megküldött dokumentumokat nem kell ismételten beadniuk. A regisztrációnál kapott kóddal az előzőleg közölt adatok könnyen csatolhatók az új jelentkezésekhez.

A pályázati dokumentumok az ezen az oldalon található „Kapcsolódó anyagok”-ra kattintva elérhetők.

Ugyanitt az elektronikus beküldéshez szükséges adatlap is megtalálható. Ehhez lépjen be: ITT

A pályázatok eredményhirdetése – négy vállalati kategóriában – év végén várható.

Ezek lesznek a jövő évi munkaszünet körüli munkanapok

2013-09-04
A munkaadóknak és a munkavállalóknak 2014-re öt hosszú hétvégét írt elő döntésében a kormány – tájékoztat a jövő évi munkaszüneti napok körüli munkarendről a legfrissebb Magyar Közlöny (33/2013. (VIII. 30.) NGM rendelet).

A munkaadóknak és a munkavállalóknak 2014-re öt hosszú hétvégét írt elő döntésében a kormány – tájékoztat a jövő évi munkaszüneti napok körüli munkarendről a legfrissebb Magyar Közlöny (33/2013. (VIII. 30.) NGM rendelet) .

2014:

Március 15. – jövőre szombatra esik (Nincs változás).

M ájus 1-je, csütörtök után május 2. pihenőnappá változik, amit május 10-én, szombaton dolgozunk le, így lesz belőle hosszú hétvége.

A húsvét és a pünkösd hétfői miatt egy-egy hétvégénk április 21-ével és június 9-ével fognak meghosszabbodni.

Augusztus 20-án a dolgozók pihenhetnek, mert ez az ünnep szerdára esik.

Október 23-át – ami ugyancsak csütörtökre esik követően pénteken sem kell dolgozni, mert helyette október 18., szombat lesz a munkanap.

November 1. – mindenszentek ünnepe is szombaton lesz (Nincs változás).

Karácsonykor ötnapos hosszú hétvége lesz: a szerdára eső december 24. pihenőnappá változik, amelyet december 13-án kell ledolgozni.

 

TIPP-INFÓ: Szakképzett munkaerő – akár külföldről is

2013-09-05
Gyakran halljuk: a vállalkozók, cégvezetők mostanában sokszor hiába keresnek, vagy rendkívül nehezen találnak elegendő gyakorlattal rendelkező szakképzett munkavállalókat, akiket hosszú távon alkalmazhatnának.

Gyakran halljuk: a vállalkozók, cégvezetők mostanában sokszor hiába keresnek, vagy rendkívül nehezen találnak elegendő gyakorlattal rendelkező szakképzett munkavállalókat, akiket hosszú távon alkalmazhatnának.

A hazai vendéglátós szakma (is!) különösen megsínyli, hogy a jól képzett, munkájuk iránt elkötelezettek – az összehasonlíthatatlanul kedvezőbb nyugati bérek, illetmények miatt – évek óta nagyobb lehetőséget látnak a külföldi munkavállalásban. Így az ágazat szakképzett alkalmazotti státuszaiban rendkívül nagy a fluktuáció vagy a hiány.

Vállalkozásvezetőknek segítséget jelenthet az is, ha más országbeli személyeket keresnek, hívnak, várnak és alkalmaznak munkatársnak. Mert lehetőség – ahogy arról az Origo tájékozódott – erre van.

Álláshirdetés külföldön

A munkaerőhiánytól szenvedő vállalkozások akár a környező EU tagállamokból, akár harmadik országnak számító egyéb külföldi államból is behozhatnak munkaerőt, fogalmaz a lap szakértője. Ezt úgy is megtehetik, hogy külföldön adnak fel hirdetést a cégükben kínált állásokra, azaz szakképzett alkalmazottakat toboroznak.

Tartózkodási és munkavállalási engedély

A külföldieknek a magyarországi munkavállaláshoz egy tartózkodási engedélyre és adott esetben munkavállalási engedélyre lesz szükségük.

Az Európai Gazdasági Térség (EGK) tagállamok (a tagállamok listája itt)  állampolgárai számára pedig nincs szükség munkavállalási engedélyre, elegendő csupán, ha bejelentést tesznek az illetékes munkaügyi központnál.

Harmadik országbeli állampolgár magyarországi munkavállalása két külön eljárás keretében intézhető.

Az eljárásról

A leendő külföldi munkavállaló az állampolgársága szerinti ország magyar konzulátusán kérelmezheti munkavállalás céljából a Magyarországon való tartózkodásához szükséges engedély kiállítását.

(Külföldiek magyarországi munkavállalásának engedélyezése, engedélymentes munkavállalás bejelentésének intézése ezen az oldalon elérhető.)

Útlevél, igazolás

Ehhez érvényes útlevélre van szüksége, és igazolnia kell, hogy a magyarországi szállása, megélhetése, és egészségügyi ellátása biztosított lesz a teljes tartózkodásának ideje alatt.

A munkáltató és a munkaügyi központ feladatai

A munkáltató – ezzel párhuzamosan, vagy ezt akár megelőzően – az illetékes munkaügyi központnál kérelmet nyújthat be a munkavállalási engedély kiállítása iránt, ismertette a lap szakértője.

A munkáltatónak – bizonyos eseteket leszámítva – munkaerőigényt is be kell nyújtania, amely alapján a munkaügyi központ munkaközvetítést végez, és lekutatja, hogy vajon a munkáltató által külföldi munkavállalóval betöltetni kívánt pozícióra akad-e magyar, illetve EGK-tagállambeli álláskereső.

Amennyiben ilyen álláskereső nem áll rendelkezésre, vagy az mégsem alkalmas a munkáltató számára, akkor a munkaügyi központ megvizsgálja, hogy a munkáltató által megjelölt külföldi munkavállaló megfelel-e az adott tevékenység ellátásához szükséges hazai szakmai követelményeknek. Ennek keretében a munkaügyi központ ellenőrzi a munkavállaló iskolai végzettségének, illetve szakképzésének igazolásaként becsatolt okiratokat. Amennyiben a munkavállaló alkalmasnak bizonyul, úgy a munkaügyi központ kiállítja a munkavállalási engedélyt.

Ügyintézés: ügymenet és határidők

Az engedély kiállításának ügyintézési határideje általánosságban 30 nap, de egyes esetekben ez lehet 15, vagy akár 8 nap is. Amennyiben a munkavállalási engedély a tartózkodási engedélyt megelőzően került kiállításra, úgy a tartózkodás célját, és egyéb feltételek igazolását a külföldi munkavállaló megteheti pusztán a munkavállalási engedély meglétére való hivatkozással.

A tartózkodási engedély kiállításának ügyintézési ideje 21 nap.

A tartózkodási engedély iránti kérelem benyújtásakor a külföldi munkavállalónak 60 eurót kell befizetnie, míg a munkavállalási engedély iránti kérelem illetékmentes, számolt be múlt pénteki számában a lap. 

*

A korábbi „Ötlet-Megosztó: Étterem két személyre” című írásunk tartalmát és az abban ismertetett ötletet VÁLLALKOZÁSOK rovatunkra kattintva érheti el.

Mindkét témában várjuk szakmai észrevételeiket, hozzászólásaikat  szerkesztőségünk e-m ail címén.


FOGLALKOZTATÁS: Szakképzett munkavállalók – akár külföldről is

2013-09-05
Gyakran halljuk: a vállalkozók, cégvezetők mostanában sokszor hiába keresnek, vagy rendkívül nehezen találnak elegendő gyakorlattal rendelkező szakképzett munkavállalókat, akiket hosszú távon alkalmazhatnának.

Gyakran halljuk: a vállalkozók, cégvezetők mostanában sokszor hiába keresnek, vagy rendkívül nehezen találnak elegendő gyakorlattal rendelkező szakképzett munkavállalókat, akiket hosszú távon alkalmazhatnának.

A hazai vendéglátós szakma (is!) különösen megsínyli, hogy a jól képzett, munkájuk iránt elkötelezettek – az összehasonlíthatatlanul kedvezőbb nyugati bérek, illetmények miatt – évek óta nagyobb lehetőséget látnak a külföldi munkavállalásban. Így az ágazat szakképzett alkalmazotti státuszaiban rendkívül nagy a fluktuáció vagy a hiány.

Vállalkozásvezetőknek segítséget jelenthet az is, ha más országbeli személyeket keresnek, hívnak, várnak és alkalmaznak munkatársnak. Mert lehetőség erre van…

A részletes információkért kattintson VÁLLALKOZÁSOK rovatunk aktuális hírére.

A vállalkozások több fizetést adtak dolgozóiknak

2013-09-05
A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál idén január-július között a bruttó átlagkeresetek 3,4 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 4,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, tájékoztat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál idén január-július között a bruttó átlagkeresetek 3,4 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 4,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, tájékoztat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 228 200 forint volt.

A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 239 400 forintot kerestek.

Az átlagkeresetek a versenyszférában 3,3 százalékkal nőttek.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágakban átlagosan 145 600 forintot kerestek a dolgozók.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) kereset átlagosan 3,1 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit.

A versenyszférában a családi kedvezmény nélkül számított nettó keresetek 4,9 százalékkal nőttek – 2012 azonos időszakához képest, írta gyorsjelentésében a statisztikai hivatal.

A többi ágazatra vonatkozó részletes adatokról innen tájékozódhat.


Pénztárgépcsere – Összegezzük, eddig mit érdemes tudni!

2013-09-06
Az átállással kapcsolatos hírek, információk özönében a Kereskedelmi Élet az alábbi összeállítással segít eligazodni a pénztárgépcserére kötelezetteknek.

Az átállással kapcsolatos hírek, információk özönében a Kereskedelmi Élet az alábbi összeállítással segít eligazodni a pénztárgépcserére kötelezetteknek.

A 14. is forgalomba került

Újabb, sorrendben a 14. online adatkapcsolatra képes, engedélyezett pénztárgép is piacra került a napokban.

A nemzetgazdasági tárca közleménye szerint legutóbb az ECR-Trade Kft. szlovák gyártmányú Euro-150TE Flexy típusú pénztárgépe kapott forgalmazási engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól (MKEH), és még további kiskasszás kérelmek elbírálása van folyamatban.

A lista

A MKEH oldalain folyamatosan nyomon követhető, hogy melyik gyártó és forgalmazó, milyen típusú géppel léphetett a hatóság engedélyével a piacra.

Az érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkezők jegyzéke innen elérhető. 

Győződjön meg róla, valóban engedélyköteles-e a pénztárgép!

Tekintettel a számos visszaélési esetre, a nemzetgazdasági tárca kéri a pénztárgépcserével érintett vállalkozásokat – legyen az új vagy régi kereskedelmi egység vagy vendég-látóipari szolgáltató –, hogy a megrendelést, előlegfizetést megelőzően, saját érdekükben győződjenek meg arról, hogy az értékesítő által ajánlott pénztárgépet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal valóban engedélyezte!

Szeptember végéig az üzembehelyezési kód meglétét ellenőrzik

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szeptember 1-től 30-áig csak azt ellenőrzi, hogy a kereskedők igényelték-e az üzembehelyezési kódot az adóhatóságtól.

Ellenőrzés október 1-től

Október elsejétől az adóhatóság azt is ellenőrzi, hogyaz átállásra kötelezettek rendelkeznek-e már új géppel vagy érvényes, a gyártó által visszaigazolt megrendeléssel.

Ellenőrzésekkor nem a bírságolás a cél, hanem, hogy a hatóság a vállalkozásokkal együtt küzdjenek a feketegazdaság visszaszorítása ellen, és megszüntessék azt a versenyhátrányt, amelyet az adóelkerülő vállalkozások okoznak a tisztességesen adózóknak, hangsúlyozza a minisztérium.

– Magánszemély cserére kötelezetteknél a mulasztási bírság 500 ezer forintig terjedhet és akár többször is kiszabható,

– A cégeknél 1 millió forinttól indul a bírság, amely szintén kiszabható többször – és az üzlethelyiség bezárása is szóba jöhet adott esetben.

Tájékoztató a később már nem használt pénztárgépekről

A 2013. augusztus 31-e, illetve 2013. december 31-e után már nem használható pénztárgépek esetében az üzemeltető választhat, hogy a pénztárgépet a használatból kivonja, vagy a szerviz közreműködésével selejtezi, tájékoztat a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Használatból kivonás

Amennyiben az üzemeltető maga vonja ki a használatból a pénztárgépet, úgy erről köteles az állami adóhatósághoz adatszolgáltatást teljesíteni.

A használatból kivont pénztárgépadómemóriáját kötelesaz adómegállapításhoz való jog elévüléséig megőrizni.

Selejtezés

Az üzemeltetőnek lehetősége van a pénztárgép selejtezésére is, amelyet szerviz végezhet.

Ebben az esetben a pénztárgép üzemeltetőjét nem terheli adatszolgáltatási kötelezettség, ugyanis azt a szerviz teljesíti az állami adóhatóság felé.

A selejtezésnek részeaz adómemória kiszereléseis, amelyetaz üzemeltető köteles megőrizniaz adómegállapításához való jog elévüléséig.

A hulladék

A pénztárgép-tulajdonos választása szerint dönthet úgy, hogy az eredeti funkciójára rendeltetésszerűen már nem alkalmas, azazhulladékká vált pénztárgépet a gyártó/forgalmazó cég részére vagy a nyilvántartásba vett, illetve hulladékkezelői engedéllyel rendelkező vállalkozás részére adja át.

Kézi vagy gépi számlázás: mikor és hogyan szabályos?

A kérdésre a NAV szakértői válaszolnak. A feltételekről és a szabályokról  ezen az oldalunkon tájékozódhat. 

Uniós projektek – Átláthatósági nyilatkozat nélkül nincs kifizetés!

2013-09-10
Azonnal – és visszamenőlegesen – eláll azoknak a folyamatban lévő uniós projekteknek a kifizetésétől a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), amelyek kedvezményezettjei nem nyújtanak be határidőre átláthatósági nyilatkozatot, vagy nem felelnek meg az alkotmányban rögzített átláthatósági követelményeknek.

Azonnal – és visszamenőlegesen – eláll azoknak a folyamatban lévő uniós projekteknek a kifizetésétől a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), amelyek kedvezményezettjei nem nyújtanak be határidőre átláthatósági nyilatkozatot, vagy nem felelnek meg az alkotmányban rögzített átláthatósági követelményeknek.

Az ügynökség a nyertes cégektől átláthatósági nyilatkozatot kér be – az augusztus elsejétől bevezetett szabályok értelmében, hívja fel a figyelmet a kormányportál.

Az elmúlt hét évben Magyarországon 60 ezren nyertek el uniós támogatást, jelenleg 44 ezer cég felülvizsgálata zajlik.

A kifizetés feltételei

Amennyiben a megkeresésre a cég nem válaszol, vagy a feltételeknek nem felel meg, az ügynökség azonnal eláll a kifizetéstől.

Részletesebb kérdőív

Az érintetteknek ugyanazt, a réginél részletesebb kérdőívet kell kitölteniük, amit az új pályázók már automatikusan megkapnak, és amely az alaptörvényi és abból következő törvényi átláthatósági feltételeknek való megfelelésre tartalmilag kérdez rá.

Kritériumok

Szeptember elejétől az uniós támogatásra pályázó szervezetnek nyilatkoznia kell az átláthatóság törvényben foglalt kritériumai teljesüléséről egyenként, tényszerűen, hogy mely körülmény, tény, adat az, amely miatt a szervezet megfelel az átláthatóság jogszabályi feltételeinek.

Nyilatkozatok

A gazdasági társaságoknak nyilatkozniuk kell név szerint, például a tulajdonosi körről és struktúráról, a több mint 25 százalékos tulajdonnal, befolyással vagy szavazati joggal bíró tagjaikról, és azok adóilletőségéről is.

Bírságolási rend: másabb lett a gyakorlat

2013-09-10
Több ponton is módosították az állami adóhatóság bírságolási gyakorlatáról szóló útmutatót.

Több ponton is módosították az állami adóhatóság bírságolási gyakorlatáról szóló útmutatót.

Már címében, megnevezésében is módosult az eddigi jogszabály – a 3014/2013. útmutató az állami adóhatóság bírságolási gyakorlatáról szóló 3015/2012. számú útmutató –, de ezen túlmenően, természetesen, több változás is történt.

A változás érinti egyebek mellett:

– a mulasztási bírság kiszabásának eseteit és az egyes mulasztásokkal kapcsolatban kiszabható bírságösszeg általános határait,

– az adózó kötelezettségeit felszámolás esetén, illetve az eljárás során figyelembe veendő és a konkrét bírság összegét alapvetően befolyásoló szempontokat,

– a bírságok összegét és a mérlegelés eseteit, körülményeit,

– a hibás és/vagy késedelmes bevallások miatt kiszabható bírságokat,

– a bejelentési, bejelentkezési, változás-bejelentési, adatszolgáltatási, pénzforgalmi szabályozásokat,

– a számlanyitási, bevallási kötelezettség teljesítésének elmulasztása esetén kiszabható bírságokat,

– a nyilvántartások, bizonylatok, könyvek szabálytalanságai, beszámoló letétbe helyezésére és közzétételére vonatkozó kötelezettség elmulasztása esetén alkalmazható eljárásokat,

– a fokozott adóhatósági felügyelet által keletkezett kötelezettség megszegése, hiányos teljesítése miatti felelősségrevonásokat,

– az egyéb kötelezettség megszegése esetén, például a munkáltató fenti kötelezettségének elmulasztása miatti mulasztási bírságokat,

– vagy a társasági adó feltöltési kötelezettséget későn teljesítők, illetve elmulasztók büntetéseit.

A munkáltató hibája, például, ha…

Az adólevonási vagy adóbeszedési kötelezettség elmulasztása (Art. 172. § (14) esetén, ha a munkáltató (kifizető) adólevonási, illetve az adóbeszedésre kötelezett adóbeszedési kötelezettségét részben vagy egészben elmulasztotta, vagy a beszedett, illetve a megállapított és levont adót nem fizette meg, késedelmi pótlék mellett 50 százalékig terjedő mulasztási bírságot fizet.

A bírság alapja a beszedni, levonni illetőleg megfizetni elmulasztott adó összege, mértéke ennek 50 százalékáig terjedhet.

A változás kiterjed a mérlegelhető körülményekre is.

Módosult még egyebek között:

- a köztartozást mutató alvállalkozó kifizetései,

- a közbeszerzések teljesítéséhez kapcsolódó kifizetések teljesítése,

- a készpénzfizetés korlátozása miatt kiszabható mulasztási bírság.

Pénztárgép-üzemeltetés, forgalmazás szabályainak megsértése

„ 56b. A pénztárgép, taxaméter forgalmazásával, üzemeltetésével, szervizelésével kapcsolatos, jogszabályban meghatározott kötelezettségek megsértése [Art. 172. § (20g)]

(…)

Az állami adóhatóság 10 millió forintig terjedő mulasztási bírságot köteles kiszabni, ha a 176/F. § szerinti ellenőrzése során pénztárgép, taxaméter forgalmazási engedély nélküli forgalmazását, a forgalmazási engedély visszavonását követő továbbforgalmazását, továbbá engedélyezettől eltérő pénztárgép, taxaméter forgalmazását állapítja meg.

Amennyiben a pénztárgép, taxaméter forgalmazásával, üzemeltetésével, szervizelésével kapcsolatos, jogszabályban meghatározott kötelezettségek egyéb módon történő megszegésére kerül sor, úgy az adóhatóság a magánszemély kötelezettet (forgalmazót, üzemeltetőt, szervizt, műszerészt) 500 ezer forintig, nem magánszemély kötelezettet 1 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja.

*

A módosított útmutató teljes terjedelmében innen elérhető.


Pénztárgépcsere – Folyamatosak a próbavásárlások

2013-09-10
A próbavásárlások alkalmával az adóhatóság folyamatosan ellenőrzi, hogy a kereskedő pénztárgép használatára kötelezett tevékenységet végez-e.

A próbavásárlások alkalmával az adóhatóság folyamatosan ellenőrzi, hogy a kereskedő pénztárgép használatára kötelezett tevékenységet végez-e.

Ha igen, megnézik, igényelt-e már kódot az új gép beüzemeléséhez. Szeptember 30-ig ez elég a büntetés elkerüléséhez, utána azonban már érvényes kasszamegrendeléssel is rendelkeznie kell a boltosoknak – hívta fel az Onlinekassza.hu információjára a figyelmet a HVG.

Kasszacsere: 130 ezer kért, 110 ezer kapott támogatást

Eddig 130 ezer kiskassza cseréjéhez kértek legfeljebb ötvenezer forintos támogatást, közülük azonban 20 ezret elutasítottak, tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a hírportált.

A támogatás megtagadásának oka lehet többek között, ha a vállalkozó adótartozást halmozott fel, vagy az éves árbevétele meghaladja az 500 millió forintot. Az állam – szól az adóhatóság közleménye – legfeljebb öt gép cseréjét támogatja, legfeljebb 50 ezer forinttal, amelynek mértéke nem minden esetben érheti el a maximumot – írta meg a HVG.

19 ezerrel több regisztrációs kódot igényeltek

Hétfőig, áll a tájékoztatóban, 189 ezer kasszacserére kötelezett vállalkozó kért regisztrációs kódot a NAV-tól, ami 19 ezerrel több az előzetesen vártnál.

Az augusztus 31-i határidőig több mint 119 ezer úgynevezett PTGREG adatlap érkezett a NAV-hoz, ezen a nyomtatványon lehet kérni az új kassza regisztrációs kódját és egyúttal a legfeljebb 50 ezer forintos kasszánkénti támogatást.

Egy nyomtatványon több gépet is be lehetett jegyezni, így a benyújtott adatlapokon, a hivataloshatáridőig 175 ezer kassza beüzemeléséhez kértek kódot a vállalkozók.

Mai adat:

Az augusztusi határidő óta eltelt 10 nap alatt is jelentősen nőtt a regisztrációk száma: a mai adat szerint már a 189 ezredik kérelem is beérkezett. Az igénylők folyamatosan kapják a kódokat, a regisztrációkból 183 ezret már jóvá is hagyott a NAV.

Fontos – a későknek!

Az igénylések a határidő lejárta után sem fejeződtek be, minél előbb regisztrálnak a késők, annál nagyobb eséllyel ússzák meg a bírságot.

A kasszarendeletben felsorolt tevékenységeket folytató adózók száma folyamatosan változik: naponta nyitnak ki és zárnak be üzletek, ezért nem határozható meg pontosan, hogy egy adott időpontban hány pénztárgéphasználatra kötelezett működik, hivatkozik a gazdasági napilap a hírportálra.

Online pénztárgép – Legyen hatósági ára az adatátviteli díjnak!

2013-09-12
A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) partnerszervezeteivel együtt tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal a pénztárgépek hatósági fix adatátviteli díja érdekében.

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) partnerszervezeteivel együtt tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal a pénztárgépek hatósági fix adatátviteli díja érdekében.

A KISOSZ a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával (BKIK) és a Magyar Iparszövetséggel (OKISZ) együtt közös közleményükben azt írják: a Magyarországon működő gazdasági szervezetek többsége kis- és középvállalkozás, működésükhöz és fejlődésükhöz előre látható, valamint könnyen kiszámítható működési környezetre van szükség.

Bár a „… BKIK, az OKISZ és a KISOSZ egyaránt támogatják az online adatkapcsolatra képes pénztárgépek üzembe helyezését – a kkv-k esetében aggodalomra ad okot az a tény, hogy ezek üzemeltetése előre nem kiszámítható adatkommunikációs költséggel jár…”, fogalmaz a közlemény.

Külön egyezkednek a multik?

„Tudomásunkra jutott, hogy a multinacionális kereskedelmi cégek egy része külön egyezséget kíván kötni a mobilszolgáltatókkal, egy számukra kedvező – azonban a kis- és középvállalkozások számára kedvezőtlen –, a pénztárgépek adatátvitelét érintő díjcsomag árának vonatkozásában.”

Hatósági ár: vizsgálják meg a lehetőségét!

Ezért, valamint hogy „… a kis- és középvállalkozások számára ne jelentsen extra terheket a jelenlegi szabványoknak megfelelő pénztárgépek kapcsán az adatátviteli díj, a fent nevesített három szervezet együttesen tárgyalásokat kezdeményez a Kormánnyal, vizsgálják meg az adatkapcsolat tekintetében a hatósági ár alkalmazásának lehetőségét…” – a kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése érdekében, zárul a szervezetek közös sajtóközleménye.

Nyugta vagy számla? Online vagy nem online?

2013-09-12
Felfigyelt és reagált az országos sajtóban – köztük a Kereskedelmi Életben is – részletezett információra a nemzetgazdasági tárca, amelyekben adószakértők elemzik az online és a hagyományos pénztárgéppel történő számlaadás közti különbséget.

Felfigyelt és reagált az országos sajtóban – köztük a Kereskedelmi Életben is – részletezett információra a nemzetgazdasági tárca, amelyekben adószakértők elemzik az online és a hagyományos pénztárgéppel történő számlaadás közti különbséget.

Amint arról néhány napja lapunkban mi is beszámoltunk, a témával kapcsolatban már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakértői is a körültekintésre hívták fel a figyelmet, majd az őket megkereső hírportál kérésére további tudnivalókkal is szolgáltak.

Ma pedig „ A számlázó program a gyakorlatban nem vetekszik az online pénztárgépekkel” címmel már a minisztérium is kiadta tájékoztatóját, amelyben leszögezik: „A nemzetgazdasági tárca az érintett kisvállalkozói kör üzleti érdekeire figyelemmel nem számít a számlázó gyakorlat tömeges terjedésére.”

A tájékoztató azzal kezdődik: a sajtóban számos hír jelent meg arról, hogy a pénztárgépcserére kötelezett vállalkozások új pénztárgép vásárlása helyett választhatják a számlázó program használatát is, így nem kell feltétlenül online kapcsolatban lenniük az adóhatósággal.

Elviekben…

A jogszabályi előírásokat figyelembe véve a pénztárgéphasználatra kötelezett adóalanyoknak elviekben valóban van lehetőségük arra, hogy nyugta helyett minden esetben számlát bocsássanak ki, folytatódik az ismertető .

Gyakorlatban…

Azért elviekben, mert a számlakibocsátás során az adóalanynak az általános forgalmi adóról szóló törvény vonatkozó szabályai szerint kell eljárnia, amely előírásoknak való megfelelés az üzletmenetét a nyugtakibocsátáshoz képest lassíthatja, szól a minisztériumtól érkező információ .

A számlázásnak szigorúbbak a feltételei

„Az online kapcsolatra képes pénztárgépek bevezetésének célja nem a pénztárgépek cseréje, hanem a költségvetési bevételek védelme. Ezért a költségvetési bevételek teljesülése szempontjából a nyugta helyett történő számlakibocsátás nem jelent kockázatot, tekintettel arra, hogy a számlázáshoz a nyugtakibocsátásnál szigorúbb előírások kapcsolódnak.”, fogalmazta meg Pankucsi Zoltán adóügyekért felelős helyettes államtitkár.

Személyes adatok kikényszerítése: jogsértő és etikátlan

Majd hozzáfűzte: „A számlakibocsátás a vevő kérésére történik. Az eladó nem kényszerítheti a vevőjét a személyes adatainak megadására csak azért, hogy gépi nyugta helyett számlát állíthasson ki. Ez jogsértő és egyben az üzleti etikával is ellentétes magatartás lenne.”

Időveszteség, kevesebb bevétel

A minisztérium meglátása, hogy a tömeges számlakibocsátás a gyakorlatban – az áfatörvényben előírt kötelező adattartalom miatt – jellemzően hosszabb időt vesz igénybe, mint a nyugtakibocsátás, így a profitérdekelt eladóknak – a számlázással általában együtt járó időveszteség következtében – kevesebb bevételt is eredményezhet.

Tessék, 15-ből lehet választani!

2013-09-12
Megint egy újabb online adatkapcsolatra képes pénztárgép forgalmazását engedélyezte a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH).

Újabb online adatkapcsolatra képes pénztárgép forgalmazását engedélyezte a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH).

A NOVATEK-N típusú pénztárgépre a PRIOR CASH Kft. kapott értékesítési engedélyt.

Jelenleg hét forgalmazó – a PRIOR CASH Kft., az ECR-Trade Kft., a LA Pénztárgép Kft., az Alt Cash Kft., a Laurel Számítástechnikai Kft., a Micra-Metripond Kft. és a Montel Informatika Kft.– kínál 15 féle engedélyezett, online kapcsolatra képes pénztárgépet a cserére kötelezettek számára.

A mai napon érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkezők jegyzéke innen elérhető. 

A pénztárgépcsere-támogatás feltételeiről itt tájékozódhat.

Trafikpályázat – A miniszter fontolóra veszi az ombudsman javaslatait

2013-09-13
Fontolóra veszi a nemzeti fejlesztési miniszter a jövőbeli pályázati kiírások bírálati szempontjainak pontosítására tett ombudsmani kezdeményezést.

Fontolóra veszi a nemzeti fejlesztési miniszter a jövőbeli pályázati kiírások bírálati szempontjainak pontosítására tett ombudsmani kezdeményezést.

A fentiekkel kezdődik „A miniszter válasza a trafikpályázatokkal kapcsolatos ombudsmani megállapításokra”, amelyet – közleményben – az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hozott nyilvánosságra szerdán.

A megállapítások

Amint az a közleményből kiderül, bár vizsgálata eredményeként nem fordult az Alkotmánybírósághoz, Szabó Máté ombudsman 2013 augusztusában jelentésben mutatott rá a trafikpályázatok eljárásának visszásságaira. (Az ombudsman jelentését ezen az oldalon elolvashatja.)

A biztos amellett, hogy a fiatalkorúak egészségvédelme, vagy a vállalkozáshoz való jog érvényesülése szempontjából nem látott Alaptörvény-ellenes elemeket, azt megállapította, hogy a trafikok koncessziós jogának elnyerésére kiírt pályázat és pályázati eljárás több szempontból sértette a tisztességes eljáráshoz való jogot.

Nem volt kellően egyértelmű és világos az üzleti terv értékelési szempontrendszere, a pályázati eljárás ideje alatt bekövetkezett jelentős jogszabályi változás – amely a forgalmazható termékek körét kibővítette – a pályázati határidő módosításával nagymértékű bizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot eredményezett, mutatott rá Szabó Máté.

A válaszlevél

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter válaszlevelében arról biztosította Szabó Máté alapjogi biztost, hogy minisztériumának célja egyebek mellett a tisztességes eljáráshoz való jog garantálása. Ezért a jövőbeli pályázatok kiírásakor fontolóra veszi az ombudsman kezdeményezését, amelyet a bírálati szempontok és az azokra adható pontszámok pontosítása érdekében tett.

„…a kérdés gondos mérlegelése és az abban történő megalapozott döntés meghozatala érdekében kezdeményezni fogom a Pályázati Kiírás szempontrendszerének Ön által jelzett esetleges pontosítása következtében felmerülő társadalmi, erkölcsi és jogi hatások alapos kivizsgálását" – tájékoztatta a miniszter a biztost.

A levél arra is kitér, hogy a korábbi dohánytermék-kiskereskedők tapasztalatait az üzleti tervük kapcsán értékelhették pontszámokkal, annak a következtetésnek az alapján, hogy a piac régi szereplőinek szakmai ismeretei minden tekintetben helytálló, koherens és gazdaságilag is kivitelezhető üzleti terv elkészítését tették lehetővé.

A jogszabályi környezet esetleges változtatása (törvényi szabályozás, jogszabály-változtatás – a Szerk.) a jogalkotó hatásköre – a minisztérium viszont jogalkalmazó. Ebben a körben tehát érdemi döntés meghozatalára nincs módja – azonban a szükségességhez és lehetőségekhez képest kiemelt figyelmet fordít a dohánytermék-kiskereskedelemmel kapcsolatos szakmai álláspontjának közvetítésére – írta a miniszter.

Ha változik a jogi környezet…

Németh Lászlóné a Szabó Máté ombudsmannak küldött levelében azt is kilátásba helyezte, hogy amennyiben változik a jogi környezet, a minisztérium módosítja, meghosszabbítja a nyilvános koncessziós pályázatok benyújtásának határidejét.

Trafikügy – Aláírásgyűjtés indulhat

2013-09-13
Aláírásgyűjtés indulhat két trafik-kérdésben. Az Országos Választási Bizottság határozatát a Kúria jóváhagyta.

Aláírásgyűjtés indulhat két trafik-kérdésben. Az Országos Választási Bizottság határozatát a Kúria jóváhagyta.

Az aláíróíveken ezek a kérdések fognak szerepelni.

Árrés: 3,33 százalék

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa, a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvényben meghatározott kiskereskedelmi árrés mértékét, hogy a legnagyobb kereskedelmi árrés mértéke a dohánytermék – adókkal nem csökkentett – kiskereskedelmi eladási árának 3,33%-a legyen?"
(Az OVB indokolását itt olvashatja. A Kúria állásfoglalása is elérhető az OVB felületéről.)

Dohányboltban csak dohánytermék

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvényt, hogy a dohányboltban csak dohányterméket lehessen forgalmazni?"

Az aláíróív internetről letölthető

Ahhoz, hogy kiírják az úgynevezett ügydöntő népszavazást, 200 ezer aláírást kell összegyűjteni a kezdeményezőnek. Ő az Origo-nak elmondta, hogy létrehozott egy honlapot ( www.nemzetinepszavazas.hu), amelyről bárki letöltheti a hivatalos íveket, amelyeket kitöltve visszaküldhet az ország minden részéről.

A jövő…?

Az aláírásgyűjtés eredményét a parlamentnek el kell fogadnia!

Az Origo megkeresésére kormánypárti képviselők arról tájékoztattak „…, hogy nem aggódnak a trafikos népszavazások miatt, mert a legrosszabb esetben még a népszavazás előtt módosítják a törvényeket. Az ellenzéki képviselők is azt mondták korábban, biztosak benne, hogy a kormány nem engedi, hogy a választók véleményt mondjanak a trafikügyekről”, írta a hírportál.Átláthatósági nyilatkozat – Szabálytalanság gyanújakor vizsgálat indul

2013-09-16
Az uniós pályázati pénzek kifizetéséhez szükséges – a pályázó cég tulajdonosi szerkezetét firtató – átláthatósági nyilatkozat kitöltéséhez segítséget kínál a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NÜF).

Az uniós pályázati pénzek kifizetéséhez szükséges – a pályázó cég tulajdonosi szerkezetét firtató – átláthatósági nyilatkozat kitöltéséhez segítséget kínál a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NÜF).

Mint ismeretes, nem fizetik ki azoknak a kedvezményezetteknek az elnyert pályázati pénzeket, akik nem töltik ki és küldik vissza az NFÜ-nek az átláthatósági nyilatkozatot, tájékoztattunk lapunkban néhány napja. Amennyiben az ügynökség megkeresésére a cég nem válaszol, vagy a feltételeknek nem felel meg, az NFÜ eláll a kifizetéstől.

Nyolc nap a kitöltésre

A kedvezményezetteknek az átvételtől számítva nyolc napjuk van kitölteni a nyilatkozatot, amelyet vissza kell küldetni a közreműködő szervezetnek, amit aztán az ügynökség ellenőriz.

Eddig szórványosan érkeztek vissza a bevallások, a jövő héten azonban több tízezerre számítanak, nyilatkozott Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. Emlékeztetett: az érintetteknek a réginél részletesebb, ugyanakkor könnyen kezelhető kérdőívet kell kitölteniük, amelyet az új pályázók már automatikusan megkapnak.

Aki kéri, segítséget kap

Az NFÜ tisztában van a beadási határidő szűkösségével, éppen ezért a helyettes államtitkár azt javasolja azoknak az érintetteteknek, akiknek nehézségük, esetleg kérdéseik adódnának a nyilatkozat kitöltésével kapcsolatban, hogy forduljanak az illetékes közreműködő szervezethez vagy az NFÜ ügyfélszolgálathoz  segítségért.

Lesz lehetőség hiánypótlásra is

A határidő betartása rendkívül fontos, de azoknak a cégeknek, amelyek nem nyilatkoznak a megadott határidőig, utólagos hiánypótlásra van lehetőségük. Abban az esetben, ha nem tesznek eleget kötelezettségüknek, az NFÜ akár az elállásról is dönthet. Az így felszabaduló források nem vesznek el Magyarország számára, hiszen a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség még idén új projekteket vonhat be a tartaléklistákról.

Vizsgálat indul, amennyiben…

Szigorú vizsgálat indul azoknál a cégeknél, ahonnan „… a kérdőívek kitöltése során olyan válaszok érkeznek, amelyek ellentmondásosak, vagy a törvényi megfelelés kérdését vetik fel…”, jelentette ki a helyettes államtitkár.

Betétdíj – Újabb berendezés kerülhet a kisboltokba?

2013-09-17
Minden kisboltba egy informatikai rendszerrel összekapcsolt, internet-hozzáféréssel rendelkező, a palackok kódját felismerő gyűjtőautomatát kellene telepíteni ahhoz, hogy az egyszer használatos italcsomagolásokra (PET-palackokra, italoskartonokra, alumínium dobozokra és üvegekre) kivethessék a 30 forintos betétdíjat.

Minden kisboltba egy informatikai rendszerrel összekapcsolt, internet-hozzáféréssel rendelkező, a palackok kódját felismerő gyűjtőautomatát kellene telepíteni ahhoz, hogy az egyszer használatos italcsomagolásokra (PET-palackokra, italoskartonokra, alumínium dobozokra és üvegekre) kivethessék a 30 forintos betétdíjat.

A terv

Sajtóértesülések szerint a kormány jövőre kívánja bevezetni a műanyag palackok betétdíját: a harminc forintos díjjal érintett termékek közé az üveg és PET palackok mellett a műanyag joghurtos poharak is bekerülhetnek.

Illés Zoltán államtitkár közölte: ma Magyarországon évente hatvanezer tonnányi PET palack kerül forgalomba, többsége a szemétdombokon végzi. A kormány 10 milliárd forintot szán a logisztikai rendszer kiépítésére, elsősorban a kisboltokban helyeznének el olyan automatákat, ahová be lehetne dobni a kiürült palackokat, írta meg a Magyar Hírlap. A rendszer bevezetéséből 25 milliárd forint plusz bevételre számít a kormány.

Költséges megoldás

A szaktárca napokban megszellőztetett terve rendkívül költséges megoldás, vélték a szakma hazai és nemzetközi képviselői azon a minap lezajlott „Betétdíjas konferencián”, amelyet a Recomplex Egyesülés szervezett, tudta meg az Index.

Központi számláló

A boltokba telepített berendezéseken túl – amelyek, más szakértők és tájékozottak szerint a 200 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletekben egyszerűen nem is férnének el – ki kellene alakítani egy új számlálóközpontot, ahol osztályoznák a beérkező flakonokat. A gyártóknak havi adminisztrációs és egyszeri regisztrációs díjat is kellene fizetniük.

Az elképzeléshez az Alkalmazott Kutatási Nonprofit Közhasznú Kft. készített hatástanulmányt az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) felkérésére.

A hatástanulmányból

„Magyarországon évente másfél milliárd PET-palack kerül forgalomba, amiből 48 tonna csomagolási hulladék keletkezik. Ennek jelenleg körülbelül húsz százalékát gyűjtik vissza a lakosságtól, Belgiumban 80, Hollandiában 72 százalékos az újrahasznosítási arány. 30 forintért már az emberek kilencven százaléka hajlandó lenne visszavinni az italos palackokat, de még a felmérésekben szokásos önszépítő válaszadást figyelembe véve is „minimum a 80 százalékot el tudnánk érni rövid időn belül.”

Nemzetközi tapasztalatok

A konferencián elhangzott, hogy nyolc ország (Dánia, Észtország, Finnország, Horvátország, Izland, Németország, Norvégia, Svédország) alkalmaz betétdíjat az úgynevezett egyutas csomagolásokra – további nyolc pedig megvizsgálta a bevezetés lehetőségét, azonban elvetette ezt a begyűjtési módszert. Különösen azok az országok (Belgium, Franciaország, Ausztria) nem vezették be végül a betétdíjat, amelyekben már egyébként is eredményesen működött a szelektív hulladékgyűjtés rendszere, foglalta össze a hírportál.

A bevezetéssel kapcsolatban konkrét céldátum nem hangzott el.

Betétdíj – Kötelezettségek és jogok

2013-09-17
A betétdíjas üvegek visszaváltásakor milyen kötelezettségeik vannak az üzleteknek és milyen jogaik a vásárlóknak? Szerencsére egyre kevesebb panasz érkezik…

A betétdíjas üvegek visszaváltásakor milyen kötelezettségeik vannak az üzleteknek és milyen jogaik a vásárlóknak? Szerencsére egyre kevesebb panasz érkezik…

Szabálytalan

Jogsértő módon jár el a bolt, ha nem veszi vissza a betétdíjas üveget, nyilatkozta dr. Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője. A fogyasztóvédelmi hatóság tájékoztatóban hívja fel a közvélemény figyelmét.

Ugyancsak szabályellenes, ha arra hivatkozva nem adják át az üres üvegek betéti díját a vevőnek, hogy az adott terméket nem a boltjukban vette. Azt ugyanis, ha betétdíjas az üveg, minden esetben kötelesek a boltban beváltani, mint  a betétdíj alkalmazásának szabályairól szóló Kormányrendelet 2005 óta előírja.

A szabály

„A forgalmazó a betétdíjas termék fogyasztótól való visszaváltását a termék forgalmazásának feltételeivel azonos módon, folyamatosan, és teljes nyitvatartási időben köteles biztosítani a betétdíjas termék forgalmazásának helyén, illetve az erre kijelölt helyen” – áll a jogszabályban, ezért jogsértés esetén szakemberek a vásárlónak azt javasolják: még a tranzakció után kérnie kell a vásárlók könyvét. Panaszára 30 napon belül válaszolnak, és ha azt nem fogadja el, az NFH-hoz fordulhat.

Visszaváltásnál nem lehetnek kikötések

Nem kötheti ki az üzlet: hogy csak a nála vásárolt terméket váltja vissza, sem azt, hogy az üvegen címke legyen, és a fogyasztót sem kötelezheti arra, hogy a visszajáró betétdíjat inkább levásárolja, mert azt készpénzben kell visszafizetni.

Jogellenes: ha kiakasztott táblán, eleve korlátozásokat meghatározva tájékoztatják a vásárlókat a visszaváltás feltételeiről.

Visszaváltó automata – ma

Visszaváltó automatát az előírások szerint a legalább 200 négyzetméter alapterületű üzletben helyeznek ki, és ha a gép nem is működik, az eladó „helyben” köteles biztosítani a kármentes visszaváltást, de legalábbis a részletes tájékoztatást, hogy az hol lehetséges.

 

Jogdíj – Két évig nem emelkedik; az élőzene jogdíja felére csökken

2013-09-17
A zenefelhasználás után járó, az Artisjus által megszabott díjakat a 2013-as árszinten két évre (2014-15-re) befagyasztják. A háttér jellegű élőzene után fizetendő összeg az eddiginek a felére csökken.

A zenefelhasználás után járó, az Artisjus által megszabott díjakat a 2013-as árszinten két évre (2014-15-re) befagyasztják.  A háttér jellegű élőzene után fizetendő összeg az eddiginek a felére csökken.

Az érdekképviseletek és az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület megállapodásra jutott a fentiekben, tájékoztatott közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A jogdíjak két évig biztosan nem fognak emelkedni, ezzel biztosítva kedvezőbb feltételeket a vendéglátóipari vállalkozások számára.

Jelentős eredmény, hogy egyszerűsödnek az élőzenei felhasználások esetében is az igénybe vehető kedvezmények feltételei, illetve várhatóan több helyen választanak háttérül élőzenét, hisz ez esetben a vállalkozások a fizetendő jogdíjból jelentős kedvezményt kapnak, fogalmaz a tárca közleményében.

Az Artisjus jövőre érdemben vizsgálja a további átalakítási lehetőségeket.

PÁLYÁZAT – Üzleti honlap: sikerre vihet

2013-09-19
Mikro- és kisvállalkozások mutathatják be (meg) üzleti honlapjaikat egy pályázat keretén belül. A leghatékonyabb internetes felületek működtetőit szakmai zsűri díjazza.

Mikro- és kisvállalkozások mutathatják be (meg) üzleti honlapjaikat egy pályázat keretén belül. A leghatékonyabb internetes felületek működtetőit szakmai zsűri díjazza.

Pályázatot hirdetett a Budapest Bank „Üzleti siker honlappal” elnevezéssel olyan kisvállalkozások részére, amelyek éves nettó árbevétele nem haladja meg a 200 millió forintot.

A pénzintézet pályázatával olyan honlapokat keres, amelyek hatékonyan támogatják az értékesítést, egyszerre jellemezi azokat a logikus, felhasználóbarát felépítés és az esztétikus megjelenés.

Jelentkezés:

A résztvevők a www.budapestbank.hu/honlapdij oldalon történő bejelentkezést és az oldalon feltöltött

„Pályázati felhívás (kérdőív)” kitöltését követően szereznek jogosultságot a pályázaton való részvételre.

A „Pályázati felhívás (kérdőív)” sikeres vagy sikertelen elküldéséről az oldalról visszajelzést küldenek.

A pályázat benyújtásának határideje:

2013. október 6-ig (A pénzintézet zárásának időpontjáig.)

Elbírálás: 

A pályázatokat egy banki munkatársakból és független szakértőkből álló szakmai zsűri bírálja el.

Díjak:

A fődíjast a bank vezetőiből és független szakértőkből álló zsűri választja ki.

Emellett a szakmai zsűri további 10 jelöltet választ, amelyek közül – a pénzintézet honlapján folyó online szavazás eredményeként – közönségdíjjal jutalmaznak.

Szakmai zsűri díja: 1 db Samsung ATIV TAB7 (táblagép és notebook)

Közönségdíj: 1 db Samsung ATIV TAB7 (táblagép és notebook)

Továbbá: a Honlap.hu webfejlesztő cég 100 000 forint értékű szakmai tanácsadást ajánl fel az általa kiválasztott résztvevőnek.

Pályázati útmutató innen is letölthető:

A kérdőív innen is elérhető: 

A tavalyi verseny közönségszavazásra bocsátott oldalait  itt meg lehet tekinteni: 

Online pénztárgép – Az átállás feltételei

2013-09-19
Meghatározott feltételekkel lehet csak elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgépet üzemeltetni augusztus 31-óta, hívja fel – az országos sajtóban, köztük a lapunkban megjelent széleskörűen szerzett információkon túl – immár az adóhatóság is az érintettek figyelmét.

Meghatározott feltételekkel lehet csak elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgépet üzemeltetni augusztus 31-óta, hívja fel – az országos sajtóban, köztük a lapunkban megjelent széleskörűen szerzett információkon túl – immár az adóhatóság is az érintettek figyelmét.

Továbbüzemeltetés

A2013. szeptember 1. és 2013. szeptember 30.közötti időszakban az elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgép tovább üzemeltetésének az a feltétele, hogy 2013. szeptember 3-át megelőzően új típusú, online kapcsolatra képes pénztárgép üzembe helyezése érdekében a pénztárgép használatra kötelezett adóalany regisztrált, azaz a PTGREG nyomtatványon a NAV-tól üzembe helyezési kódot kért.

2013. október 1-jétőlaz elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgép üzemeltetésének az előbbiekben meghatározotton túl további feltétele, hogy az adóalany új típusú, online kapcsolatra képes pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződéssel, vagy a pénztárgép forgalmazója által visszaigazolt megrendeléssel is rendelkezzen.

Nincs szankció, amennyiben…

Az adóhatóság – olyan jogcímen, hogy a nyugtaadási kötelezettséget nem online pénztárgéppel teljesítették – szankciót 2013. október 1-jét követően nem alkalmaz akkor, ha az adóalany 2013. szeptember 3-áig a PTGREG nyomtatványon a NAV-tól üzembe helyezési kódot kért és 2013. október 1-jét megelőzően megkötött, új típusú, online kapcsolatra képes pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződéssel vagy a pénztárgép forgalmazó által visszaigazolt megrendeléssel rendelkezik.

Az elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgép legkésőbb az új típusú, online kapcsolatra képes pénztárgép üzembe helyezéséig üzemeltethető.

Online pénztárgépek üzembe helyezése

Ahogy arról lapunkban már korábban beszámoltunk, azok a pénztárgép használatra kötelezett adóalanyok, akiknek (amelyeknek) új tevékenység megkezdése miatt vagy egyéb okból pénztárgépet kell beszerezniük, nyugtaadási kötelezettségüket az új típusú, online kapcsolatra képes pénztárgép üzembe helyezéséig kézi kibocsátású nyugtával vagy hagyományos pénztárgéppel is (ideértve az elektronikus naplóval rendelkező és az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépet is)eleget tehetnek.

Nincs szankció, amennyiben…

Ebben az esetben az adóalany az esetleges szankció alól akkor mentesül, ha a pénztárgép beszerzését kiváltó ok bekövetkezésétől számított 8 napon belül a PTGREG nyomtatványon a NAV-tól üzembe helyezési kódot kér és az üzembe helyezési kód igénylésére előírt határidőt megelőzően kötött, az új típusú, online kapcsolatra képes pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződéssel vagy a pénztárgép forgalmazója által a bejelentésre előírt határidőt megelőzően visszaigazolt megrendeléssel rendelkezik. (Amennyiben a pénztárgép beszerzését kiváltó ok 2013. szeptember 14-ét megelőzően következett be, a 8 napos határidő 2013. szeptember 14-étől számítandó.)

A később már nem használt pénztárgépekről itt tájékoztattunk.

Kitételek

Az adóhatóság a fenti esetekben a feltételek teljesítésének igazolására olyan szerződést, illetve visszaigazolt megrendelést fogad el, amelyben az online pénztárgép leszállítására (illetve beüzemelésére) vonatkozó teljesítési határidő meghatározott.

Az adóhatóság a szerződésben, illetve a visszaigazolt megrendelésben meghatározott időpontig tekinti igazoltnak azokat a feltételeket, amelyek mellett a jogszabály alapján üzemeltethető a hagyományos, elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgép.

Támogatási feltételek

A nyugtaadási kötelezettség pénztárgéppel való teljesítésére kötelezett adóalanyoknak a pénztárgép jogszabályban meghatározott, online kapcsolatra képes, adóügyi ellenőrzési egységgel rendelkező pénztárgépre való 2013. évi cseréjéhez nyújtott támogatásról, valamint ezzel és az online kapcsolatra képes, adóügyi ellenőrzési egységgel rendelkező pénztárgép bevezetésével összefüggésben egyes miniszteri rendeletek módosításáról szóló 16/2013. (VI. 3.) NGM rendelet alapjánaz online pénztárgép cseréjéhez nyújtott állami támogatás érvényesítésének feltétele, hogy az online pénztárgép 2013. december 31-ig üzembe helyezése megtörténjen.

A támogatásról részletekeiről ezen az oldalon tájékozódhat.

Információ pénztárgéphasználatra nem kötelezetteknek!

Pénztárgéphasználatra nem kötelezett adóalany részére (illetve az adóalany azon tevékenysége tekintetében, amely vonatkozásában nem kötelezett pénztárgép használatra) minden megkötés nélkül üzembe helyezhető 2013. augusztus 31-ét követően is hagyományos (2013. március 20-át megelőzően engedélyezett), elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgép.

A pénztárgép használatra nem kötelezett adóalany (illetve az adóalany azon tevékenysége tekintetében, amely vonatkozásában nem kötelezett pénztárgép használatra) hagyományos, 2013. március 20-át megelőzően engedélyezett pénztárgépet (ideértve az elektronikus naplóval nem rendelkező, valamint az elektronikus naplóval rendelkező hagyományos pénztárgépet) 2015. január 1-éig üzemeltethet.

18 online pénztárgép a piacon

Az engedélyezett online géptípusok jegyzékéről a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján lehet tájékozódni.www.mkeh.gov.hu

Fontos!

A hatóság külön is felhívja a figyelmet, hogy a megrendelés leadása előtt a vásárlók körültekintően tájékozódjanak.

Mostantól érvényes számok

2013-09-19
A legfrissebb érvényes számlaszámok és adónemeik jegyzékét ma tette közzé az adóhatóság.

A legfrissebb érvényes számlaszámok és adónemeik jegyzékét ma tette közzé az adóhatóság.

Érdemes ellenőrizni, hol és mi változott! Segítséget adunk hozzá!

A NAV adóztatási tevékenységével összefüggő számlaszámok és adónemeik jelenleg érvényes jegyzéke – különös tekintettel a Támogatás jellegű számlák, adónemekről – az 5. oldal 7. sorszám alatti számlaszámra: a NAV Online adatkapcsolatra képes pénztárgép beszerzés támogatása lebonyolítási számla.

A táblázatot itt lehet elérni.


Céges okiratok – Szükség lesz módosításokra

2013-09-20
Érdemes az alábbiakat szem előtt tartania annak a gazdasági társaságnak, amelyik a (közel)jövőben létesítő okiratát (társasági szerződését, alapszabályát, stb.) készül megváltoztatni. Az aktuális módosításokkal együtt a törvényes kívánalmaknak is eleget tehetnek – költségkímélőbben.

Érdemes az alábbiakat szem előtt tartania annak a gazdasági társaságnak, amelyik a (közel)jövőben létesítő okiratát (társasági szerződését, alapszabályát, stb.) készül megváltoztatni. Az aktuális módosításokkal együtt a törvényes kívánalmaknak is eleget tehetnek – költségkímélőbben.

A létesítő okiratot „össze kell hangolni”

Legfeljebb két év türelmi időt kapnak a jogi személyek − gazdasági társaságok, bt.-k, kkt.-k, az alapítványok és egyesületek − arra, hogy az idén március 15-étől hatályos új Polgári törvénykönyv (Ptk.) rendelkezéseivel összhangba hozzák a létesítő okirataikat − derül ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által a parlamentnek benyújtott, az új Ptk.-t hatályba léptető és az átmeneti szabályokról rendelkező törvénytervezetből, tájékoztat a Napi Gazdaság szerdai számában. Ha azonban a társasági szerződés, alapszabály vagy alapító okirat bármilyen okból módosul az új Ptk. hatályba lépését követően, egyúttal az új polgári jogi kódexhez is hozzá kell igazítani.

A kódex nagyobb mozgásteret kínál

A felkészülést azon cégeknek is érdemes megkezdeni, amelyek vezetői úgy érzik, a jelenlegi szabályok túlzottan korlátozzák a működést, az új kódex ugyanis fő szabály szerint nagyobb teret enged a törvény rendelkezéseitől való eltérésre − mondta a Napi Gazdaság szakértője.

A vállalkozásoknak érdemes megfontolniuk, hogy a kötelező módosítást kiegészítik-e a cég működését gyorsító módosításokkal − például rövidebb határidőt határoznak meg a közgyűlés összehívására − vagy egyéb stratégiai változtatásokkal.

Illeték, ügyvédi munkadíj

Mindezt várhatóan normál illetékfizetéssel tehetik majd meg a vállalkozások, jelentősebb költséget az ügyvédi munkadíjak jelenthetnek az okiratok bonyolultságától függően.

Ha a módosítás csak a Ptk.-nak való megfelelés miatt módosulna, akkor ezt illeték- és közzétételidíj-mentesen lehet bejelenteni a cégbíróságnak a tervezet szerint.

Határidők

A bt.-knek, közkereseti társaságoknak legkésőbb 2015. március 15-ig, a kft.-knek és a részvénytársaságoknak − illetve az alapítványoknak és egyesületeknek − pedig 2016. március 15-ig kell kötelezően módosítaniuk az iratokat e célból.

A változtatást elmulasztókat sújtó bírság összege várhatóan a készülő cégtörvényből derül ki.

Törzstőkeemelés

A tervezet szerint két évet kapnának a kft.-k az új kódexben előírt törzstőkeemelésre is, feltéve, hogy létesítő okiratuk addig nem módosul − ha mégis, az első változtatással együtt a jegyzett tőkét is meg kell emelni (a jövő tavasszal alakított cégeknek már 3 millió forint törzstőkével kell rendelkezniük a mostani félmillió forinttal szemben).

A javaslat indoklása szerint ez a kft.-k mintegy felét, 160-170 ezer céget érint, ahol pedig a szükséges összeg nem áll rendelkezésre és apporttal sem oldható meg a tőkeemelés, ott a tagok dönthetnek a társaság átalakulásáról és kkt.-ként vagy bt.-ként folytathatják működésüket − hangsúlyozta a szakértő.

Vállalkozási szerződés – jogviszonyok, jognyilatkozatok

A tervezet általános szabályként rögzíti, hogy az új Ptk. rendelkezéseit a hatályba lépést követő jogviszonyokra és jognyilatkozatokra kell alkalmazni, a felek azonban megállapodhatnak úgy is, hogy a korábban kötött szerződésekre is az új kódex vonatkozzon. Ezt különösen a vállalkozási szerződéseknél érdemes megfontolni, az új jogszabály ugyanis szigorúbb felelősségi szabályokat állapít meg szerződésszegések esetére, illetve eltörli a jogvesztő kellékszavatossági határidőket, hívja fel a figyelmet a Napi Gazdaság információja.

SZAK-ÉRTŐ – Gépkocsi az üzletben

2013-09-20
Cégautóadó, áfa, szja, TAO, üzemanyag, kötelező és casco biztosítás, karbantartás, javíttatás, lízing kamat, stb… Mik a költségek, és melyeket lehet levonni a saját tulajdonú és a bérelt személygépkocsi, illetve az áruszállításra is alkalmas gépjármű (pl. kétüléses kis furgon) esetén?

Cégautóadó, áfa, szja, TAO, üzemanyag, kötelező és casco biztosítás, karbantartás, javíttatás, lízing kamat, stb… Mik a költségek, és melyeket lehet levonni a saját tulajdonú és a bérelt személygépkocsi, illetve az áruszállításra is alkalmas gépjármű (pl. kétüléses kis furgon) esetén?

A kérdésre az Adózóna szakértője válaszolt.

A vállalkozás érdekében felmerült, a vállalkozást terhelő költségek (bérleti díj, üzemeltetés stb.) elszámolhatóak (nem kell adóalapot növelni), az áfa levonhatóságára a jármű vámtarifaszám szerinti besorolásától függően az áfatörvény megfelelő rendelkezését (különös tekintettel a 124.-127. §-ra) kell alkalmazni.

Amennyiben a furgon gyárilag kialakítva kettőnél több utas szállítására nem alkalmas, a Szja tv. külön fogalmi meghatározása (és a Gjt.) szerint nem minősül személygépkocsinak, így cégautóadó-fizetési kötelezettség nem merül fel.

Magánszemély bérbe vagy szívességi használtra átadott személygépkocsijának a vállalkozás által történő használata esetén a költségelszámolás miatt a magánszemély tulajdonosnak cégautóadót kell fizetnie.

Amennyiben a magánszemély tulajdonában álló személygépkocsi tartós bérletbe adásáról van szó a vállalkozás számára ellenérték fejében, a vállalkozásnak kell a cégautóadót fizetnie.

Tartós bérletbe adott személygépkocsi az a személygépkocsi, amelyet egy éven túli időszakra vagy határozatlan időre adtak bérbe, feltéve, hogy a bérbe vevő üzembentartói jogát a hatósági nyilvántartásba bejegyezték.

A bérleti díj a magánszemély önálló tevékenységből származó szja-köteles bevétele, a magánszemélyt terhelő kiadások, ideértve a magánszemély által fizetett cégautóadót is, költségként levonhatóak, tájékoztat a portál szakértője.

Más az önkéntes feljelentő megítélése

2013-09-23
Nem bízza a véletlenre vagy a másodkézből szerzett információkra az adóhatóság: maga ismerteti részletesen, mi tekinthető pénzmosásnak…

Nem bízza a véletlenre vagy a másodkézből szerzett információkra az adóhatóság: maga ismerteti részletesen, mi tekinthető pénzmosásnak…

A hatóság néhány napja honlapján definiálta a pénzmosás fogalmát és részletesen ismertette kialakulásának „történelmét”.

Becslések szerint, míg a kilencvenes években háromszáz milliárd dollár keringett körbe évente a világon arra várva, hogy megtisztuljon, addig mára ez a szám bőven meghaladja az ezermilliárd dollárt, szól a tájékoztató.

Amint arra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) külön kitér, „A pénzmosás, valamint az ahhoz kapcsolódó bejelentési kötelezettség elmulasztása bűncselekmény törvényi tényállásait a 2012. évi C. törvény (Btk.) határozza meg:".

Ki és miért (nem) büntethető?

A törvény bizonyos szakaszait a NAV külön is részletezi, úgymint:

- mi számít pénzmosásnak?,

- ki tekinthető pénzmosásban résztvevőnek?,

- mik a büntetési tételek?,

- milyen feltételek mellett nem büntethető pénzmosásért, aki feljelentést tesz?

- mire számíthat, aki elmulasztja a pénzmosással kapcsolatos bejelentési

kötelezettséget?

További részletek ezen az oldalon olvashatók.


MUNKAÜGY – Feketelista

2013-09-23
Nyilvánosságra hozta az adóhatóság a bejelentési kötelezettséget nem teljesítő adózók – összesen 4945 – listájának augusztusi adatait.

Nyilvánosságra hozta az adóhatóság a bejelentési kötelezettséget nem teljesítő adózók – összesen 4945 – listájának augusztusi adatait.

Az adóhatóság a honlapján a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató adózók nevének (székhelyének, adószámának) feltüntetése mellett a jogsértést megállapító határozat keltét és végrehajthatóvá válásának napját hozza nyilvánosságra.

Az adózók adatait, feltéve, hogy a közzététel alapjául szolgáló jogsértést az adózó ismételten nem követte el – a közzétételtől számított két év elteltével törli.

A lista innen elérhető


Figyelem! Már csak 6 nap!

2013-09-24
Már csak hat nap áll az érintett vállalkozók, gazdasági társaságok rendelkezésére, hogy megrendeljék az online adatkapcsolatra képes pénztárgépeket.

Már csak hat nap áll az érintett vállalkozók, gazdasági társaságok rendelkezésére, hogy megrendeljék az online adatkapcsolatra képes pénztárgépeket.

Jövő hét keddtől – október 1-jétől – minden érintettnek rendelkeznie kell új típusú, online kapcsolatra képes pénztárgép beszerzésére vonatkozószerződéssel, vagy a pénztárgép forgalmazója által visszaigazoltmegrendeléssel.

A vonatkozó törvény szerint szerint jövő hét keddtől újabb előírásokat kell szem előtt tartaniuk a pénztárgéphasználatra kötelezett adózóknak, vállalkozóknak. 

Lapunk korábbi írásaiban, összefoglalóiban, tájékoztatóiban részletesen ismertettük az átállás feltételeit és valamennyi szabályát.


Online pénztárgép – Áll a sorozatgyártás?

2013-09-25
Többször elhalasztották a pénztárgépek cseréjének végleges időpontját. Legutóbb szeptember végéig kaptak haladékot az érintettek úgy, hogy október 1-től az is elég, ha érvényes gép-megrendeléssel rendelkeznek a kötelezettek – köztük a boltosok, vendéglátósok.

Többször elhalasztották a pénztárgépek cseréjének végleges időpontját. Legutóbb szeptember végéig kaptak haladékot az érintettek úgy, hogy október 1-től az is elég, ha érvényes gép-megrendeléssel rendelkeznek a kötelezettek – köztük a boltosok, vendéglátósok.

„A szakmában már nyílt titok: a sorozatgyártás állása, valamint a PC-alapú kasszák fejlesztése miatt a januári átállás is csak céldátum. Szerencsés esetben is a gépek 50-60 százaléka újulhat meg az év végére”, értesült a Népszabadság – hivatkozva az online kasszák forgalmazóira. Ők, írja a lap, rendre cáfolták azt a piaci pletykát, hogy alkatrészhiány miatt volna lassú a gyártás.

Regisztráció – kevés

A NAV a minap arról tájékoztatott, hogy eddig 188 ezer kasszára kértek regisztrációt a kiskereskedők. Az ebből következő számítások szerint több mint hatvanezer kassza tulajdonosa még nem jelentkezett a hatóságnál a cserére.

Okok lehetnek…

„Lehetséges, hogy sokan kivártak arra számítva: lesz még határidő-módosítás, felmentés. De az is elképzelhető, hogy sokan döntöttek úgy, teljes illegalitásba vonulnak, vagy lehúzzák a rolót” (…) Viszonteladói körökben úgy fogalmaztak, hogy ügyfélkörükben 10-15 százalékos lemorzsolódással számolnak, ami több ezer kisboltot jelent. Van, aki a szakmából úgy vélekedik: könnyen lehet, hogy a kisboltoknál most csapódik le a recesszió és a trafikváltozások okozta forgalomkiesés és az online átállás költségeinek az együttes hatása…”, fogalmaz hírforrásaira a napilap.

Támogatás: ki nem kaphat?

Az állam által kínált ötvenezer forintos támogatás nem jut el mindenkihez.

A 188 ezer regisztrált közül 50 ezren nem is kérték a segítséget, 20 ezret pedig vissza kellett utasítani, például a tízezer forintnál nagyobb adótartozással rendelkezőkét…

Hogy milyen indokok alapján történhet a visszautasítás, arról lapunkban is részletesen írtunk. Tájékozódjon Ön is. 

Górcső alatt a hatóság

2013-09-25
Adózók véleményét kérték ki két különböző felmérésben az adóhatósággal, illetve a jogszabályváltozásokkal, határozatokkal kapcsolatosan nemrégiben.

Adózók véleményét kérték ki két különböző felmérésben az adóhatósággal, illetve a jogszabályváltozásokkal, határozatokkal kapcsolatosan nemrégiben.

Javult a megítélés

Az ellenőrzések, a jogorvoslat, a tájékoztatás és az ügyintézés területeit, valamint a jogszabályváltozásoknak a mindennapi üzletmenetre gyakorolt hatását a PwC Magyarország vizsgálta, számolt be a HR Portál.

A közel 400 válaszoló név nélkül nyilatkozhatott a hatóság munkájáról. Kiderült, több mint kétszázan elégedettebbek, mint másfél évvel korábban.

Hogy miben és mennyiben éreztek a válaszolók javulást, arról a szakportál írása tájékoztat részletesen


Mire számíthatnak,  akik nem nyugszanak bele az adóhatóság döntésébe?

A fiatal üzletemberek által idén legvonzóbbnak tartott hazai tanácsadó cég magyarországi felmérése szerint érdemes jogorvoslattal élni, hivatkozik az Origo az EY Hungary összesítésére.

A vizsgálódásból kitűnik, hogy az elmúlt hat évben több mint másfélszeresére emelkedett az adóügyekben hozott ítéletek száma. Ugyanez a tendencia a másodfokú adóhatóság által lefolytatott jogorvoslati eljárásoknál is.

Korábban, hét esztendővel ezelőtt még az ügyek közel nyolcvan százalékában az elsőfokú határozatot helybenhagyó másodfokú döntés született, ám 2007 és 2011 között ez az arány átlagosan csak hetven százalék volt. Az adózók számára kedvező másodfokú döntések aránya tovább javult, 66,4 százalékra csökkent, számolt be a hírportál értesüléséről.

SZAK-ÉRTŐ – Egymást kell ellenőrizniük az üzletfeleknek

2013-09-25
Tanácsos a vállalkozóknak is alaposan utánanézni, hogy beszállító partnereik törvényesen tevékenykednek, üzleti magatartásuk jogkövető, számláik valódisága igazolható. A figyelmetlenek komoly összegektől eshetnek el…

Tanácsos a vállalkozóknak is alaposan utánanézni, hogy beszállító partnereik törvényesen tevékenykednek, üzleti magatartásuk jogkövető, számláik valódisága igazolható. A figyelmetlenek komoly összegektől eshetnek el…

Az Európai Bíróság ugyanis ebben a tekintetben nem korlátozta az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatát, így „… a számlabefogadó adózón is számon kérhető lett a számlakiállítók jogkövető működésének ellenőrzése.”, hívja fel a figyelmet a Piac és Profit okleveles adószakértője.

A számla valóban a partneré?

„A szakértő szerint mostantól elengedhetetlen, hogy az adózók saját ellenőrzési lépéseket építsenek be a napi működésükbe: így például az üzleti partnerekre vonatkozó, az adóhatóság honlapján elérhető információk rendszeres ellenőrzését, illetve a befogadott számlák kapcsán azoknak a dokumentumoknak az összegyűjtését és megőrzését, amelyekkel ellenőrzés esetén igazolható, hogy az egyes ügyleteket valóban a számlákat kibocsátó üzleti partnerek teljesítették. „Az új jogszabályi rendelkezéseket figyelembe véve azonban még a leggondosabb eljárás esetén sem szűrhető ki teljesen egy adóhatósági megállapítás kockázata” – mutatott rá a szakember.

Mikor hiteles a számla?

Az általános forgalmiadó-törvény szerint az adóalanyok az áfa levonására akkor jogosultak, ha rendelkeznek az áfa összegét tanúsító hiteles számlával. A számla pedig akkor tekinthető hitelesnek, ha azt formailag szabályosan állították ki, és tartalmában a valóságnak megfelelően tükrözi a számlázott ügyletet.

Ha nem hiteles a számla, nincs áfa-levonás!

Ez utóbbi fordulatra hivatkozva az adóhatósági ellenőrzések során az adóhatóság rendszerint azt vizsgálja, hogy a körülmények alapján igazolható-e, hogy a számlázott ügylet a számlán szereplő felek között, a számlán leírt módon teljesült. Ha ugyanis ez nem igazolható, akkor az adóhatósági gyakorlat szerint a számla hitelessége megdől, és a számlában szereplő áfa levonására nincs lehetőség.

Ellenőrzéskor igazolni kell: az „történt”, ami a számlán szerepel!

Az ellenőrzési gyakorlatban tehát az adóhatóság nem azt vizsgálja, hogy az adólevonásra jogosító ügylet megvalósult-e, hanem annak igazolását kéri számon az adózókon, hogy az ügylet minden szempontból a számlában foglaltak szerint valósult meg.

Az adóhatóság álláspontja

„A piaci szereplőktől elvárható, hogy ellenőrizzék az üzleti partnereiket, így különösen azt, vajon az üzleti partner ténylegesen folytat-e tevékenységet a székhelyén, illetve telephelyén, foglalkoztat-e bejelentett alkalmazottakat, illetve rendelkezik-e az eladott termék beszerzését igazoló dokumentumokkal”, hivatkozik a szakportál.

De hogyan lehet eleget tenni a követelményeknek?

A szakértő azt mondja, a törvény nem ad eligazítást a tekintetben sem, hogy az adózók miként tudnak eleget tenni ennek a követelménynek, különösen, hogy sokszor olyan körülményeket kellene igazolniuk, amelyekre sem rálátásuk, sem ráhatásuk nincs…

A szakértő további információi itt olvashatók. 

Intézkednek a kisvállalkozók érdekében, ha szükség lesz rá

2013-09-27
Ha szükséges, a nemzetgazdasági tárca megteszi a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az online pénztárgépek gyártásának elhúzódása miatt a hazai kisvállalkozók ne essenek el az állami támogatástól, értesült az Origo.

Ha szükséges, a nemzetgazdasági tárca megteszi a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az online pénztárgépek gyártásának elhúzódása miatt a hazai kisvállalkozók ne essenek el az állami támogatástól, értesült az Origo.

A piacra bízta a kormány a pénztárgépek fejlesztését, ezért van a csúszás, tájékoztatott a hírportál – a fentieken túl – a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárának kijelentéséről is.

A hír azzal folytatódik: Pankucsi Zoltán, a nemzetgazdasági tárca adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára az MTI kérdésére szerdán hangsúlyozta, hogy nem tartanák helyesnek, ha a gyártás csúszása miatt a hazai kisvállalkozók elesnének a pénztárgépvásárláshoz nyújtott állami támogatástól. Az átállás sajnos nem az eredetileg tervezett ütemben halad, mert a kormány a piacra bízta a gyártói fejlesztések megvalósítását, és a piac sajnos ennyit tudott teljesíteni - tette hozzá.

A piac késedelme gátolta a kereskedőket és a vendéglátósokat is

Emlékeztetett rá, hogy az online adatkapcsolatra képes pénztárgépek cseréjéhez az érintett vállalkozások az adóhivataltól 50 ezer forintos gépenkénti támogatást igényelhetnek, ha a gépet december 31-ig üzembe is helyezik. Az átállás azonban nem az eredetileg tervezett ütemben halad - szögezte le.

„Mára elértük, hogy sorban jönnek ki az újabb és újabb engedélyezett pénztárgépek, azonban a piac késedelme ahhoz vezetett, hogy a kereskedők és a vendéglátósok, azaz a pénztárgéphasználatra kötelezettek, nem tudták az előírt határidőre pénztárgépüket lecserélni" - fogalmazott.

Ha veszélybe kerül a pénztárgépek cseréjéhez adott támogatások kihasználása…

… – hangsúlyozta az államtitkár –, a Nemzetgazdasági Minisztérium megteszi a szükséges intézkedéseket, írta meg a hírportál.

Az írás itt jelent meg.

Hitelbiztosítékok – változások várhatók

2013-09-27
Érdemes a vállalkozásoknak időben felkészülniük, mert rövidesen változnak a hitelbiztosítéki szabályok.

Érdemes a vállalkozásoknak időben felkészülniük, mert rövidesen változnak a hitelbiztosítéki szabályok.

Mint ismeretes, az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) – amely hatást gyakorol a gazdasági élet szinte minden területére – jövő március közepén lép életbe.

Az új Ptk. alapjaiban változtatja meg a finanszírozások korábban alkalmazott biztosítéki rendszerét is azzal, hogy megtiltja a bizalmi elemet tartalmazó biztosítéki szerződések kötését, és a zálogjogot tekinti alapvető hitelbiztosítéknak, hivatkozik szakértőjére a Világgazdaság.

 

A hitelbiztosítéki rendszer átalakításán túl a szakember tájékoztat a hitelbiztosítéki és zálogjogi változásokról, egyebek mellett arról, hogy megszűnik a biztosítéki célú tulajdon átruházás, a biztosítéki célú vételi jog alapítás és a biztosítéki célú engedményezés kikötésének lehetősége.

Továbbá, hogy jövő év márciusától a hitelbiztosítéki nyilvántartás váltja fel a jelenleg közjegyzők által vezetett közhiteles zálogjogi nyilvántartást

Ezeken kívül ismerteti, hogy a szabályozás új jogintézményként vezeti be a zálogjogosulti bizományos személyét, amely ugyan a nemzetközi finanszírozások során igen elterjedt, azonban a magyar szabályozás hiányában eddig hazánkban csak ritkán alkalmazott jogintézmény volt…

Majd részletezi, hogy a finanszírozási ügyletekben a hitelintézetek gyakran alkalmazzák az elidegenítési és terhelési tilalmat annak érdekében, hogy a hitelfelvevő a biztosítékul lekötött vagyontárgyat ne idegeníthesse el.

A felsorolt témakörökről bővebben ezen az oldalon olvashat. 

Munkabér – Banki utalással vagy készpénzben?

2013-09-27
A munkáltató és a foglalkoztatott megállapodásától vagy kollektív szerződéstől függ a munkabér kifizetésének módja. A növekvő banki költségek ismeretében érdemes áttekinteni, mit ír elő a jogszabály!

A munkáltató és a foglalkoztatott megállapodásától vagy kollektív szerződéstől függ a munkabér kifizetésének módja. A növekvő banki költségek ismeretében érdemes áttekinteni, mit ír elő a jogszabály!

Megállapodás vagy kollektív szerződés

Amennyiben a munkavállaló fizetési számlát jelöl meg munkabére teljesítése céljából, a munkabért átutalással kell (lehet) teljesíteni. Ennek hiányában a készpénzes fizetés irányadó.

Kollektív szerződés ugyanakkor jogszerűen előírhatja, hogy a munkáltató a munkabért kizárólag fizetési számlára utalással teljesíti, és nem köteles a készpénzben való kifizetésre,írja a HR/Munkajog szakportál.

Utalás vagy kifizetés

Abban az esetben, ha sem a kollektív szerződés, sem a felek megállapodása nem rendezi a munkabér teljesítésének módját, felmerül a kérdés, hogy a munkáltató miként köteles teljesíteni, hiszen a hatályos Munka törvénykönyve (Mt.) szerint a készpénzben illetve az utalás útján történő kifizetés egyenrangú teljesítési módok.

A témában megjelent vélekedések egyik fő üzenete az, hogy költségesebbé válik a munkavállalónak, ha munkabére teljesítését fizetési számlára utalással, és nem készpénzben kéri.

Fontos azonban leszögezni: a bankszámlán végrehajtott műveletek (pl. készpénzfelvétel) eddig is együtt jártak banki költségekkel, amelyeket korábban is a munkavállaló volt köteles viselni, fogalmaz a szakértő.

A törvény közelebbről

A Kormány intézkedései folytán abban történt változás, hogy ezek a banki költségek jelentősen megemelkedtek, amelyek a bankszámla fenntartását terhesebbé tették.

Az 1992. évi Mt. már tartalmazta azt a garanciális szabályt, miszerint a munkabér fizetési számlára történő átutalása a munkavállaló részére költséget nem okozhat. Ez a szabály 2012. július 1-jével sem tűnt el a munkajogból.

Az Mt. ezt a garanciát azzal a kivétellel írja elő, hogy a nem magyarországi székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára, azaz külföldi számlára történő átutalás költségeit a munkáltató nem köteles vállalni, azok a munkavállalóra háríthatók.

Tehát…

A – külföldi fizetési számlától eltekintve – a munkabér kifizetése a munkavállaló részére költséget nem okozhat.

Így a munkáltató nem terhelheti a munkavállalóra az átutalással együtt járó tranzakciós illetéket, viszont a munkabér bankszámláról történő felvételének banki költségét továbbra is a munkavállaló köteles viselni.

Ha utalás helyett készpénz…

A szakértő úgy gondolja, a megnövekedett banki költségekre figyelemmel minden bizonnyal több munkavállaló felül fogja vizsgálni a munkabér teljesítések eddig bevett gyakorlatát, és a bankszámlás fizetési műveleteihez kapcsolódó költségek csökkentése érdekében a munkabére készpénzben történő kifizetését fogja kérni munkáltatójától.

Amennyiben a felek a munkabér fizetési számlára utalással történő teljesítéséről a munkaszerződésben kifejezetten megállapodtak, akkor ettől eltérő, azaz a készpénzes kifizetésben történő megállapodáshoz a munkaszerződés módosítása, tehát a felek megállapodása szükséges.

A munkavállaló is együttműködésre kötelezett

A munkabér teljesítés módjának megváltoztatása körében a munkavállalót is terheli azonban együttműködési kötelezettség. Így például nem várhatja el a munkáltatójától, hogy azon tárgyhavi munkabérét is már – kérésének megfelelően – készpénzben teljesítse, amelynek utalására vonatkozóan a munkáltató már megbízást adott a bank részére.

A banki költségek jelenlegi változásaival tehát nincs új a nap alatt a munkabér kifizetés lehetséges módjai körében: a munkabér készpénzben történő teljesítésének lehetősége eddig is a munkavállaló rendelkezésére állt, és a jövőben is jogszerűen választható lesz, figyelmeztet a szakértő.

Online-pénztárgép – Figyelem! Visszaélések a piacon!

2013-09-30
Fokozott körültekintéssel vásároljanak pénztárgépet vagy adják le megrendeléseiket az érintettek – mert a pénztárgéppiacon visszaélések tapasztalhatók!

Fokozott körültekintéssel vásároljanak pénztárgépet vagy adják le megrendeléseiket az érintettek – mert a pénztárgéppiacon visszaélések tapasztalhatók!

Erre irányítja rá a figyelmet a nemzetgazdasági tárca adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára.

Pénztárgép-megrendelés: ma jár le a határidő!

Amint arról többször is írtunk, ma jár le a pénztárgép megrendelések határideje. A jogszabályi előírás alapján szeptember 30-ig valamennyi pénztárgépcserére kötelezett kisvállalkozónak rendelkeznie kell a pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződéssel, illetőleg a pénztárgép forgalmazója által visszaigazolt megrendeléssel.

Soron kívüli vizsgálatok

Pankucsi Zoltán helyettes államtitkár közölte, „Sajnos egyre több kereskedőnél látjuk azt, hogy olyan pénztárgépet forgalmaz, amely forgalmazójával valójában nincs szerződéses kapcsolatban, tehát semmi garancia nincsen arra, hogy az általa leszállítani ígért gépeket majd ténylegesen is megkapják a megrendelők. Azért, hogy a fogyasztók megtévesztését megakadályozzuk, felvettük a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal, ahol soron kívüli eljárást kezdeményeztünk azért, hogy a piacot megtisztítsuk ezektől a visszaélésektől.”

Óvatosságra intik a pénztárgépbeszerzőket

A fentiekre tekintettel a tárca fokozott figyelemre inti a pénztárgépcserével érintett vállalkozásokat, egyúttal javasolja, hogy a megrendelést megelőzően minden érintett győződjön meg arról, hogy az értékesítő által ajánlott pénztárgép valóban rendelkezik e engedéllyel, illetve a megrendelést felvevő kereskedő jogosult e a választott forgalmazó termékének értékesítésére!

Teljesítésigazolás – fontos a határidő!

A minisztérium felhívja a pénztárgépcserére kötelezettek figyelmét arra, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a feltételek teljesítésének igazolására olyan szerződést vagy visszaigazolt megrendelést fogad el, amelyben szerepel az online pénztárgép leszállítására (vagy beüzemelésére) vonatkozó teljesítési határidő.

A NAV a szerződésben vagy a visszaigazolt megrendelésben meghatározott időpontig tekinti igazoltnak azokat a feltételeket, amelyek mellett üzemeltethető a hagyományos, elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgép.

Állami támogatás – üzembe helyezés időben

A hatályos szabályok szerint az online pénztárgép cseréjéhez nyújtott állami támogatás érvényesítésének feltétele, hogy az online pénztárgép üzembe helyezése 2013. december 31-ig megtörténjen.