2015-06
KERESKEDELMI ÉLET

Segít a hatóság, éljen vele!

2015-06-02
Törvényes adózási „praktikákat” ismerhet meg, alkalmazhat akkor is, ha különösebben nem jártas a könyvelésben.

Törvényes adózási „praktikákat” ismerhet meg, alkalmazhat akkor is, ha különösebben nem jártas a könyvelésben.

 

A kata és a kiva által kínált előnyöket mutatja be példákon keresztül az adóhatóság, a laikusok számára is jól érthetően.

 

A kisvállalati adó (kiva) módot ad arra, hogy a vállalkozások meghatározott köre a

„hagyományos” adózási formákhoz képest kedvezőbb szabályok szerint teljesítse

adókötelezettségei jelentős részét, ajánlja fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Ha idelép, a kiva által kínált előnyök összefoglalóját tanulmányozhatja.

Ezen az oldalon a kata által kínált előnyöket közérthető formában, részletes számításokat tartalmazó példákon keresztül olvashatja.


Diákmunkás minimálbér? Bevezethetik

2015-06-03
Törvényben szabályoznák a diákmunkáért adandó minimum juttatás összegét.

Törvényben szabályoznák a diákmunkáért adandó minimum juttatás összegét.

Hamarosan a parlament elé kerül az az iskolaszövetkezeteket érintő törvénymódosítás, ami garanciákat tartalmaz a diákmunkáért fizetendő minimum összegre - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna egyik műsorában, tudta meg a profession.hu.

A politikus kitért arra is, hogy Magyarországon nem jellemző a tanulmányok melletti munkavégzés, amin szeretnének változtatni. Ezért olyan jogszabályi környezetet, ösztönzőket fognak kialakítani, amik segítik a fiatalok iskola melletti munkavállalását és ami előnyös a későbbi elhelyezkedés szempontjából is.

Figyelem! Górcső alá kerül a sör, a fürdőruha és a napszemüveg – is

2015-06-05
Nyár végéig vizsgálják a revizorok, hogy a vállalkozások – az általános elvárásokon túl – betartják-e a működésüket meghatározó, nyári idegenforgalmi szezonra vonatkozó szabályokat.

Nyár végéig vizsgálják a revizorok, hogy a vállalkozások – az általános elvárásokon túl – betartják-e a működésüket meghatározó, nyári idegenforgalmi szezonra vonatkozó szabályokat.

Az országos ellenőrzések egyebek közt kiterjednek a szezonális termékekre, a vendéglátóhelyekre, a fesztiválokra és alkalmi rendezvényekre, jelentette be Kiss Anita, az NFH szóvivője szerdán sajtótájékoztatón

A szezonális termékek közül egyebek mellett vizsgálják a gyermekjátékokat, a fürdőruhákat, a napszemüvegeket, a strandlabdákat és a söröket.

Pontos mérés, árfeltüntetés – elvárás

A vendéglátóhelyek ellenőrzésekor – említette példaként a szóvivő – vizsgálják az italok pontos mérését, a kiszolgáláshoz használt mérlegek, űrmértékek hitelességét.

Az egyik legfontosabb vizsgálati szempont az árfeltüntetés lesz, az éttermekben is nézik majd, hogy a bejáratnál feltüntetett árjegyzéket alkalmazzák-e a számla kiállításakor. Tavaly mintegy 1800 vendéglátót ellenőriztek nyáron, 30 százalékuknál tártak fel szabálytalanságot, mondta a szóvivő.

Bankkártyás fizetés – olcsóbb lesz a kereskedőknek

2015-06-10
Kevesebb kártyahasználati díjat kell fizetni a kereskedőknek szeptembertől a POS terminálok alkalmazása után. Mutatjuk, hol, mit, miért érdemes.

Kevesebb kártyahasználati díjat kell fizetni a kereskedőknek szeptembertől a POS terminálok alkalmazása után. Mutatjuk, hol, mit, miért érdemes.

A kártyás fizetés elfogadása növeli a kereskedők forgalmát – legalábbis a statisztikák szerint –, ennek ellenére számos közép-európai étteremben és üzletben az ügyfelek még mindig nem tudnak kártyával fizetni. (Magyarországon 2014-ben megközelítőleg 9 millió bankkártya volt forgalomban.)

Ön tapasztalta – vagy tud róla?

A kártyás fizetés a statisztikák szerint mintegy 30 százalékkal magasabb bevételt jelent, mint a készpénzfizetés, tudta meg szakértőtől a Piac és Profit.

Ezen kívül növeli a vásárlások számát is.

Az embereket ugyanis nem korlátozza a pénztárcában lévő készpénz, és hajlamosabbak az impulzív vásárlásokra – állítja a szakértő –, illetve a fizető ügyfelek sorait például a helyi valutával nem rendelkező külföldiekkel bővíti.

 

A készpénz nélküli fizetések egyben nagyobb biztonságot is jelentenek, mivel korlátozzák az üzemegységekben található bankjegyek mennyiségét.

 

Bevett gyakorlat, hogy akármikor fizet az ügyfél az üzletben kártyával, a kereskedő bankja a kártyát kibocsátó bank számára tranzakciós díjat fizet.

Szeptembertől életbe lép az Európai Unió rendelkezése, amely a bankközi tranzakciós díjat a betéti kártyák esetében 0,2%-ban, hitelkártyák esetében 0,3%-ban limitálja. A POS terminálok üzemeltetése így olcsóbb lesz a kereskedők számára.

Éttermekben hordozható, üzletekben helyhez kötött – mit hová érdemes?

Amennyiben a készpénz nélküli fizetést szálloda vagy hagyományos üzlet kívánja bevezetni, elég a nem hordozható, azaz helyhez kötött terminál, amelyet a szakember egy konkrét helyre telepít. Az autorizáló központtal e készülék internet vagy telefonvonal segítségével kommunikál.

A legtöbb terminálhoz ezen felül úgynevezett PIN Pad, azaz a terminállal kommunikáló billentyűzet is csatlakoztatható, amelyen az ügyfél beírja a PIN kódját. A PIN Pad például a pult másik oldalán lehet elhelyezve.

Éttermek, kitelepülések, ételkihordók esetében azonban a stacionárius megoldás nem alkalmas.

Ezért a bankok és a szakértő cégek mobil terminálokat javasolnak a számunkra.

Az autorizáló központtal adatátvitelre alkalmas SIM kártya vagy okostelefon segítségével kommunikálhatnak.

Vezeték nélküli internettel lefedett cégek esetében lehetőség nyílik arra, hogy a terminált wi-fi routerhez csatlakoztassák, vagy internetre csatlakoztatott fix alapegységet használhatnak, amellyel a hordozható terminál Bluetooth technológia segítségével kommunikál.

Terminál – van bérelhető és megvásárolható is

A megfelelő termináltípus kiválasztását követően a következő lépés a kártyás fizetések elfogadásáról szóló szerződés megkötése valamely bankkal.

Az elfogadásról szóló szerződés megkötéséhez a cég tranzakcióinak átlagos összegéről, valamint a terminál esetében várt havi forgalomról szóló adatokat kell előkészíteni.

A bankok a szolgáltatásnyújtás terén komoly versenyhelyzetben vannak, így előnyös feltételek kiharcolására nyílik lehetőség.

Amennyiben a pénzintézetek ajánlatai ennek ellenére kedvezőtlennek tűnnének, a terminál bérlés helyett meg is vásárolható.

Ezt követően azonban olyan egyszeri költségekkel kell számolni, mint maga a terminál ára, telepítési költségek és a terminál kezelőszemélyzetének képzése, valamint a szoftverlicenc ára

Érintkezésmentes fizetések

Elég hozzáérinteni a kártyát a terminálhoz, és az áru ki van fizetve. Az érintkezésmentes kártyák mind erősebb trendet képviselnek. Közép-Európában az érintkezésmentes fizetések robbanásszerű elterjedésének korát éljük.

Az érintkezésmentes terminálok kiválóan érvényesülnek mindenhol ott, ahol nagyszámú ügyfélforgalommal kell számolni, mivel jelentősen meggyorsítják a fizetés egész folyamatát.

Az érintkezésmentes terminálok mindeközben lehetnek mobilak vagy helyhez kötöttek.

 

Ha késik a számla kiegyenlítése

2015-06-11
Gyakori jelenség, hogy a vállalkozások jelentős késéssel kapják kézhez számláik ellenértékét. A nehezen fizető üzleti partnerek ösztönzésére szakértő ad tanácsokat…

Gyakori jelenség, hogy a vállalkozások jelentős késéssel kapják kézhez számláik ellenértékét. A nehezen fizető üzleti partnerek ösztönzésére szakértő ad tanácsokat…

 

Kezdetben az udvarias, diplomatikus viselkedéssel, kommunikációval többre megy, mint a fenyegetéssel. Később azonban álljon a sarkára!

Küldjünk több kicsit!

Egy folyamatban lévő projektnél ne egy nagy számlát állítsunk ki a megrendelőnek, hanem a kivitelezés szakaszaiban több kisebbet. Érdemes már a szerződés megkötésénél olyan pontokat kijelölni, ahol az elvégzett munka teljesítését igazolni tudjuk, így azt kiszámlázhatjuk. A megrendelő jól jár, hiszen nem egyetlen nagy számlát kell kifizetnie, ami megterhelheti a kasszáját, hanem több kisebb kiadással jár és mi is könnyebben pénzünknél maradhatunk. Ez azzal az előnnyel is jár, hogy ha a vevő nem fizet, félbeszakíthatjuk a projektet – és kevesebb lesz a veszteségünk, javasolja a piacesprofit.hu szakembere.

Alkalmazkodjunk

Ha szükséges, alternatív fizetési csatornákat is felajánlhatunk az ügyfélnek, mint a részletfizetés, kedvezmény, ha korábban fizet, akár előrendelés, vagy bartermegállapodás. Bár ez messze nem olyan jó, mint a készpénz – hiszen egy barterszerződésből nem tudjuk kifizetni a rezsinket, de hosszú távon jobban járhatunk, hiszen így megtarthatjuk az ügyfelünket – már ha még akarjuk.

A fizetési felszólításról

Ne fenyegetőzzünk és ne kürtöljük világgá, mennyivel tartozik nekünk az adósunk, de legyünk határozottak és szakszerűek. Mit tegyünk és mit ne tegyünk, ha fizetési felszólításra kerül a sor? 

Legyünk személyesek!

Jelenjünk meg személyként, ne pedig egy névtelen számlaként. Vegyük fel a kapcsolatot telefonon, küldjünk kézzel írott köszönőlevelet, ha időben megérkezett az összeg, éreztessük az ügyfelünkkel, hogy a megrendelt szolgáltatás, vagy termék mögött nem egy arctalan szervezet, hanem egy – vagy több – élő ember áll.

Küldjünk rendszeresen emlékeztetőket!

Minden esetben a számlázási határidő lejárta ELŐTT küldjünk egy emlékeztetőt az ügyfelünknek a határidő közeledtéről. Ha mégis átcsúszik a határidőn, udvarias levélben azonnal kérjük meg, hogy rendezze a számláját.

Maradjunk konzekvensek

Ne menjünk bele olyan ügyekbe, amikor egy megállapodást utólag módosítana az ügyfél. Nyugodtan hívjuk fel a figyelmét a késedelem jogi következményeire: a behajtási költségátalányra, a késedelmi kamatokra, a fizetési meghagyásos eljárásra és végső esetben akár a felszámolás megindítására is.

A fizetési meghagyásról

Az egyik leggyorsabb és legköltséghatékonyabb megoldás követelésünk érvényesítésére az elektronikus fizetési meghagyásos eljárás. Ellentmondás hiányában hónapokig tartó bírósági eljárás nélkül, akár három hét alatt jogerős végzéshez juthatunk,  bíztat a szakértő.

Így juthat a pénzéhez

2015-06-11
Gyakori jelenség, hogy a vállalkozások jelentős késéssel kapják kézhez számláik ellenértékét. A nehezen fizető üzleti partnerek ösztönzésére szakértő ad tanácsokat…

Gyakori jelenség, hogy a vállalkozások jelentős késéssel kapják kézhez számláik ellenértékét. A nehezen fizető üzleti partnerek ösztönzésére szakértő ad tanácsokat…


Ha Ön előtt sem ismeretlen a fenti tény, ezen az oldalon mutatjuk, mi minden vezethet eredményre.

Idén nyáron így foglalkoztathat diákot

2015-06-15
A nyári szezonban számtalan vállalkozásnak jelent nélkülözhetetlen megoldást a diák-munkaerő. Munkáltatóként idén az alábbi feltételeket kell ismernie és alkalmaznia a törvényes foglalkoztatásukhoz

A nyári szezonban számtalan vállalkozásnak jelent nélkülözhetetlen megoldást a diák-munkaerő. Munkáltatóként idén az alábbi feltételeket kell ismernie és alkalmaznia a törvényes foglalkoztatásukhoz.

A munka törvénykönyve 1szerint munkavállalóként az létesíthet munkaviszonyt, aki a 16. életévét betöltötte 2. Az Mt. azonban – az iskolai szünet időtartama alatt – annak a 15. életévét betöltött tanulónakis engedélyezi a foglalkoztatását, aki nappali rendszerű képzés keretében (általános iskolában, szakiskolában, középiskolában) folytatja tanulmányait, tájékoztat az adóhatóság, 

A diák-munkavállaláshoz kapcsolódó hivatalos teendők

A munkavégzés bármely formájához szükséges, hogy a tanuló rendelkezzen  adóazonosító jellel. Amennyiben a diák még nem rendelkezik adóazonosító jellel, az adókártya igényléséhez a 15T34-es nyomtatványt kell kitölteni és eljuttatni az adóhatósághoz 3. A nyomtatvány beszerezhető az ügyfélszolgálatokon vagy letölthető a NAV honlapjáról ( www.nav.gov.hu) a ”Nyomtatványkitöltő programok” menüpont alatt. Az igénylés ingyenes.

Milyen módon foglalkoztathatók a diákok?

A tanuló – mindenki máshoz hasonlóan – alkalmazható:
munkaviszonyban;
munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban(pl. megbízási szerződéssel); vagy
egyszerűsített foglalkoztatás keretében,
háztartási alkalmazottként(pl. babysitter).

Az előbbieken túl több, kizárólag a diákok munkavállalásához kötődő foglalkoztatási forma is létezik: az iskolaszövetkezetben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, hallgató tag munkavégzése, tanulószerződés, a hallgatói munkaszerződés és az együttműködési megállapodás alapján történő munkavégzés.

Ha a tanulót munkaviszonyban foglalkoztatják, milyen adó, illetve járulék kötelezettségek terhelik?

a.) A foglalkoztatás egyik esete, amikor a tanuló munkaszerződés alapján munkaviszony keretében végez munkát. A személyi jövedelemadóról szóló törvény nem különbözteti meg a diákok munkavállalását, ezért a dózási szempontból a diákok munkaviszonyból származó jövedelme ugyanúgy bérjövedelemnek tekintendő, mint bármely más munkavállaló esetében. A bérjövedelem nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, amellyel szemben költség nem számolható el. A munkáltató az általános szabályok szerint köteles levonni és megfizetni a személyi jövedelemadó-előleget. Az összevont adóalap után fizetendő adó mértéke 16 százalék.

b.) A közép-, illetve felsőfokú oktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanulók, hallgatók egészségügyi szolgáltatásra jogosultak[Tbj. 416. § (1) bekezdés i) pontja].

A munkaviszony keretében foglalkoztatott tanuló – más munkaviszonyban álló személyhez hasonlóan – a Tbj. szabályai szerint biztosítottá válikés a már említett természetbeni egészségbiztosítási ellátáson túl a társadalombiztosítás valamennyi ellátására, ennek részeként pénzbeli ellátásokra – így például táppénzre, nyugdíjra – is jogosultságot szerez.
A tanulónak juttatott járulékalapot képező jövedelem után a tanuló 8,5 százalékos mértékű egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot, továbbá 10 százalék nyugdíjjárulékot fizet. Ezeket a járulékokat nem a tanulónak, hallgatónak kell megállapítania és befizetnie, azt tőle a munkáltatója vonja le és gondosodik annak az adóhatóság felé történő befizetésről, bevallásáról is (a tanulónak ezzel kapcsolatban kötelezettsége nincs).

Ha a diákot munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban foglalkoztatják, akkor mennyiben térnek el az adó- és járulékfizetés szabályai a munkaviszonynál ismertetettektől?

A munkavégzés másik tipikus esete a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban végzett diákmunka. Ide tartozik, ha a tanulóval megbízási szerződést kötnek.
a.) A megbízási szerződés alapján kapott díjazás önálló tevékenységből származó jövedelemként lesz adóköteles. A munkaviszonyból származó jövedelemmel ellentétben az önálló tevékenységből származó bevétellel szemben széles körű költségelszámolás lehetséges. Ennek kétféle módja van: a tételes-, illetve a bizonylat nélküli költségelszámolás.
Tételes költségelszámolás eseténa tanulónak valamennyi, a tevékenységével kapcsolatosan felmerült, az Szja tv. 53. számú mellékletének rendelkezései szerint elismert költségét számlával kell igazolnia. A másik módszer a 10 százalékos költséghányad alkalmazása, melynek érvényesítéséhez nincs szükség számlákra. Ilyenkor a bevétel 90 százaléka minősül jövedelemnek. Jellemzően a nyári szünetben folytatott tevékenységek jelentős költségeket nem keletkeztetnek a diákoknál, így leginkább a 10 százalék költséghányad alkalmazása célszerű az adóalap számítása során.
Az önálló tevékenység ellenértékének (megbízási díjnak) kifizetésekor a diák nyilatkozhata 10 százalékos költséghányad vagy a tételes költségelszámolás alkalmazásáról. Ellenkező esetben a kifizető automatikusan a 10 százalékos költséghányad figyelembe vételével állapítja meg az adóelőleget.
Az önálló tevékenységből származó bevétel esetében is az adó alapját – a munkaviszonyból származó jövedelemhez hasonlóan – a jövedelem után kell megállapítani. Az adó mértéke ebben az esetben is 16 százalék.
A munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony (pl. megbízási jogviszony) keretében foglalkoztatott diákok a munkaviszonytól eltérően nem lesznek automatikusan biztosítottak. Ilyenkor a biztosítottá válás törvényben előírt feltétele, hogy a foglalkoztatott (a diák) havi díjazásaelérje a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér összegének 30 százalékát, illetve naptári napokra nézve annak 30-ad részét. Jelenleg a minimálbér összege: 105 000 forint, melynek 30 százaléka 31 500 forint.
Ha a biztosítási jogviszony létrejön, a tanuló 10 százalékos mértékű nyugdíjjárulékot, valamint összesen 7 százalék egészségbiztosítási járulékot fizet 6. A járulékokat ebben az esetben is a foglalkoztató vonja le és gondosodik annak az adóhatóság felé történő bevallásról is (a tanulónak ezzel kapcsolatban kötelezettsége nincs). A foglalkoztató a tanuló számára a levont járulékokról minden esetben igazolást köteles kiadni.
Abban az esetben, ha a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban foglalkoztatott diák havi díjazásanem éri el a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér összegének 30 százalékát, biztosítási jogviszony nem jön létre. A tanulótól ilyen esetben nem von le a megbízó egyéni járulékot.

A diákmunka egyszerűsített foglalkoztatás keretében is végezhető, de a tanulókat érintően az erről szóló törvény 7 nem tartalmaz különleges előírásokat

Egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony:
- mezőgazdasági, továbbá turisztikai idénymunkára vagy
- alkalmi munkára.

Alkalmi munkának minősüla munkáltató és a munkavállaló között
a) összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és
b) egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, és
c) egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig létesített, határozott időre szóló munkaviszony.

A foglalkoztatással kapcsolatos közterhet a munkáltató fizeti, a munkavállaló diákot nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék, egészségügyi hozzájárulás és személyi jövedelemadóelőleg-fizetési kötelezettség nem terheli.
Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében végzett munka ellenértéke az Szja tv. rendelkezése szerint munkaviszonyból származó, ezen belül bérjövedelemnek minősül. A munkavállalónak az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedeleméről csak akkor kell az adóévet követő év május 20-ig elkészítenie az ’53-as személyi jövedelemadó bevallását, ha az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétele meghaladja az e foglalkoztatás naptári napjai száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) vagy – ha részére alapbérként, illetve teljesítménybérként legalább a garantált bérminimum 87 százaléka jár – a garantált bérminimum napibérként (a minimálbér esetén 4 830 forint, a garantált bérminimum esetén 5 620 forint) meghatározott összegének szorzatát (e szorzat a továbbiakban: mentesített keretösszeg).

Amennyiben a munkavállalónak a személyi jövedelemadó-bevallási kötelezettségét teljesítenie kell, jövedelemként a mentesített keretösszeget meghaladó részt kell a bevallásban szerepeltetni.
A filmipari statisztaként végzett – Efo. tv. hatálya alá tartozó - alkalmi munkából származó bevételből nem kell jövedelmet megállapítani és bevallást benyújtani.

Iskolaszövetkezet tagjaként végzett munka

Az iskolai szövetkezet nappali tagozatos tanulmányokat folytató tanuló, hallgató tagja a Tbj. szabályai szerint nem minősül biztosítottnak, ezért az iskolaszövetkezet tagjaként végzett munkával összefüggésben a tanulónak járulékfizetési kötelezettsége nincs.
Az iskolaszövetkezet tagja részére kifizetett összeg munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül, amely után a tanulónak csak a 16 % személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége áll fenn, melyet az iskolaszövetkezet köteles levonni, bevallani, és megfizetni az adóhatóság felé.

Amennyiben az iskolaszövetkezet olyan diákkal létesít munkaviszonyt a nyári szünetben, aki befejezte az általános iskolai tanulmányait, vagy érettségi vizsgát tett, illetve a felsőfokú tanulmányai lezárásaként oklevelet szerzett, akkor ezekben az esetekben is a fent ismertetett, kedvezőbb szabályok alkalmazhatóak, hiszen a tanuló/hallgató diákigazolványra való jogosultsága a tanév lejártát követő október 31. napjáig még fennáll.

A kifizetések igazolása

A munkáltatónak, kifizetőnek a kifizetéskor igazolást kell adnia a kifizetett összegről, a levont személyi jövedelemadó előlegről, az egyéni járulékokról. Adóévi összesített igazolást is kell kapnia a magánszemélynek az előzőkről az adóévet követő év január 31-éig.

 

További információk:
Ügyféltájékoztató és ügyintéző rendszer telefonszáma a NAV-nál:06/40/20-21-22

Jogszabály értelmezéssel kapcsolatban, valamint egyéb más általános esetben telefonos tájékoztatás az alábbi telefonszámon kérhető:

06/40/42-42-42
06/20/33-95-888
06/30/33-95-888
06/70/33-95-888

b) Személyesen, várakozás nélkül

Az ügyfeleknek a NAV honlapján ( www.nav.gov.hu) előzetes időpontfoglalásra van lehetőségük. Így egyes adóügyek sorban állás nélkül intézhetők. Az ügyintézési időpontok lefoglalásáraa NAV honlapjának „Ügyfélszolgálatok” és „Szolgáltatások” menüpontjai alatt a következőkben felsorolt ügyekben van lehetőség.
-adó- / együttes adóigazolás igénylése,
-illetőségigazolás igénylése,
-ügyfélkapu nyitás,
-adókártya igénylés,
-jövedelemigazolás igénylés,
-egészségügyi szolgáltatási járulék ügyintézés.

Időpontot foglalni legfeljebb két hétre előre lehet, és legkorábban az időpont lefoglalását követő második napra lehetséges ügyintézési időpontot előjegyezni.

 

1. 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.)

2. A gyámhatóság engedélye alapján a jogszabályban meghatározott kulturális, művészeti, sport-, hirdetési tevékenység keretében a tizenhatodik életévét be nem töltött személy is foglalkoztatható

3. Az adóazonosító jel a 10. pont alatt részletezett feltételekkel elektronikus úton is igényelhető.

4. A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény.

5. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény.

6. A munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében biztosított személy 1,5 százalék mértékű munkaerő-piaci járulékot nem fizet.

7. Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény (a továbbiakban: Efo. tv.).


Diákfoglalkoztatás – idén így szabályos

2015-06-15
A nyári szezonban számtalan vállalkozásnak jelent nélkülözhetetlen megoldást a diák-munkaerő. Munkáltatóként idén az alábbi feltételeket kell ismernie és alkalmaznia a törvényes foglalkoztatásukhoz.

A nyári szezonban számtalan vállalkozásnak jelent nélkülözhetetlen megoldást a diák-munkaerő. Munkáltatóként idén az alábbi feltételeket kell ismernie és alkalmaznia a törvényes foglalkoztatásukhoz.


Amennyiben Önnek fontosak a részletek, lépjen  erre az oldalunkra.


Figyelem! Már csak képesítéssel

2015-06-16
Egyes kereskedelmi és vendéglátói munkaköröket júniustól csak képesítéssel lehet betölteni.

Egyes kereskedelmi és vendéglátói munkaköröket júniustól csak képesítéssel lehet betölteni.

A jogszabályváltozás lényeges eleme, tudatja hírlevelében a KISOSZ somogyi tagegyesülete, hogy hatályát veszti az egyes ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 5/1997. (III.5.) IKIM rendelet „IDEGENFORGALOM” című fejezete és helyette a KISKERESKEDELEM (VENDÉGLÁTÁS) alcím alatt 16 kiskereskedelmi tevékenység és 3 vendéglátó tevékenység esetén határoz meg képesítési előírást.

Mi változott – vendéglátásban?

A meleg és hideg ételek, italok készítése

(kivétel: a külön jogszabályban meghatározott büfétermékek elkészítése),

valamint meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálása

(kivétel: külön jogszabályban meghatározott büfétermékek forgalmazása),

valamint cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítéseesetén az üzemelés teljes időtartama alatt jelen kell lennie egy szakképesítéssel rendelkező, azonnali intézkedésre feljogosított, felelős személynek.

 

A kiskereskedelmi tevékenységek esetében történt változtatások részletes leírását és a jogszabályt a Magyar Közlöny 2015. évi 79.számában ( 7194-7196 oldal között !) itt találja.


Vendéglátás – allergiamentesen

2015-06-17
Nem csak a vendéget kell figyelmeztetni, de a dolgozókat is oktatásban kell részesíteni. Kötelező szóban is tájékoztatni és dokumentálni!

Nem csak a vendéget kell figyelmeztetni, de a dolgozókat is oktatásban kell részesíteni. Kötelező szóban is tájékoztatni és dokumentálni!

 

Figyelem! Július 1-jétől él a rendelkezés:

„Az élelmiszer-vállalkozónak belső eljárást kell kidolgoznia az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek késztermékben való jelenlétére vonatkozó szóbeli tájékoztatás megadásának módjáról és ki kell jelölnie a szóbeli tájékoztatás megadásáért felelős személyt.”, írja a jogszabály.

 

Mint ismeretes, a múlt év decembere óta a vendéglátó egységekben is kötelező tájékoztatást adni a vendégek részére az ételekben, italokban előforduló allergén anyagokról.

 

A belső eljárást fizikai vagy elektronikus adathordozón dokumentálni kell és a személyzet, valamint az ellenőrző hatóság számára könnyen elérhetővé kell tenni.

 

„A belső eljárásnak ki kell terjednie a forgalomba hozatal során érintett munkatársaknak az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokkal és termékekkel összefüggő veszélyekre vonatkozó oktatására is, amelynek megtörténtét az élelmiszer-vállalkozónak dokumentumokkal kell tudnia igazolni. – tartalmazza a 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet – az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról – 5§ (3) (A rendeletet itt eléri)

Termékjelölés – általános tudnivalók  

A termékjelölésről itt írtunk korábban részletesen. 

További információk!  

ÚJ!

1337/2013/EU rendelet alapján 2015. április 1-jétől:

Húsfajták, amelyek esetében a származási országnak vagy az eredet helyének a megjelölése kötelező (közétkeztetés számára szántnál is):

SERTÉSHÚS frissen, hűtve vagy fagyasztva

JUH- ÉS KECSKEHÚS frissen, hűtve vagy fagyasztva

BAROMFI HÚSA frissen, hűtve vagy fagyasztva

Példa:

Az állattartás helye:

az Európai Unió több tagállama és több Európai Unión kívüli ország

A vágás helye: (….tagállam vagy ….harmadik ország)

A hús azonosító tételszáma

ÉTLAP – Allergének a nem előrecsomagolt termékeknél

Készül a nemzeti rendelkezés a közlés módjára vonatkozóan!

 

A fogyasztót tájékoztatni kell arról, hogy az allergén információ elérhető.

Hol?

•könnyen észrevehető helyen

Hogyan ?

•egyértelműen megfogalmazott,

olvasható formátumú megjelenítéssel

•pontosan meg kell határozni, hol kaphat ilyen információt a fogyasztó.

 

Az allergénekre vonatkozó információ követelményei

Ki?

•személyzet bármely tagja, akit erre felkészítettek

Mikor?

•a vásárlást megelőzően a fogyasztó kérésére

Milyen legyen?

•könnyen elérhető, pontos, ellenőrizhető

Hogyan?

•szóbeli közlés lehetséges, de írásos dokumentumon kell alapulnia (beleértve az elektronikus nyilvántartás lehetőségét)

•írásos dokumentum rendelkezésre bocsátása. További részleteket itt talál.

Kérdések és válaszok – a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU rendelet alkalmazásával kapcsolatban ezen az oldalon.


Pályázat – Most a legkisebb vállalkozásoknak is

2015-06-22
Még több mint két hete van arra, hogy mikro-, kis vagy középvállalkozóként megpróbáljon támogatáshoz jutni.

Még több mint két hete van arra, hogy mikro-, kis vagy középvállalkozóként megpróbáljon támogatáshoz jutni.

 


A Széchenyi 2020 fejlesztési program keretében eszközbeszerzésre, telephelyfejlesztésre, weboldal készítésre, külföldön való megjelenésre (marketing költségek) lehet pályázati forrásokat elnyerni.

Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése

GINOP-1,2,1-15

Beadási határidő: 2017.07.10.

Maximum igényelhető összeg:500.000.000 Ft.
Támogatás intenzitás: nincs megadva
Támogatás formája: vissza nem térítendő
Beadás kezdete: 2015.07.09.
Támogatás minimum összege:50.000.000 Ft.

 A részletes kiírási feltételekért lépjen erre az oldalra.

Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása

GINOP-1.2.2-15

Beadási határidő: 2017.07.10.
Maximum igényelhető összeg:50.000.000 Ft.
Támogatás intenzitás: nincs megadva
Támogatás formája: vissza nem térítendő
Beadás kezdete: 2015.07.09.
Támogatás minimum összege:5.000.000 Ft.

A részletes kiírási feltételekért lépjen erre az oldalra.


 

 

Foglalkoztatói kötelezettségek – szakmai gyakorlat idején

2015-06-24
Mutatjuk, hogy milyen adó-, munkajog és társadalombiztosításhoz kapcsolódó kötelezettségei vannak a munkaadónak, ha szakmai gyakorlat keretein belül tanulókat foglalkoztat.

Mutatjuk, hogy milyen adó-, munkajog és társadalombiztosításhoz kapcsolódó kötelezettségei vannak a munkaadónak, ha szakmai gyakorlat keretein belül tanulókat foglalkoztat.

A középfokú tanulmányokat folytató tanulók 

nyári szakmai gyakorlatához kapcsolódó szabályok

Összefüggő nyári szakmai gyakorlat esetében a tanulón kívül megjelenik két másik szereplő: a gyakorlati képzést szervező szakképző iskola és a gyakorlati képzést folytató szervezet, írja a UCMS Group Hungary szakmai blogjában.

Amennyiben csak az említett szakmai gyakorlat megszervezéséről van szó, úgy az iskola és a szervezet között együttműködési megállapodást kell kötni. A tanuló a gyakorlati képzését ez alapján tudja folytatni.

Kell-e bármilyen juttatást fizetni a gyakorlatot végzőnek?

Tanulóknak, ha együttműködési megállapodás alapján történik a foglalkoztatás, a fogadó cégnek díjazást kell fizetnie, melynek összege el kell érje a minimálbér 19,5 százalékát.

Maga a pénzbeli juttatás minden megkezdett gyakorlati hét után jár, így heti összege a havi díjazás egynegyed része.

Hiányzás esetén a juttatás arányosítható a távol töltött napok függvényében.

Alapvetően a kötelezően előírt juttatás adómentes, viszont ha ennél magasabb összeg kerül kifizetésre úgy a meghaladó rész egyéb jövedelemnek minősül, ezáltal 16 százalék személyi jövedelemadó terheli.

Társadalombiztosítás?

Az együttműködési megállapodás alapján történő foglalkoztatás nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt.

Ennek értelmében a cégnek nincs bejelentési kötelezettsége és járulékokat sem kell vonnia kötelezően juttatott összegből.

Amennyiben viszont ennél többet juttat a szervezet, úgyaz egyéb jövedelem minősítés következtében 27 százalék egészségügyi hozzájárulásfizetési kötelezettség terheli a kifizetőt a felettes rész után.

Szociális hozzájárulási adótegyik esetben sem kell fizetni a szervezetnek.

felsőfokú tanulmányokat folyatató tanulók

nyári szakmai gyakorlatához kapcsolódó szabályok

Hallgatói munkaszerződés megkötésére van szükség ahhoz, hogy a szakmai gyakorlatra kötelezett hallgató munkát végezhessen.

Díjazás tekintetében csak akkor köteles a munkáltató fizetni, ha a gyakorlat időtartama egybefüggően a 6 hetet eléri vagy meghaladja. Ez esetben a hallgatót hetente legalább a minimálbér 15 százaléka illeti meg, de megállapodás alapján ennél magasabb összeget is juttathat a foglalkoztató.

Adózás szempontjából a minimálbér összegéig adómentesen kezelhető a juttatás, felette pedig nem önálló tevékenységből származó jövedelem lesz. Ez alapján a meghaladó részt 16 százalék személyi jövedelemadó terheli.

Biztosítottság és járulékokszempontjából a hallgatói munkaszerződéssel foglalkoztatott sem lesz biztosított, így bejelentési és járulékfizetési kötelezettség ez esetben sem keletkezik. Ebből következőleg szociális hozzájárulási kötelezettség sem merül fel. Ettől függetlenül amennyiben a munkáltató a minimálbérnél több juttatást ad a hallgató számára úgy a kifizetőt 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli.

Munkajog, munkaügy – középiskolások esetén

A képzési idő a fiatalkorú tanuló esetében a napi 7 órát, nagykorú tanuló esetében pedig a napi 8 órát nem haladhatja meg.

A gyakorlati képzést 6 és 22 óra között kell megszervezni, azaz éjszaka nem kerülhet sor munkavégzésre. A tanuló részére a napi gyakorlat befejezése és a másnapi gyakorlat megkezdése előtt 16 óra pihenőidőt kell biztosítani.

Ha a napi gyakorlati képzési idő meghaladja a négy és fél órát, akkor a tanuló részére a képzési időn belül legalább 30 perc megszakítás nélküli szünetet kell biztosítani.

A tanuló rendkívüli munkavégzésre és készenlét ellátására nem vehető igénybe.

A tanuló gyakorlati képzése heti pihenőnapokon, munkaszüneti napokon csak akkor lehetséges, ha a gazdálkodó szervezetnél rendeltetése folytán e napon is munkát végeznek, pl. kereskedelem vagy vendéglátás területén. Ehhez az iskola hozzájárulása is szükséges. Az igénybe vett idő helyett szabadidőt kell biztosítani, lehetőleg a következő képzési napon.

Az együttműködési megállapodás alapján kötelezően biztosítania kell a fogadó gazdálkodó szervezetnek a tanuló részére napi egyszeri kedvezményes étkeztetést vagy étkezési költséghez természetbeni hozzájárulást. Az étkezési hozzájárulás mértékét jogszabály nem rögzíti, ajánlott napi 250-300 Ft értékű Erzsébet utalvány juttatása.

Ha változó munkahelyen foglalkoztatják a tanulót, akkor jogosult utazási költségtérítésre.
A szervezet köteles továbbá munkaruházatot, tisztálkodási eszközt, egyéni védőeszközt, védőfelszerelést juttatni.

Munkajog – felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók esetén

A képzési program keretében illetve a képzés részeként megszervezett szakmai gyakorlat vagy gyakorlati képzés során a hallgató a szakmai gyakorlóhellyel kötött hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát.

A hallgatói munkaszerződés alapján munkát végző hallgatók foglalkoztatására a munka törvénykönyvének rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell.

A munkavégzés során munkavállalón a hallgatót, munkáltatón a szakmai gyakorlatot biztosítót, munkaviszonyon pedig a hallgatói munkaszerződés alapján létrejött munkaviszonyt kell érteni. A munkaviszony fennállása alatt jár szabadság, betegszabadság a hallgatónak.

A hallgatók vonatkozásában a munka törvénykönyvétől eltérően az alábbi rendelkezéseket kell alkalmazni. Nem lehet próbaidőt kikötni.

Továbbá nem rendelhető el éjszakai munka, valamint rendkívüli munkaidő. Több műszakos munkavégzés lehetséges, ilyen esetben a műszakpótlék jár a hallgatónak a pótlékra jogosultságot adó feltételek fennállásakor.

A hallgató napi munkaideje legfeljebb 8 óra lehet. Amennyiben a munkáltató munkaidőkeretet alkalmaz, a munkaidőkeret tartama legfeljebb 1 hét lehet a szakmai gyakorlat alatt foglalkoztatott diák esetében. Munkaidőkeret alkalmazásakor a heti pihenőnapokat nem lehet egyenlőtlenül beosztani, és nem lehet pihenőnapok helyett összevont pihenőidőt kiadni.

A hallgató részére a napi munka befejezése és másnapi munkavégzés megkezdése között legalább 12 óra pihenőidőt kell biztosítani.

A munkába járás, hazautazás költségeit meg kell téríteni úgy, mint a többi munkavállaló esetében, mivel a hallgatói munkaszerződésesek is munkaviszonyban állónak minősülnek.

Azon diákok esetén, akik a kötelező szakmai gyakorlaton kívül vállalnak gyakornokságot vagy egyéb munkát, az általános szabályok szerint kell eljárni a létrehozott jogviszony függvényében. Ilyen jogviszonyok lehetnek jellemzően a munkaviszony, megbízási jogviszony, továbbá az iskolaszövetkezeten keresztüli munkavégzés, egyszerűsített foglalkoztatás vagy a háztartási munka, tájékoztat a UCMS Group Hungary.

 

Szakmai gyakorlat, tanulók foglalkoztatása

2015-06-24
Mutatjuk, hogy milyen adó-, munkajog és társadalombiztosításhoz kapcsolódó kötelezettségei vannak a munkaadónak, ha szakmai gyakorlat keretein belül tanulókat foglalkoztat.

Mutatjuk, hogy milyen adó-, munkajog és társadalombiztosításhoz kapcsolódó kötelezettségei vannak a munkaadónak, ha szakmai gyakorlat keretein belül tanulókat foglalkoztat.

 


Amennyiben érdeklik a részletek, lépjen erre az oldalunkra.

 


Ellenőrök állhatnak a pénztárosok mellé

2015-06-30
Üzletek forgalmát figyelik az adóellenőrök úgy, hogy a vállalkozások pénztárosai mellett állnak akár egész napon át.

Üzletek forgalmát figyelik az adóellenőrök úgy, hogy a vállalkozások pénztárosai mellett állnak akár egész napon át.

 

A törvény egy ideje lehetővé teszi, hogy a hatóság ellenőröket küldjön a gazdaság egyes szereplőihez azzal a feladattal, hogy a NAV-osok hosszabb vagy rövidebb ideig figyeljék meg az adott üzlet forgalmát. Pontosabban azt, hogy a pénztáros beüt-e minden ügyletet, értesült a napi.hu. Tavaly egész évben nagyjából 270 alkalommal végeztek forgalomszámlálást az adóhivatal emberei, idén negyed év alatt már több mint 140 esetben tettek ugyanígy.

  Kereskedelmi és vendéglátó üzletek a legfőbb célpontok

A hírportál a NAV szóvivőjétől megtudta, hogy a forgalomszámláló ellenőrök leginkább a kiskereskedelem és a vendéglátás különféle színterein bukkanhatnak fel .

Így például adórevizor állhat, illetve ülhet a kasszánál az élelmiszerboltban, a pékségben, a lángossütőnél, esetleg a kórházi vagy az iskolai büfében, netán az éjszakai vendéglátóhelyen, a gyorsétteremben vagy a fagylaltozóban.

  Mit és hogyan ellenőriznek?

Az eljárás menetéről szólva Kis Péter András elmondta: a NAV-osok ellenőrzik például a pénzkészlet , s hogy a vállalkozás elvégezte-e a szükséges adminisztrációt .

Az adatokat jegyzőkönyvben rögzítik, miként azt is, hogy a számlálás időszakában mekkora volt a forgalom, a vevők milyen árucikkeket vettek meg és mennyiért.

Az ellenőrzés végén a hivatalnokok ismét megszámolják a készpénzt.

A szóvivő úgy fogalmazott: a megoldás az online pénztárgépek rendszerbe állításával új lehetőségeket nyitott meg.

Egy adott cégnél tartott forgalomszámlálás adatai többféleképpen is felhasználhatók. Az információk mindenekelőtt az érintett vállalkozás tüzetes ellenőrzésére alkalmasak.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a gazdasági szereplők az eljárás miatt jóval többször állítanak ki nyugtát – mondta Kis Péter András. – Volt példa rá – jegyezte meg –, hogy az ellenőrzött cégnél a számlálás napján az egy héttel korábbi forgalom nyolcszorosát jegyezték fel a NAV emberei. Ez alapján előfordulhat, hogy az érintett gazdasági szereplő korábban tényleges forgalmának valamivel több mint tíz százalékát vallotta be.

  Ahol nem ellenőriznek, ott a környék adatai alapján saccolhatnak

 Az egyes vállalkozásoknál rögzített forgalmi adatok ugyanakkor más szereplők ügyeinek áttekintésekor is fontos szerephez juthatnak. Az értékek ugyanis összevethetők például a környék más cégeinek, egyéni vállalkozóinak statisztikáival. – Gyanút ébreszthet, ha egy forgalmas üzlet mellett működő másik árusítóhelyet – a bevallott adatok szerint – csak elvétve keresnek fel a fogyasztók – magyarázta a hírportálnak a szóvivő.