2015-08
KERESKEDELMI ÉLET

Legyen mindenütt biztonságos a fagylaltgyártás!

2015-08-03
A biológiai, kémiai és fizikai veszélyek kiküszöbölésére kell törekedni fagylaltkészítéskor, inti a készítőket, forgalmazókat az ellenőrző hatóság – a közelmúltban tartott vizsgálatok apropóján.

A biológiai, kémiai és fizikai veszélyek kiküszöbölésére kell törekedni fagylaltkészítéskor, inti a készítőket, forgalmazókat az ellenőrző hatóság – a közelmúltban tartott vizsgálatok apropóján.

Fontos például a gyártáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételek megteremtése, az épületek, helyiségek és munkafelületek kialakítása, a berendezések megfelelő működése és működtetése, tette közzé hivatalos blogján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

 

A gyártás és forgalmazás alapfeltételei

Fagylalt készítésénél és forgalmazásánál elengedhetetlen a megfelelő hűtőkapacitás és közműellátás.

A személyi feltételek, mint például a személyi higiénia, az egészségügyi alkalmasság és képzettség, a tudás és a tapasztalat is hozzájárulnak a biztonságos élelmiszer előállításához.

Ellenőrzési tapasztalatok

A hatóság húsz népszerű Balaton-parti fagylaltozót és termékeit ellenőrizte. Érzékszervi bírálatot, élelmiszerbiztonsági ellenőrzést, kedveltségi és mikrobiológiai vizsgálatot egyaránt végeztek.

Mikrobiológiából jeles

A jó higiéniás állapotot támasztja alá az a mintegy ezer mikrobiológiai vizsgálat is, melyek kiemelkedően jó eredményt hoztak: a szakemberek egy esetben sem találtak kifogásolni valót.

Rend és fegyelem is kell!

A hatóság az érzékszervi vizsgáló állomását, azaz a laborautót is bevetette, amely az egyébként nem szállítható fagylalt érzékszervi bírálatához nélkülözhetetlen volt.

Hét esetben tárt fel a vizsgálat élelmiszerszennyezési kockázatot, ami többnyire a rendetlenségből, vagy a nem megfelelő technológiai fegyelemből eredt.

A vizsgált fagylaltozók jól és biztonságosan üzemeltethető fagylaltfőző, hűtő, illetve fagyasztó berendezésekkel és pultokkal üzemeltek.

Hűtés – rendben; takarítás, mosogatás – hiányos

A hűtéssel sehol nem volt probléma, a fagyalaltok hőmérséklete mindenütt megfelelő volt. Takarítással és mosogatással kapcsolatos hiányosság viszont minden harmadik helyen akadt.

Mit vizsgáltak még?

Éppen emiatt a felügyelők szisztematikusan és alaposan átnéztek mindent a FELIR azonosítótól, a felhasznált alapanyagok nyomon követhetőségén, a fagylaltpulton és s zedőkanalakon át egészen a hűtőkig és tájékoztató információkig.

A vállalkozók szabályosságra törekednek

Általánosságban elmondható, hogy voltak ugyan szabályszegések és hibák, de egyértelműen érzékelhető, hogy a vállalkozók törekednek az élelmiszerbiztonsági szabályok betartására.

A legtöbb fagylaltozó biztonságosan üzemelt, és több esetben a feltárt hibák ellenére sem volt élelmiszerbiztonsági kockázat.

Hatósági intézkedéssel néhány esetben kellett a biztonságot megteremteni. Kiemelkedő, hogy az ellenőrzés során a vállalkozások együttműködtek a hatósággal, és a feltárt hibák kijavításáról gyorsan, legtöbbször még az ellenőrzés ideje alatt gondoskodtak.

Közművekkel (áram, ivóvíz, szennyvíz) kapcsolatos hiányosságot két helyen találtak, az egyik helyen a személyzeti kézmosónál nem volt meleg víz, a másik helyen nem volt a WC előterében kézmosó.

Dolgozók higiéniája

 

Az ékszerek alatti bőrfelületen és a hosszú köröm alatt a mikroorganizmusok jó szaporodási feltételekhez jutnak. A körömlakk egyrészt lepattogzódhat, másrészt nem látszik az alatta megbúvó szennyeződés.

Még a hiúság sem mehet a biztonság rovására! Higiénia szempontból a dolgozók kézékszerei, a lakkozott és a műkörmök is gondot okozhatnak, melyet több helyen is észleltek a felügyelők. Egészségügyi vizsgálatokkal viszont minden dolgozó rendelkezett.

Sajnos a fogyasztók megfelelő tájékoztatása hagyott némi kívánnivalót maga után. Az allergén információk és a színes fagylaltoknál az azo-festék tartalmára utaló tájékoztatás hiánya jellemzően előforduló probléma volt. Az anyaghányad-nyilvántartás megfelelő vezetése is kihívást okozott néhány vállalkozó számára.

Kötelező feltüntetni jól láthatóan, hogy a vásárlók hol és hogyan juthatnak hozzá az allergén információkhoz.

 

Végeredményben 10 vállalkozás részesült határozati úton figyelmeztetésben, 15 esetben a vállalkozók a szabálytalanságok felszámolására rövid, néhány napos határidőt kaptak. 9 vállalkozás – köztük az ellenőrzött forgalmazó is – összesen 800.000 forintnyi bírságot kapott.

A profik között laikusok is ellenőriztek

A szakemberek mellett a NÉBIH laikus munkatársai is végigjárták a fagylaltozókat, hogy „átlagos” fogyasztói szempontok alapján is értékeljék azokat.

Legfontosabb tényezőként az összbenyomás szerepelt. Egyszerűen megfogalmazva: visszamennének-e az adott helyre vagy sem. Ehhez szorosan kapcsolódott a kiszolgálás minősége, a vendégbarát légkör, a hely felszereltsége, hogy gondolnak-e a speciális étrendűekre és nem utolsó sorban a higiénia.

Szomorú tapasztalat, hogy számos helyen a kiszolgálók udvariatlansága és tájékozatlansága legalább annyira állandó jelenség, mint a finom fagylalt. A termék allergén összetevőiről – egy-két kivételtől eltekintve – korrekt, de néha még csak éppen elégséges tájékoztatással sem tudtak szolgálni.

Bárki lehet amatőr élelmiszerbiztonsági ellenőr és ellenőrizheti, mennyire megbízható a fagylaltozó és a fagylaltja.

Akkor működik jól egy fagyizó, ha:

· a tégelyekben a fagylalt nincs feltornyozva és nem ér a hűtőtartomány fölé, ha láthatóan nem olvadt, és nem folyik, a nap nem süti;

· a fagylaltadagolót minden gombóc után leöblítik, vagy minden tégelyben külön adagoló áll rendelkezésre;

· az adagolókanalat nem szivacsra vagy mosogatórongyra ütögetéssel víztelenítik;

· a tölcsért védik a portól, szennyeződéstől, és kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak;

· kiszolgáláskor ügyelnek a pénz és a fagylalt elkülönített kezelésére;

· a fagylaltban nincsenek jégdarabok, és láthatóan jó állagú, nem olvadt;

· a pultban van és látható a hőmérő, és a hőmérséklete nem emelkedett -8°C fölé.

 

Több mint jeges víz

Az ellenőrzött fagylaltozókban a gyümölcsfagylalt legtöbbször fagyasztott gyümölcsöt vagy gyümölcsvelőt, ritkábban friss gyümölcsöt tartalmazott. A tejes fagylaltok alapja tej, tejpor, ritkábban tejszín. A csokoládéfagylaltokhoz jellemzően kakaóport használnak.

Tojást ritkán használtak, ha mégis előfordult, az pasztőrözött tojás-lé formában történt. Állagjavításra és ízesítésre szinte mindenütt felhasználnak iparilag előállított fagylalt pasztákat, porokat és sűrítményeket.

Mit mutatnak az érzékek?

Leíró bírálattal a fagylaltok színét, illatát, ízét és állagát nézték, illetve a termékeket érzékszervi tulajdonságaik alapján 0-20-ig pontozták, de még a maghőmérsékletét is megmérték. A pontozás eredményeként „kiválóan megfelelt”, „átlag feletti”, „átlagos”, „átlag alatti” minősítést adtak, „nem megfelelő”, besorolás senkinek nem kellett kiadni.

Jó hír, hogy a csokoládéfagyiknál a leggyengébb termékminősítés is „átlagos” lett. Az eperfagyi-felhozatal már nem volt ilyen kedvező, akadt „átlag alatti” is. Az alsó fertályt aromaszegénység és jellegtelenség, olykor azonosíthatatlan utóíz, a szájban hagyott zsíros érzet jellemezte.

Mi van a mikroszkóp alatt?

Kiemelkedően jó eredményt mutattak a mikrobiológiai laboratóriumi vizsgálatok: a szakemberek egy esetben sem találtak kifogásolnivalót, pedig csaknem 70 fagylaltból, 5 kanálöblítő folyadék és több mint 130 személyi higiénés és felület-tisztasági mintából összesen mintegy ezer mikrobiológiai vizsgálatot végeztek.

A szakemberek azért csak 5 kanálöblítő folyadékot vizsgáltak, mert a fagylaltozók többségében már nem álló, hanem folyó vízzel öblítenek, ami élelmiszerbiztonsági szempontból egy kifejezetten jó technológia.

Az élénk színű fagyiknál azok élelmiszer színezék-, azon belül pedig azo-színezék-tartalmát is tesztelték a laboratóriumban. Szerencsére egyetlen terméknél sem mutattak ki a megengedettnél magasabb színezéktartalmat. Egy esetben tapasztaltak az ellenőrök tájékoztatási problémát: a forgalmazó elmulasztotta értesíteni a vásárlókat arról, hogy fagylaltja határérték alatti mennyiségben ugyan, de azo-festéket is rejt magában.

Az azo-festékek jelenlétéről kötelező tájékoztatni a fogyasztókat a következő szöveggel: „Gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.”


Fagylaltgyártás, forgalmazás – biztonságosan

2015-08-03
A biológiai, kémiai és fizikai veszélyek kiküszöbölésére kell törekedni fagylaltkészítéskor, intenek a szakértők.

A biológiai, kémiai és fizikai veszélyek kiküszöbölésére kell törekedni fagylaltkészítéskor, intenek a szakértők.


Fontos például a gyártáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételek megteremtése, az épületek, helyiségek és munkafelületek kialakítása, a berendezések megfelelő működése és működtetése...

A részleteket és a legfontosabb tudnivalókat ezen az oldalunkon mutatjuk.


Jobban figyelnék a vállalkozásokat

2015-08-04
A cégek számlázórendszereit is be akarják kötni az adóhivatalhoz. Már a módszer kivitelezésén dolgozik a kormány, amelytől a csalások felszámolását reméli.

A cégek számlázórendszereit is be akarják kötni az adóhivatalhoz. Már a módszer kivitelezésén dolgozik a kormány, amelytől a csalások felszámolását reméli.

Az adózás rendjét meghatározó mostani jogszabályt január elsején egy másik váltja fel, az új törvény alapvető változásokat hoz majd, nyilatkozott a Napi Gazdaságnak Pankucsi Zoltán, a nemzetgazdasági tárca adóügyi helyettes államtitkára

Számításai szerint tavaly több mint háromszázmilliárd forinttal emelkedett a közkasszába forgalmi adó címén befolyó összeg – a növekmény legalább fele, 180-190 milliárd az online gépek használatának előírásából, a feketegazdaság visszaszorításából származhatott.

A helyettes államtitkár az étel- és italautomaták piacáról elmondta, a készülékeket a törvény előírása nyomán, az év elején be kellett jelenteni az adóhivatalhoz. Hozzátette, a következő lépés az lesz, hogy ezekbe a gépekbe is olyan egység kerül, amely összeköti az automatákat az adóhatóság adatbázisaival. (A tisztulást szerinte idén tovább fokozhatja, hogy az év eleje óta üzemel a közúti áruszállítást ellenőrző rendszer, vagyis az ekáer.)

– Az, hogy a vállalkozásokat bekötik az adóhivatalhoz, egyáltalán nem új keletű ötlet. 2009-ben az Európai Bizottság által kiadott úgynevezett zöld könyvben már volt szó róla. Ott azonban egy átgondolt, tanulmányokon, elemzéseken alapuló rendszerről írtak.

Azonban a minap bejelentett nem az – mondta a lapnak Vadász Iván okleveles adószakértő.

A Magyar Adótanácsadók Egyesületének alelnöke szerint az adóhivatalhoz rengeteg elektronikusan beküldött információ érkezik már most is, amit képtelenek feldolgozni. A töméntelen adatot csak megfelelő programokkal lehet értelmezni, ilyen egyelőre nincs.

– Az online pénztárgépek megjelenése előtt már bevezették, hogy ha egy vállalkozásnak kétmillió forintnál több áfát kell fizetnie egy elszámolási időszakon belül, akkor ezt kötelező jeleznie elektronikusan is. Ennek a rendszernek az eredményességéről azonban még nem hallottunk semmit, nem összesített a tárca. Elvárható lenne, hogy csak egy ilyen tanulmány után kezdjenek az új szabályok bevezetésébe. Ehelyett a vállalkozásokat piszkálják, újabb adminisztrációs terhet róva rájuk. Mindez konkrétumok nélkül, csak furcsa bejelentésből derül ki – mondta el Vadász Iván.

Hozzátette, az italautomaták bekötésének nincs valódi jelentősége, azokat eddig is ellenőrizték, valójában látszatintézkedésről van szó, írta a gazdasági napilap.

Reményt keltő – Több vevőt jósolnak

2015-08-05
Tovább növekszik a kiskereskedelmi forgalom. Azért az elemzők óvatosan fogalmaznak.

Tovább növekszik a kiskereskedelmi forgalom –vélekednek az elemzők.

A várakozásoknál jóval nagyobb mértékben, 7,2 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom júniusban, míg naptárhatással megtisztítva a növekedés 6,2 százalék volt, áll a KSH jelentésében.

A foglalkoztatás és a reálbérek további növekedésének, valamint a magas szinten stabilizálódó fogyasztói bizalomnak köszönhetően folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom élénk növekedése a következő hónapokban, vélekedik az adatok alapján Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

A növekedés okai lehetnek

Júniusban érdemben gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése a májusban mért 4,4, illetve 5,4 százalékos kiigazított növekedéshez képest, emelte ki a szakértő, majd hozzátettet, ebben már a devizahitelek elszámolása is szerepet játszhat.

Úgy véli, az adatok azt is tükrözik, hogy a vasárnapi boltzár nem okozott visszaesést a kiskereskedelemben. Illetve, hogy az elmúlt években elhalasztott vásárlások szintén élénkíthetik a kiskereskedelmi eladásokat, emellett az üzemanyagárak tavalyinál jóval alacsonyabb szintje is támogatja a bővülést.

Az év második felében?

A tavalyi magas bázis miatt némileg mérséklődhet a kiskereskedelmi forgalom növekedésének üteme.

Ezek hatására idén 5 százalék feletti növekedésre lehet számítani a kiskereskedelmi forgalomban, amelyben azonban a pénztárgépek bekötése miatti fehéredés is szerepet játszik. Idén a háztartások fogyasztása, ezen belül pedig a kiskereskedelmi forgalom növekedése húzhatja legnagyobb mértékben a GDP növekedését.

Óvatos becsléssel

Az 5-6 százalékos forgalomnövekedés tartható lesz a következő hónapokban is, gondolja Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője is. Szerinte, a júniusi adat alapján komolyabb növekedésre egyelőre korai következtetni.

Tehát…

A kiskereskedelmet továbbra is az üzemanyag-forgalom és a tartós fogyasztási cikkek eladása hajtja.

Előbbieknél 9,0, utóbbiaknál 8,1 százalékkal, azaz bőven az átlag felett nőtt a forgalom - emelte ki Németh Dávid, hozzátéve, hogy az élelmiszereknél visszafogottabb, 4,5 százalékos volt a növekedés.

Élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes – nagy a növekedés

A júniusi élénkülés kisebb meglepetésnek mondható annak fényében, hogy a kiskereskedelmi forgalomban a fehéredési hatás enyhülésével lehetett számolni, mondja a portfolio.hu szakértrője.

A tavalyi első fél év ugyanis az online pénztárgépek bevezetésének időszaka volt, és bár az átállás a vártnál jobban elhúzódott, mégis azt lehetett sejteni, hogy az idei év során előrehaladva az éves indexek egyre kevésbé tartalmaznak majd fehéredési hatást. Igaz, a fehéredés dinamikájáról inkább csak homályos sejtéseink lehetnek, talán az év vége felé lehetnünk majd biztosak abban, hogy a kiskereskedelmi adatok jórészt a tényleges lakossági fogyasztásbővülést mutatják.

Hasonlóképpen óvatosan fogalmazhatunk a vasárnapi boltzár hatásait illetően. Az elmúlt hónapokban azt láthattuk, hogy az "élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes" kiskereskedelemben visszaesett a növekedési ütem. E mögött jórészt a vasárnapi boltzár hatása volt sejthető, annál is inkább, mert ezen a körön belül az "élelmiszer jellegű vegyes" kereskedelem indexe esett vissza igazán látványosan, amiben a hipermarketek súlya nagy.

Most viszont az „élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes” kiskereskedelem éves alapon 4,5 százalékos növekedést mutat, ami viszonylag nagy élénkülést jelent.

SZAK-ÉRTŐ: Az Ön cége mikor frissített utoljára?

2015-08-11
Veszélyben lehetnek azok az üzleti weboldalak, amelyeket kisvállalkozások működtetnek.

Veszélyben lehetnek azok az üzleti weboldalak, amelyeket kisvállalkozások működtetnek.

A kisebb vállalkozások egyre kevesebbet tudnak (vagy akarnak) számítógépes rendszerük fejlesztésére költeni – ami, adott esetben problémát okozhat, állítják a hozzáértők.

A jelenlegi tapasztalatok azt támasztják alá, hogy a hackerek egyre kifinomultabbak, a vállalkozások védelmi rendszerei pedig egyre elavultabbak, ezért új és friss biztonsági megoldásokra lenne szükség a munkahelyi hálózati rendszerekben, írta a Világgazdaság a Kaspersky Lab informatikai cégre hivatkozva.

A kicsikre „utaznak”, mert megtehetik

A hackerek a nagyvállalatok helyett mára a kis- és középvállalkozások felé fordították figyelmüket.

A modern munkakultúra fejlődésével a BYOD (Hozd a saját eszközöd) trend is egyre jobban elterjedt, azaz a hálózatokra olyan eszközök is csatlakozhatnak, amelyek nincsenek felszerelve egységes védelmi rendszerrel.

Ez óriási veszélyt rejt magában, amit még jobban megerősít, hogy a kkv-k mindössze 28 százaléka rendelkezik internetes biztonsági irányelvvel.

A vállalkozások nagy része vonakodik frissíteni a már meglévő biztonsági szoftverét, mert a döntéshozók költséges és időigényes folyamatnak tartják .

Sok helyen már több éve elavult tűzfal és szoftver védi a hálózatot, régi processzort használnak, ami lassítja a rendszert és teret ad a támadásoknak.

Ezt a jelenséget tovább erősíti, hogy sok kkv tevékenységét már online szervezi dolgait – ezért a biztonságos hálózat a dolgozók produktív munkavégzése miatt is nagyon fontos.

Mi a megoldás?

A komplex biztonságot nyújtó megoldásokba érdemes tehát befektetni, és olyan rendszert használni, ami tartalmazza az összes védelmi funkciót, úgymint az antivírus , a tartalomszűrés, a behatolásjelző vagy az anti-spam érzékelő.

Mivel a hackerek egyre ügyesebbek és a módszereik is kifinomultabbá váltak, az elérhető legújabb szoftvert szükséges beszerezni a támadások ellen.

A gyakori hackertámadások miatt a hálózati biztonság már nem csak egy IT probléma: a tét a cég bevételeire és reputációjára is kiterjed, ezért alapvető üzleti érdeknek tekinthető.

Vigyázzon a boltra, ne érje e-támadás!

2015-08-11
Veszélyben lehetnek azok az üzleti weboldalak, amelyeket kisvállalkozások működtetnek.

Veszélyben lehetnek azok az üzleti weboldalak, amelyeket kisvállalkozások működtetnek.


A kisebb vállalkozások egyre kevesebbet tudnak (vagy akarnak) számítógépes rendszerük fejlesztésére költeni – ami, adott esetben problémát okozhat.

Mutatjuk a megoldást, ha erre az oldalunkra lép.Tisztességes kereskedés – Akciók idején is kötelező!

2015-08-14
Nyár, idegenforgalom – kupon, akció? Számoljon a tájékozott fogyasztókkal!

Nyár, idegenforgalom – kupon, akció? Számoljon a tájékozott fogyasztókkal!

Valóban kedvezőbb áron lehet-e hozzájutni a kiválasztott termékhez, szolgáltatáshoz…? Elgondolkodtató kérdésnek szánja az előbbit a fogyasztóvédelmi hatóság egy vásárlóknak, vendégeknek szóló tájékoztatójában.

És mindjárt választ is ad azzal, hogy felhívja a figyelmet a vásárlással, szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra – úgy, hogy beavat az ellenőrzési tapasztalatokba.

Mit, hogyan – NE!

A legtöbb probléma az akciókkal kapcsolatban a megtévesztés, azaz, hogy valamilyen terméket akciósnak hirdetnek meg, a pénztárnál azonban más árat számolnak fel, mondta el Kiss Anita, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A kuponokkal kapcsolatban is körültekintésre int a szóvivő, mert, mint elmondta, ezekre általában speciális feltételek vonatkoznak, amit apró betűvel szoktak ráírni – például csak egy bizonyos összeghatár fölött vehető igénybe a kedvezmény.

Ezzel kapcsolatosan megjegyezte: a hatóság tavaly vizsgálta először a kuponos oldalakat, s 19 weboldalból 18-nál találtak valamilyen szabálytalanságot.

Tipikus átverés az is, hogy a leértékelés előtt a kereskedő felemeli az árat, s valójában az eredeti összegért lehet hozzájutni a termékhez. (Ilyen esetben eljárást is lehetne indítani a kereskedő ellen, hívja fel a figyelmet a szóvivő.)

Több ellenőrzés során az „egyet fizet, kettőt kap” akciókról kiderült, hogy ha két ugyanolyan terméket külön-külön vett volna meg a fogyasztó, kevesebbet fizetett volna.

De előfordul az is, hogy olyan terméket hirdetnek meg akciósan a készlet erejéig, amelyből egyetlenegy van az üzletben, s ezt nem is könnyű bizonyítani.

Megtévesztheti és becsalogathatja a vásárlót az olyan, a kirakatba helyezett hatalmas, akciós árut hirdető felirat, amely azonban nem a teljes készletre vonatkozik, csupán néhány cikkre, fűzte hozzá Kiss Anita.

Szabálytalan az a nagyon sok üzletben kifüggesztett felirat, hogy fehérneműt és fürdőruhát nem cserélnek vissza. Ha ugyanis a termék meghibásodik, elszakad vagy valamilyen minőségi kifogás van vele kapcsolatban, akkor arra is vonatkozik a kétéves szavatosság - emelte ki.

Csak azért, mert a vásárlás után nem tetszik a vásárlónak a ruhadarab, vagy később jön rá, hogy nem megfelelő a méret, az üzlet nem köteles azt visszavenni - figyelmeztet a szóvivő.

Akció – tisztán megéri!

2015-08-14
Nyár, idegenforgalom – kupon, akció? Számoljon a tájékozott fogyasztókkal!

Nyár, idegenforgalom – kupon, akció? Számoljon a tájékozott fogyasztókkal!


Valóban kedvezőbb áron lehet-e hozzájutni a kiválasztott termékhez, szolgáltatáshoz?

A hatósági ellenőrzéseken alapuló – vásárlóknak, vendégeknek szóló – intelmeket nem haszontalan a tisztességes vállalkozói magatartás elkötelezettjeinek is ezen az oldalunkon elolvasni!


Foglalkoztatás – Egyértelmű feladatkijelölés a jogos elvárás alapja

2015-08-16
A sikeres foglalkoztatás egyik (!) záloga – a jó munkaköri leírás

A sikeres foglalkoztatás egyik (!) záloga – a jó munkaköri leírás.

Számtalan összetevője van annak, hogy egy munkáltató elégedett legyen alkalmazottjával. Az azonban biztos, ennek egyik meghatározó eleme, ha a vállalkozásunkhoz felvett személlyel tudatjuk: konkrétan milyen tevékenységek elvégzéséért fizetünk neki munkabért. Elsőként a munkaköri elvárásokat érdemes tisztázni…

A munkakör azoknak a feladatoknak az általános meghatározása, amelyeket a munkavállalónak a munkaszerződés alapján teljesítenie kell.

A munkavállaló csak olyan munkák elvégzésére utasítható, amelyek e feladatcsoportba tartoznak.

A munkakör tehát csak általánosan, keretjelleggel rögzíti az ellátandó feladatokat.

A munkakör leírás nem más, mint ezek részletes kifejtése, egy lista arról, hogy mi minden teendő tartozik az adott munkakörhöz – sorolja az ado.hu szakértője.

Mit tartalmazzon a munkaköri leírás?

1. A munkakör megnevezése és a munkaköri kód (FEOR)

Megegyezik a munkaszerződésben lévő munkakörrel. A munkaköri kóddal könnyen azonosíthatóvá válik a munkakör.

2. A munkavállaló közvetlen felettese, közvetlen beosztottja, helyettesítője

Célszerű a személyek helyett a munkaköröket meghatározni, így elkerülhető, hogy ha változás történik az alkalmazott személyében, módosítani kelljen a munkaköri leírást is.

3. Feladatkör

Ez a munkaköri leírás érdemi része, itt kell ügyelni a feladatok részletezésére.

Bevett gyakorlat, hogy a munkaköri leírásban a feladatok felsorolását a munkáltató egy általános mondattal zárja, amelyben fenntartja magának a jogot további, „egyéb” teendők meghatározására.

Ez a megfogalmazás önmagában nem tilos, a munkaköri leírás tehát nyílt felsorolásban is rögzítheti a feladatokat.

Ugyanakkor ez természetesen nem hatalmazza fel a munkáltatót arra, hogy olyan feladat elvégzését rendelje el erre hivatkozással, amely nyilvánvalóan nem része a munkakörnek.

Azaz, az „egyéb feladat” is csak a munkakörbe tartozó lehet. Ezt persze megfogalmazhatjuk a másik oldalról is: ha a munkaköri leírás ugyan nem tartalmaz kimondottan egy feladatot, de az vitán felül a munkakör része, úgy annak ellátását a munkavállaló nem tagadhatja meg.

4. Felelősségi kör

A munkavállaló felelős a határidők és minőségi követelmények betartásáért.

Itt részletezni is lehet, hogy a minőségi követelmények mit takarnak.

Részletezni kell, hogy milyen irányítói, döntési és ellenőrzési felelőssége és jogköre van az adott munkakörben dolgozónak.

5. A munkakör betöltésének követelményei

A munkakör ellátásához szükséges iskolai végzettség, szakképzettség, egyéb speciális tanfolyam szükségessége írható elő. Továbbá, ha van technikai feltétele, azt is ide kell írni.

6. A munkakör ellátásához szükséges személyi tulajdonságok

Ilyen lehet például a szervező, tájékozódó, döntő, kapcsolatteremtő, konfliktuskezelő,tárgyaló készség.

7. Munkakapcsolatok

A dolgozó munkája során kapcsolatot tart mindenkori felettesével, közvetlen munkatársaival.

A munkaköri leírásba célszerű beírni azt is, hogy az abban foglaltak ismerete, alkalmazása a munkakör betöltőjére nézve kötelező.

A munkaköri leírás a munkakör betöltőjének csak a legfontosabb feladatait tartalmazza. A munkavállaló ezen kívül is köteles ellátni a munkaköréhez kapcsolódó, de itt nem szereplő eseti vagy rendszeres feladatokat, ha annak szükségessége felmerül vagy erre vezetőitől utasítást kap.

A munkaköri leírástajánlott az alábbi nyilatkozattal célszerű zárni:

Alulírott Munkavállaló kijelentem és aláírásommal igazolom, hogy ezen munkaköri leírás tartalmát velem megismertették, azt megértettem és személyemre vonatkozóan a benne foglaltakat kötelezőnek elismerem és a Munkaköri leírás egy példányát átvettem – javasolja a szakértő.

Alap a jó alap

2015-08-16
Ha munkáltatóként nem jelölte ki egyértelműen alkalmazottja számára a napi tennivalókat a foglalkoztatás kezdetén, nem várhat kifogástalan teljesítményt.

Ha munkáltatóként nem jelölte ki egyértelműen alkalmazottja számára a napi tennivalókat a foglalkoztatás kezdetén, nem várhat kifogástalan teljesítményt.

A sikeres foglalkoztatás egyik (!) záloga – a jó munkaköri leírás.

Ezen az oldalunkon mutatjuk, miért és hogyan érdemes hozzáfogni.


Mi van az új trafikportál mögött?

2015-08-15
Egy újonnan alakult cég, amelyik a dohánykiskereskedelem-ellátással foglalkozik.

Egy újonnan alakult cég, amelyik a dohánykiskereskedelem-ellátással foglalkozik.

„Az Országos Dohányboltellátó Kft.(ODBE) azzal a céllal alakult, hogy a dohányboltok számára egy versenysemleges, egyszerűen áttekinthető ellátási rendszert alakítson ki.”, tájékoztat az új felület.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) korábban közleményben ismertette: 2015. november elsejétől a koncesszióra jogosult BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és a Tabán Trafik Zrt. konzorciuma végzi az egész ország területén a dohánykiskereskedelem-ellátási tevékenységet. A központi trafikellátó minden hazai dohánytermék-nagykereskedővel köteles lesz szerződést kötni, emlékeztetett a hvg.hu.

Mivel november elsejétől kizárólag az Országos Dohányboltellátó Kft. rendszerén belül tudnak majd a dohányboltok dohányárut rendelni, az ODBE szerint fontos, hogy az érintettek mielőbb ismerkedjenek a folyamatosan frissülő honlappal, annak kezelőfelületével, amelyet innen is elérhet.

A cég honlapján közzétett írás szerint a két cég által alapított közös cég a tulajdonosoktól elkülönült módon végzi a tevékenységét, és a tervek szerint 500-550 dolgozót foglalkoztat majd.

A rendszer november elsejével indul, de megrendeléseket előreláthatólag – az ünnepnap miatt – november másodikától lehet leadni.

A C+C (cash&carry, azaz fizess, és vidd) rendszerű vásárlási lehetőség a 9 depóhoz kapcsolódik majd, így a boltosoknak Vecsésen, Zalaegerszegen, Pécsett, Győrben, Szegeden, Szolnokon, Miskolcon, Debrecenben és Székesfehérváron lesz lehetőségük azonnali vásárlásra, tudta meg a gazdasági hírportál.

TALLÓZÓ – Otthonfőzők a vendéglátás küszöbén?

2015-08-21
A főzéshez és a vendéglátáshoz is „mindenki ért” – annak ellenére, hogy sokkal kevesebben tanulták és tapasztalták a szakmát. A kontárok között azonban antitalentumok is lehetnek – akik a helyi piacot befolyásolhatják. No, őket nem árt szemmel tartani…!

A főzéshez és a vendéglátáshoz is „mindenki ért” – annak ellenére, hogy sokkal kevesebben tanulták és tapasztalták a szakmát. A kontárok között azonban antitalentumok is lehetnek – akik a helyi piacot befolyásolhatják. No, őket nem árt szemmel tartani…!

„A saját lakásában fogadhatják a Yummber szakácsai vendégeiket, a maguk által megszabott áron szolgálhatják ki őket. A legújabb, mobilalkalmazáson alapuló közösségi konyha ötletgazdái a keretet biztosítják, adóznia mindenkinek maga után kell. A jogi szabályok egyelőre nem ismertek pontosan az ötletgazdák szerint” – tudta meg a hvg.hu..

„Főnök nincs, szabályok lesznek, de nem vészesek. Extra munkaidő nincs, csak annyi, amennyi dolgod amúgy is van a háztartásod vezetésével. Nem ígérünk annyi pénzt, hogy egyedül csak ebből nagy lábon élhess, de azt igen, hogy a megkereshető jövedelem a családodra vagy magadra fordított havi háztartási rezsid bőségesen fedezi. A többi rajtad és a szerencsén múlik – de mi segítünk abban, hogy a szerencse eltaláljon hozzád – így hirdeti magát  a nemrég indult Yummber nevű alkalmazás.

Az okostelefonon működő új rendszer az otthon főző embereket összeköti azokkal, akik nem otthon ennének, de étterembe se vágynak. A szakácsok saját maguk által megszabott árakkal és receptekkel dolgoznak, a menüt meghirdetik az alkalmazáson. Vagy egy nagyobb főzés után megmaradt ételt, vagy egy teljesen új menüt árulnak így. A számlát a fogyasztók a vendégség után fizetik, a Yummber a vendég bankkártyájáról levonja az összeget. Ennek 20 százaléka jut a szolgálatónak, 80 pedig a séfnek, amit hetente egyszer kap meg. A szakácsoknak ki kell tölteni egy űrlapot, meg kell adni a személyes adataikat, ezután lehetnek részei a rendszernek. A vendégeknek csak az alkalmazást kell letölteniük, és rákeresni a legjobb házigazdára.

– Minden ránk vonatkozó szabályt megvizsgáltunk, nem ütközünk egyikbe sem. Pénteken egyeztettünk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal, folyamatosan kapcsolatban vagyunk, nagyon segítőkészek. Ez a tevékenység egyelőre nem szabályozott, így a szakácsokat csak arról tudjuk tájékoztatni, hogy tartsák be az alapvető higiéniés követelményeket. A tevékenység biztonságosabbá tétele közös érdek. Fontos tudni, hogy ez nem lakásétterem, ilyen fogalom nem is létezik a a jogszabályok szerint – mondta lapunknak Bánó Péter, a Yummber egyik alapítója.

Van rá igény  

Kiemelte, a honlapjukon felhívják a figyelmet arra, hogy minden bevétel után adózni kell, de ők nem kívánnak beleszólni abba, ezt ki, s milyen formában tegye. Úgy tudja, erre vonatkozólag egyelőre nincs szabály sem. Hozzátette, senkit sem köteleznek arra, hogy bejelentse a tevékenységét, ők a rendszer hátterét biztosítják, ami összehozza a keresletet és a kínálatot.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a HVG.hu-t korábban arról tájékoztatta, az étkeztető magánszemély ezt a tevékenységet többféle formában, akár egyéni, akár társas vállalkozóként is végezheti. Ennek nyomán pedig a rendszerben szolgáltató magánszemély rendszeres adóköteles bevételszerző tevékenységet folytat, a tevékenység formájától függetlenül adószám kiváltására köteles. Ha a magánszemély nem egyéni vagy társas vállalkozóként nyújtja az étkezési szolgáltatást, hanem adószámos magánszemélyként, akkor a személyi jövedelemadóról szóló törvény ide vonatkozó szabályai szerint kell teljesítenie adókötelezettségét.

Bánó Péter szerint az új szolgáltatásra van igény, országszerte eddig több mint ezren jelentkeztek szakácsnak, az aktív főzők száma több tucat. Egy ebéd vagy vacsora ára egyébként változó lehet, hiszen minden házigazda maga határozza azt meg. Tapasztalataink szerint egy kétfogásos, átlagos ebéd nem kerül többe 1000–1200 forintnál.”

*

„Heteken belül kockázatitőke-befektetői támogatást is kap az a most startoló magyar kezdeményezés, amely az Uber taxik működési mintájára az otthon főzőket és az éhes embereket köti majd össze egy platform segítségével a nap 24 órájában” – írja a Világgazdaság szerdai cikkére hivatkozva a hvg.hu.

„Azok, akik szakácsként regisztrálnak a Yummberbe, a menüt – ez akár két adag töltött káposzta is lehet, amely a vasárnapi ebédből megmaradt – az általuk megszabott áron legkésőbb az aktuális napon tölthetik fel a rendszerbe. Aztán csak várniuk kell, hogy akad-e jelentkező a főztjükre a szintén általuk megszabott étkezési sávban.

A jó szakácsok kevesebbet fizetnek

Az ételért járó fizetséget közvetlenül fogyasztás után a vendég által megadott bankkártyáról vonja le a rendszer. A vendéglátók keresetüket hetente, a következő csütörtökön kapják meg az összesített elszámolással együtt.

„Országszerte 760-an jelentkeztek eddig, ennél azonban a lemorzsolódás miatt minden bizonnyal kevesebb lesz az állandó yummberezők száma, de nem is az a cél, hogy több ezren csatlakozzanak” – mondta a Világgazdaságnak Kalmár Péter, a projekt egyik ötletgazdája, a Yummbert működtető, Luxemburgban bejegyzett IG Monde Investment S.A. egyik tulajdonosa.

A Yummber 15-20 százalékos jutalékkal dolgozik, és a jó értékelést kapó szakácsok kevesebbet fizetnek majd. Az árszabás teljesen szabad, meg lehet hirdetni lecsót 5000 forintért, kék homárt 500 forintért, a Yummber nem szól bele.”


Figyeljen, „okos-versenytársak” a piacon!

2015-08-21
A főzéshez és a vendéglátáshoz is „mindenki ért” – annak ellenére, hogy sokkal kevesebben tanulták és tapasztalták a szakmát. A kontárok között azonban antitalentumok is lehetnek – akik a helyi piacot befolyásolhatják. No, őket nem árt szemmel tartani…!

A főzéshez és a vendéglátáshoz is „mindenki ért” – annak ellenére, hogy sokkal kevesebben tanulták és tapasztalták a szakmát. A kontárok között azonban antitalentumok is lehetnek – akik a helyi piacot befolyásolhatják. No, őket nem árt szemmel tartani…!


Ha még nem ismeri, de érdekli, hogy a lakáséttermek mellett milyen újfajta szolgáltatást hívott életre az internet és az okostelefon, akkor ezen az oldalunkon mutatjuk.


A hír igaz

2015-08-25
Azon dolgozik a kormányzat, hogy a cégek számlázórendszereit is be lehessen kötni az adóhivatalhoz – erősítette meg a kormányportál a minapi sajtóértesüléseket.

Azon dolgozik a kormányzat, hogy a cégek számlázórendszereit is be lehessen kötni az adóhivatalhoz – erősítette meg a kormányportál a minapi sajtóértesüléseket.

A módszer – Pankucsi Zoltán helyettes államtitkár szerint – lehetővé tenné a csalások legtöbbjének felszámolását. Szavaiból kiderült: az adózás rendjét meghatározó mostani jogszabályt január elsején egy másik váltja fel, az új törvény alapvető változásokat hoz majd.

Lesz különbség a törvénytisztelők és –szegők között

Az adóhivatal a jövőben éles különbséget tehet a kötelezettségeknek mindenkor időben és rendben eleget tevő adófizetők és a notórius mulasztók, a csalók között – idézi a helyettes államtitkárt a kormányportál.

Előbbi csoport kellő tájékoztatásra, előzékeny segítségre és megfelelő együttműködésre számíthat a hivatal részéről, az utóbbi kategóriákhoz tartozók viszont a mostaninál is szigorúbb fellépéssel kalkulálhatnak – közölte Pankucsi.

Felidézte azt is, hogy az adóhivatallal elektronikus kapcsolatban álló kasszák 2013 második felében jelentek meg a hazai vállalkozások pultjain, az átállás 2014 szeptemberére fejeződött be.

Tavaly – az uniós eredményszemléletű adatok alapján – több mint háromszázmilliárd forinttal emelkedett a közkasszába forgalmi adó címén befolyt összeg, a növekmény legalább fele, 180-190 milliárd forint az online gépek használatának előírásából és ezzel a feketegazdaság visszaszorításából származhatott, mondta, majd hozzátette, a tisztulást idén tovább fokozhatja, hogy az év eleje óta üzemel a közúti áruszállítást ellenőrző rendszer, vagyis az ekáer.

A helyettes államtitkár az étel- és italautomaták piacáról szólva emlékeztetett: a készülékeket – a törvény előírása nyomán – az év elején be kellett jelenteni az adóhivatalhoz. Az adminisztráció következtében – szakmai becslés szerint – több ezer gép tűnt el a különféle intézmények, üzletek, munkahelyek folyosóiról, ennek oka nem egyszer az volt, hogy az adott berendezéseket addig feketén működtették, s az érintettek féltek a lebukástól. A következő lépés az lesz, hogy ezekbe a gépekbe is olyan egység kerül, amely összeköti az automatákat az adóhatóság adatbázisaival.

H Í R H Á T T É R – Látszatintézkedés lenne?

Korábban a fentiekkel kapcsolatban Magyar Adótanácsadók Egyesületének alelnöke is véleményt mondott.

„ – Az, hogy a vállalkozásokat bekötik az adóhivatalhoz, egyáltalán nem új keletű ötlet. 2009-ben az Európai Bizottság által kiadott úgynevezett zöld könyvben már volt szó róla. Ott azonban egy átgondolt, tanulmányokon, elemzéseken alapuló rendszerről írtak. A tegnap bejelentett nem az" – mondta el a Magyar Nemzetnek Vadász Iván okleveles adószakértő.

"Az alelnöke szerint az adóhivatalhoz rengeteg elektronikusan beküldött információ érkezik már most is, amit képtelenek feldolgozni. A töméntelen adatot csak megfelelő programokkal lehet értelmezni, ilyen egyelőre nincs.

– Az online pénztárgépek megjelenése előtt már bevezették, hogy ha egy vállalkozásnak kétmillió forintnál több áfát kell fizetnie egy elszámolási időszakon belül, akkor ezt kötelező jeleznie elektronikusan is. Ennek a rendszernek az eredményességéről azonban még nem hallottunk semmit, nem összesített a tárca. Elvárható lenne, hogy csak egy ilyen tanulmány után kezdjenek az új szabályok bevezetésébe. Ehelyett a vállalkozásokat piszkálják, újabb adminisztrációs terhet róva rájuk. Mindez konkrétumok nélkül, csak furcsa bejelentésből derül ki – mondta el Vadász Iván.

Hozzátette, az italautomaták bekötésének nincs valódi jelentősége, azokat eddig is ellenőrizték, valójában látszatintézkedésről van szó."

Van, amiért nem a szállásadó felel

2015-08-26
Milyen esetekben felelős a szállásadó a szálláshelyen eltűnt holmikért? Ha nem tudja, mutatjuk.

Milyen esetekben felelős a szállásadó a szálláshelyen eltűnt holmikért? Ha nem tudja, mutatjuk.

A szálloda felelőssége – az általános szabályok szerint – a dolgokban bekövetkezett károkért áll fenn. Dolog alatt ebben az esetben a kimagasló értékkel nem bíró tárgyakat kell érteni, mint például a ruhanemű vagy a mobiltelefon – fogalmaz szakmai blogjában dr. Szabó Gergely.

Mikor felel a szálláshely a vendég dolgaiban bekövetkezett kárért?

Akkor, ha ezt a dolgot a szállodában kijelölt, illetve általában erre rendelt helyen vagy a szobájában helyezte el a vendég.

A szálloda felel azokért a dolgokért is, amelyeket vendég a szálloda olyan alkalmazottjának adott át, akit dolgai átvételére jogosultnak tarthatott. Így például, ha a szobában elhelyezett dolgai tűnnek el, ezekért a szálloda felelősséggel tartozik. Úgyszintén felel például a szállodai ruhatárban elhelyezett vagy a ruhatárosnak átadott dologkért.

Nem felel viszont, például a szállodai medence mellett hagyott és meg nem talált mobiltelefonért.

Kárérték

A szálloda felelősségének legmagasabb összegét a törvény a napi szobaár összegének ötvenszeresében határozza meg.

Készpénz, értékpapír, értéktárgyak

Az egyszerű dolgoktól eltérő felelősségi szabályok vonatkoznak a vendég készpénzére, értékpapírjaira és más értéktárgyaira.

Az értéktárgyak olyan dolgok, amelyek a szokásosnál nagyobb értékkel rendelkeznek, különösen például a nagy értékű ékszerek, műtárgyak, vagy adott esetben a gépjármű kulcsa.

A vendég készpénzéért, értékpapírjaiért és más értéktárgyaiért a szálloda csak akkor felel, ha a dolgot megőrzésre átvette, vagy a megőrzésre való átvételt megtagadta. Azaz, ebben az esetben nem elég, ha például az értékes dolgot a vendég a szobájában elhelyezte, mert mind a szálloda mind a vendég érdeke azt diktálja, hogy az értéktárgyak az e célra szolgáló biztonságos helyen kerüljenek elhelyezésre. A szálloda csak akkor felel az ilyen dologért, ha kifejezetten átvette megőrzésre vagy pedig a vendég az értéktárgyat át kívánta adni megőrzésre, de ezt a szálloda megtagadta.Viszont ezekben az esetekben a készpénzért, értéktárgyakért korlátlanul felel, nem érvényesül tehát a napi szobaár ötvenszeresének megfelelő korlát.

Ki a vendég?

Bizonyos helyzetekben fontos kérdés lehet, hogy ki a szálloda vendége, hiszen a szálloda csak az ő dolgaiért felel.

A szálloda vendége az, aki a szállodában megszáll, függetlenül attól, hogy adott esetben csak rövidebb ideig veszi igénybe e szolgáltatást vagy hosszabb ideig marad.

Nem szállóvendég (!) viszont a „vendég vendége”, azaz, aki például a szállodában megszálló vendéghez érkezik látogatóba, de a szállodától maga nem vesz ki szobát.

Úgyszintén nem vendég az, aki például bérleti szerződés alapján bérel lakást, nyaralót az üzemeltetőtől, mivel ebben az esetben a bérbeadó nem szálloda, és a felek között bérleti viszony jön létre, tudatja a szakértő ügyvéd.

Veszprém megye – Állásajánlat

2015-08-29
A KISOSZ Könyvelő Kft. mérlegképes könyvelőt keres vezető könyvelő vagy ügyvezető-menedzser munkakörbe.

A KISOSZ Könyvelő Kft. mérlegképes könyvelőt keres... 


... vezető könyvelő vagy ügyvezető-menedzser munkakörbe.

A jelentkezők fényképes önéletrajzát a kisosz@sednet.hu e-mail címre vagy postán a 8200 Veszprém, Szeglethy u 7-be várja Vágó Péter megyei elnök.

Állásajánlat a KISOSZ-nál

2015-08-29
A Veszprém megyei KISOSZ Könyvelő Kft. mérlegképes könyvelőt keres, vezető könyvelő vagy ügyvezető-menedzser munkakörbe

A Veszprém megyei KISOSZ Könyvelő Kft. mérlegképes könyvelőt keres...


... vezető könyvelő vagy ügyvezető-menedzser munkakörbe.

További információk ezen az oldalunkon.


Ha nem így, akkor úgy, de lesz teher

2015-08-31
Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj, illetve a dohányipari egészségügyi hozzájárulás kérdésében visszakozott a kormány, de nem tesz le a szektorról, és lesz más újdonság is…

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj, illetve a dohányipari egészségügyi hozzájárulás kérdésében visszakozott a kormány, de nem tesz le a szektorról, és lesz más újdonság is…


Újraírják az adótörvényt, jelentette be a minap Pankucsi Zoltán, az NGM helyettes államtitkára.

A tájékoztatón egyebek mellett elhangzott: a magyar kormány tudomásul vette, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette a dohányipari egészségügyi hozzájárulás és az élelmiszerlánc felügyeleti díj beszedését, válaszolt egy minapi tájékoztatón feltett újságírói kérdésre.

Hozzátette: „… a kormány folyamatosan egyeztet az Európai Bizottsággal a témában, a hivatalos magyar álláspontot a napokban juttatják el a bizottsághoz, ebben egyebek közt kifejtik, hogy az adózási önállóság keretében az ország szeretne kivetni valamilyen közterhet az érintett szektorokra – a befolyó bevétel előzetesen kitűzött célok mentén történő felhasználásával….”

Az interneten szervező vállalkozások adóztatása

A helyettes államtitkár elmondta: a világ adóhatóságait nehéz feladat elé állítják ezek a vállalkozások. A magyar, illetve az európai adórendszerben egyaránt tudna az ilyen cég adózni, viszont nehéz őket elérni az adókötelezettség számonkéréséhez, közölte a helyettes államtitkár.

Több haszon után többletteher dukál

A kiskereskedelmi-, a távközlési, és az energiaszektor különadó, a pénzügyi szektor bankadó formájában ezermilliárd forintot fizetett be a költségvetésbe 2010 és 2012 között, ismertette a tényeket Pankucsi Zoltán.

Majd kifejtette: azoknak a szektoroknak kell többletterhet viselni a közterhekből is, amelyek a korábbiakban jelentős extraprofitra tettek szert a magyar gazdaságban.

Új adótörvény készül – még idén

Az új törvény alapján ügyfélbarát, szolgáltató jellegű intézkedéseket vezetnének be, akár már 2016 januártól.

Új alapokra helyeznék az adózó és az adóhatóság kapcsolatát a jó és a rossz adózók vonatkozásában. Vélhetően a jogszabályi javaslat szeptemberben-októberben a kormány elé, majd az Országgyűléshez kerül, és még az idén törvény lenne belőle.

Átalakul az adóhatóság is

Ezzel párhuzamosan fut az adóhatóság átalakításával kapcsolatos munka. Nemrégiben munkacsoportot hoztak létre, amely javaslatot dolgoz ki az adóhatóság átalakítására, egyebek közt megkérdezik egy anonim kérdőíven a munkavállalókat is erről a folyamatról, mondta a helyettes államtitkár újságírói kérdésre válaszolva.