2016-04
KERESKEDELMI ÉLET

Online pénztárgép – Kontár szerelők kíméljenek!

2016-04-01
Igazolványt kérhet a pénztárgépszerelőtől… És mondunk mást is: a feleslegessé vált gépet el is adhatja. Új rend.

Igazolványt kérhet a pénztárgépszerelőtől… És mondunk mást is: a feleslegessé vált gépet el is adhatja . Új rend.

„Az AEE (adóellenőrző egység) drága alkatrész. Ha valaki eddig bezárta az üzletét, 8 évig kellett volna őrizgetnie a pénztárgépét és az AEE-t, utána pedig ki kellett volna dobnia az amúgy hibátlan kasszát. Ezentúl viszont eladhatja a készüléket, és ez akár százezres veszteségtől is megkímélheti az ügyfeleket” – idéz az Origo  a Magyar Pénztárgép Szövetség elnöki közleményéből.

A könnyítést, szól a hír, a szakmai szervezet kérte a Nemzetgazdasági Minisztériumtól azért, mert az adóellenőrző egységek drágítják meg az online pénztárgépeket.

Szigorodtak a szervizelés feltételei

A módosítás nyomán a pénztárgép-műszerészek csak a forgalmazók és AEE-gyártók tanúsítványa alapján kaphatnak szervizengedélyt.

„Eddig gyakorlatilag bárki megkaphatta az engedélyt, és sajnos sok volt a kontár vagy csaló a piacon – jelenti ki Novák Zoltán elnök. Mostantól viszont, mint mondja, benne lesz az igazolványában, hogy az illető jogosult-e a javításra, és hogy milyen pénztárgépekhez ért”.

Cégautót – hogyan, miből?

2016-04-04
Új gépjárműve(ke)t állítana vállalkozása szolgálatába? Segítünk választanai a legnépszerűbb/leggazdaságosabb beszerzési megoldásokból.

Új gépjárműve(ke)t állítana vállalkozása szolgálatába? Segítünk választanai a legnépszerűbb/leggazdaságosabb beszerzési megoldásokból.

A cégautó finanszírozása történhet vásárlással: saját forrásból vagy hitelből, pénzügyi lízinggel vagy operatív lízinggel, összegezi a üzletersz.hu


Lássuk a részleteket!

Vásárláskor (akár saját erőből, akár hitelből történik az) az gépjármű a cég tulajdonába kerül.

Könyveiben szerepelteti, értékcsökkenési leírásként számolja el a beruházással összefüggő költségeket.

A vásárlás áfáját ugyanakkor nem igényelheti vissza.

A pénzügyi lízing hasonlít a hitelhez, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy a jármű a szerződés lejártáig a lízingbeadó tulajdonában marad.

Ha a szerződés úgy szól, hogy a futamidő végén a lízingbevevő tulajdonába kerül az autó, zárt végű lízingről beszélhetünk.

Ha a futamidő végén döntheti el a lízingelő, hogy a maradványértéken megveszi a gépjárművet vagy nem él ezzel a lehetőséggel, akkor a lízing nyílt végű.

Az operatív lízingnél a finanszírozás mellett a gépjármű üzemeltetéséhez kapcsolódó szolgáltatásokat is nyújt.

A nyílt végű és az operatív lízing hatalmas előnye a cégek számára, hogy az autó finanszírozásával összefüggő költségek áfájának meghatározott része visszaigényelhető.

A trend – adatokban

A flottafinanszírozáson belül a döntően (95 százalékban) új gépjárművekre kötnek szerződést. Jellemző

- az operatív lízing (aránya tavaly 74 százalék volt),

- számottevően, 8-ról 17 százalékra bővült a zárt végű pénzügyi lízing aránya,

- a nyílt végű pénzügyi lízing részesedése is (utóbbi aránya 2015-ben 3 százalékról 9 százalékra) emelkedett.

A folyamat a megelőző évekhez képest érezhetően lassult, de a trend nem változott.

Emlékeztetőként: a céges gépjárműeladásoknak 2011-2012-ben a szabályozás módosulása adott lendületet, amely adott feltételek megléte esetén lehetővé tette a nyíltvégű és operatív lízing formájában finanszírozott autóknál az áfa a visszaigénylését. Ez a módosítás megteremtette az alapot arra, hogy a korábbiaknál jóval versenyképesebb ajánlatok jelenjenek meg a piacon.

Mint ismeretes, léteznek kedvezményes vállalkozói hitellehetőségek, amelyeket haszongépjármű vásárlására igénybe lehet venni.

A költségekről általánosságban: míg autóhitel 6-9 százalék közötti thm-mel (teljes hiteldíj mutató) érhető el a piacon, addig egyes márkáknál akciósan 1,99-2,99 százalékos thm mellett is elérhető finanszírozás.


H Í R H Á T T É R

Erre figyeljen még, ha cégautót venne!

Egy kisebb vállalkozásban komoly beruházásnak, költségnek számít a cégautó beszerzése, fenntartása. Több szempontot érdemes szem előtt tartani.

Azon túlmenően, hogy ki és mire használja majd a kocsit, a használathoz kapcsolódó költségek is fontosak, figyelmeztet az üzletresz.hu szerzője. Nem csak azt kell figyelembe venni, hogy mennyit kell üzemanyagra, biztosításra, szervizre, gépjármű-, illetve cégautó adóra fordítani.

Járulékos költségek

Gondolni kell a gépjármű használatával összefüggő teendőkre vonatkozó ráfordításokat (emberi és pénzbeli), a gépjármű esetleges kiesésének (például meghibásodás, baleset miatti) költségeire (ha pótolni kell, amíg nem használható) is.

Mi több, számviteli (áfa esetleges visszaigényelhetősége), adminisztrációs kérdéseket is érdemes megvizsgálni a különböző módozatoknál.

Olyan megoldást kell választani, amely minden elemében optimálisan igazodik a cég igényeihez.

A finanszírozására több lehetőség is kínálkozik, olyan azonban nincs, amely bármely helyzetben a legjobbnak értékelhető.

Egyszerű – de tőkeigényes

A lebonyolítás és későbbi üzemeltetés szempontjából a legegyszerűbb döntésnek az tűnhet, ha a cég új autó vesz egy márkakereskedőtől készpénzzel.

Ez azonban egyrészt rendkívül tőkeigényes, másik oldalról azzal jár együtt, hogy a jármű üzemeltetésével kapcsolatos valamennyi teendőt a vállalkozás magára vállalja.

Ráadásul, ha van is annyi tőkéje a cégnek, hogy az üzletet lebonyolítsa, akkor is érdemes elgondolkodni azon, hogy ezt a pénzt az alaptevékenységbe fektetve nem termelne-e több hasznot, mint amennyivel egy másik finanszírozási forma többe kerülne.


Ha a lebonyolítás egyszerűnek tűnik is, összességében nem biztos, hogy ezzel jár a legjobban a cég. A gépjármű beszerzések után az áfát a vállalkozások nem, illetve csak kivételes esetekben (például taxiszolgáltatás nyújtása, illetve továbbértékesítésre vásárlás esetén) igényelhetik vissza. Ez a jelenlegi 27 százalékos áfakulcs mellett komoly többletköltséget jelent azon finanszírozásai formákkal szemben, amelyeknél az áfa részben vagy egészben visszaigényelhető.

A hitel – drága

Ha a vállalkozásnak nincs elég tőkéje a készpénzes vásárláshoz elvileg a hiányzó összeget finanszírozhatja hitelből vagy választhat valamilyen lízing konstrukciót.

Általánosságban igaz, hogy a lízing olcsóbb.

Ennek oka az, hogy a finanszírozónak nagyobb biztonságot jelent, mint a hitel, hiszen lizingszerződésnél a legalább a futamidő végéig a lízingbeadó tulajdonában marad az autó, a lízingelő csak üzembentartója lesz annak.

Míg hitelnyújtásnál a gépjármű azonnal az azt megvásárló cég birtokába kerül.

E sajátosságból adódóan a céges piacon hitelre főként a kedvezményes programok keretében vásárolnak a cégek autót.

Azok a cégek, amelyek nem saját forrásból vásárolnak autót elsősorban valamely lízing konstrukciót választják. 

Áfa – vissza

A lízingnél az autót a lízingcég vásárolja meg, a használati jogot engedi át a vállalkozásnak, amiért az igénybevevő cég rendszeres díjat fizet.

A szerződések sajátosságaiból adódóan igénybe vehető pénzügyi és operatív lízing. Előbbi csak a vásárlás finanszírozására terjed ki, van zárt és nyílt végű módozata.

A zárt végű a pénzügyi lízingszerződés, ha a futamidő végén a cég tulajdonába kerül a jármű. Nyílt végű megállapodásnál, ha a futamidő végén a vállalkozás dönthet arról, hogy meg akarja-e venni a kocsit, vagy sem.

A zártvégű lízingnél az áfa a készpénzes és hitelre történő vásárláshoz hasonlóan nem igényelhető vissza.

A nyílt végű lízinget viszont az áfatörvény szolgáltatásnak minősíti, ezért annak áfája visszaigényelhető. Ez alól kivétel az autó futamidő végén esedékes maradványértéke, amennyiben a lízingelő a vásárlás mellett dönt.

Az operatív lízing díjszámítási metódusában hasonlít az egyéb lízingszerződésekhez. Itt azonban a jármű csak használatra kerül a céghez, a futamidő végén a lízingbeadó marad a megvásárolt személygépkocsi tulajdonosa. Az áfa céges használatra jutó része itt mind a lízingdíjból, mind pedig a járulékos költségeiből visszaigényelhető.

Cégautót gazdaságosan – hogyan?

2016-04-04
Új gépjárműve(ke)t állítana vállalkozása szolgálatába? Segítünk választanai a beszerzési megoldásokból.

Új gépjárműve(ke)t állítana vállalkozása szolgálatába? Segítünk választanai a beszerzési megoldásokból.A további részletekért keresse fel ezt az oldalunkat!


Adatszolgáltatás: most már mindenkinek online kötelező

2016-04-05
Aki csak a saját (!) döntése alapján használ pénztárgépet a vállalkozásában, annak is át kell térnie az internetes adatszolgáltatásra.

Aki csak a saját (!) döntése alapján használ pénztárgépet a vállalkozásában, annak is át kell térnie az internetes adatszolgáltatásra.

Mint ismeretes, a pénztárgéphasználatra nem kötelezett, de pénztárgépet saját döntése alapján használóknak eddig CD/DVD lemezen, havonta kellett eleget tenniük adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Április 2-tól – tájékoztat az adóhatóság – a fent nevezettek is online adatszolgáltatásra kötelezettek – a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendeletet módosítás /9/2016. (III. 25.) NGM rendelet/ következtében.

Mi a teendő?

A pénztárgép üzemeltetőjének haladéktalanul szolgáltatási szerződést kell kötnie a pénztárgépben lévő SIM-kártyát biztosító hírközlési szolgáltatóval.

Az online kapcsolatot biztosító szolgáltatókra vonatkozó információk a NAV honlapján 2014. május 30-án „Tájékoztató az online pénztárgépek és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közötti adatkapcsolathoz szükséges szolgáltatást biztosító hírközlési szolgáltatókról [módosított]”címmel közzétett anyagban ide kattintva  elérhetők.

A szerződéskötés már szándékot jelent: értékelik

Az átállásra rendelkezésre álló rövid határidő miatt a hatóság méltányosan jár el és értékeli, ha az üzemeltető az online adatkapcsolathoz szükséges szolgáltatási szerződést a hírközlési szolgáltatóval megkötötte.

ÖTLET-ELŐ: Vendég a vászon előtt? Miért ne?

2016-04-05
Van egy nagyobb helyiség (is) az éttermében, ahová 10-15 (vagy több) szék és néhány kis asztal (is) befér? Engedje be a vendégeket, vegye fel a rendelést, oltsa le a villanyt és indítsa el a filmet…

Van egy nagyobb helyiség (is) az éttermében, ahová 10-15 (vagy több) szék és néhány kis asztal (is) befér? Engedje be a vendégeket, vegye fel a rendelést, oltsa le a villanyt és indítsa el a filmet…

Most jutott el az ötlet híre hozzánk, továbbadjuk Önnek. Gondolja újra!

A részleteket pedig igazítsa a saját lehetőségeihez!

„Megnyílt Magyarország első bormozija egy dél-balatoni borbirtokon.

A Vinocino-ra keresztelt vendéglátóegység egyedülálló moziélményt kínál a hazai és nemzetközi filmbarátoknak, borkedvelőknek.

Az első bormoziban pattogatott kukorica helyett grissini és díjnyertes borok várják a régió felfedezőit”, írta meg az Origo.

Gondolja újra!

   

Vetítsen a vendégeinek!

2016-04-05
Most jutott el az ötlet híre hozzánk, továbbadjuk Önnek. Gondolja újra! A részleteket pedig igazítsa a saját lehetőségeihez!

Most jutott el az ötlet híre hozzánk, továbbadjuk Önnek. Gondolja újra!  A részleteket pedig igazítsa a saját lehetőségeihez!


Csak azok kattintsanak erre az oldalunkra, akik nyitottak valami újra!Fotónk illusztráció

Miért keresik inkább a hagyományos üzleteket?

2016-04-06
Ha Önnek „igazi” boltja van, a világért se aggódjon túlzottan – hiába nyílnak sorra a webáruházak.

Ha Önnek „igazi” boltja van, a világért se aggódjon túlzottan – hiába nyílnak sorra a webáruházak.

A válasz címszavakban: élmény, környezeti hatás, az azonnali birtoklás, a beszerzés öröme.

Bővebben: a hagyományos bolti vásárlás még mindig mérhetően nagyobb azonnali örömöt okoz a vásárlóknak, mint a webáruházak – írja felméréseikkel igazolt jelentésében a Nielsen piackutató ügyfélkapcsolati vezetője.

Felmerülő igény – azonnali megvalósítás

Kiszorítja a „klikkelés” a bevásároló kosarat? Sok előnyt nyújt az online vásárlás, de a hagyományos üzletek kulcsfontosságú előnyökkel rendelkeznek az e-kereskedelemmel szemben különösen a gyorsan forgó fogyasztási cikkeknél. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen egyik kutatása különböző globális felmérések alapján.

Kézenfekvő a hagyomány fölénye: amikor vásárlókban felmerül egy igény, azt akár azonnal is kielégíthetik egy közeli boltban.

Amelynek eladóterében pedig az ott látható árucikkek többféle módon, erőteljesen hatnak a vevők érzékeire. Kezdve a frissen sütött pékáru illatától zöldségek és gyümölcsök vibráló színeinek látványáig. Ezeket a benyomásokat online nem lehet kínálni.

K ellemes izgalom és időtöltés az eladótérben

„Szintén nehéz lenne összehasonlítani az emberi kapcsolatok erejét és azt a kellemes izgalmat, amit érez egy vásárló, miközben egy hagyományos boltban felfedez valami újat, amire előzetesen nem is gondolt” – fogalmaz a kutatási eredményeket összefoglaló Nielsen-tanulmány. – „Ráadásul, sok fogyasztónak kellemes időtöltést jelent az élelmiszerek beszerzése, ami pozitív érzelmeket kelt az emberben”.

Egy felmérés során tíz magyar megkérdezett közül több mint hatan (63 százalék) értenek egyet a következő állítással: „Örömet okoz, amikor élelmiszerboltban vásárolok”.

Másik örömforrás lehet az eladótér folyosóit járva előnyös akciókat keresni. Ezzel a magyar válaszadók 38 százaléka ért egyet.

Van, akiknek kín a vásárlás

Persze az éremnek van másik oldala is: „Nekem a vásárlás olyan, mint a házimunka; igyekszem vele olyan kevés időt tölteni, amennyit csak lehet”. Itt a magyar egyetértők aránya 57 százalék.

Túl nagy a választék…?

Ha megnézzük a vásárlás élményének összetevőit, akkor nálunk tízből heten (72 százalék) túl nagynak tartják a boltok polcain található választékot.

A világszerte vizsgált hatvan ország átlaga viszont csak 44 százalék.

Újdonságok bűvöletében

Kíváncsibbak és inkább vállalkozó kedvűek a magyarok, mint egyes környező országok fogyasztói: „Gyakran próbálok ki új márkákat, mert szeretem a változatosságot, és a megszokott régi dolgokat meg szoktam unni”. Ezzel az állítással honfitársaink 40 százaléka ért kisebb-nagyobb mértékben egyet. (Ugyanannyi, mint osztrák és lengyel válaszadó. A csehek aránya 39, románoké 33, szlovákoké 30 százalék.)

Az új technológiák besegítenek

„A fogyasztók többsége világszerte továbbra is hagyományos üzletekben

szerzi be az élelmiszerek többségét. Ezért a kiskereskedőknek fontos, hogy kellemessé, hatékonnyá tegyék a vásárlást, és vevőik visszatérjenek hozzájuk”.

Hozzáteszi, ha új technológiákat is használnak, akkor az eladótéri élmény még pozitívabb lesz. Segíti a kiskereskedőket abban, hogy csökkentsék a vásárlók frusztrációit.

A hagyományos bolt sikerességének öt alapeleme

„Félreértés ne essen, technológia sohasem fogja helyettesíteni a vásárlási élményt meghatározó alapelemeket.

Beleértve az eladótér innovatív kivitelezését, a széles árukínálatot, a vevők igényeinek kiváló kielégítését és a különleges szolgáltatásokat”, teszi hozzá Patrick Dodd, a Nielsen vertikális kereskedelemben illetékes globális elnöke.

Fotó: illusztráció

Hagyományos üzlet. Miért inkább?

2016-04-06
Ha Önnek „igazi” boltja van, a világért se aggódjon túlzottan – hiába nyílnak sorra a webáruházak.

Ha Önnek „igazi” boltja van, a világért se aggódjon túlzottan – hiába nyílnak sorra a webáruházak.

Frissen készített felmérések igazolják: a vásárlók többsége nagyon szeret belépni egy hangulatos boltba, járkálni a polcok között, kézbe venni, „meggusztálni” az árut, személyesen érdeklődni egy hozzáértő eladótól…

Miért vásárolnak az emberek inkább offline, mint online? 

Itt elolvashatja a tényeket, bizonyítékokat.


Ez nem vicc: minden eladható

2016-04-06
Másképp: mindenre van vevő…

Másképp: mindenre van vevő…

Nem véletlenül él ez a kijelentés. Ha nem hiszi, mutatjuk. Csak hozzáállás, némi leleményesség és elszántság kérdése.

Vállalkozóként gondolja újra, Ön mit fejleszthet, újíthat!

Inspirálja ez a néhány perces videóbejátszás, amit a hvg.hu online tett közzé nemrégiben.

Hír még…

Napok alatt elkapkodták a dobozos oxigéndús levegőt, amelyet egy cég kísérleti jelleggel árult a dél-kínai Hajnan sziget nemzetközi turisztikai vásárán. Az üdítőitalokhoz hasonló dobozba zárt levegőt akciós áron 29 jüanért, vagyis mintegy 1200 forintért kínálták, írta meg a MTI.

Minden eladható (?)

2016-04-06
Csak hozzáállás, némi leleményesség és elszántság kérdése.

Csak hozzáállás, némi leleményesség és elszántság kérdése.Ha van néhány perce egy videóbejátszás megtekintésére, ezen az oldalunkon mutatjuk a bizonyságot. 

Inspirálódjon Ön is!


Foglalkoztatás szezonban – Ez is egy lehetőség

2016-04-07
Hamarosan indul a nyári szezon. Számoljon, mert lehet, hogy a vállalkozásában elvégezhető idénymunkákra megérné közfoglalkoztatott személyt (is) alkalmazni.

Hamarosan indul a nyári szezon. Számoljon, mert lehet, hogy a vállalkozásában elvégezhető idénymunkákra megérné közfoglalkoztatott személyt (is) alkalmazni.

A szabályozás tavaly július óta teszi lehetővé, hogy közfoglalkoztatott személyt egyszerűsített foglalkoztatási forma keretein belül lehessen alkalmazni, tájékoztatta a Belügyminisztérium a magyaridok.hu-t.

Egyszerűsített foglalkoztatási forma keretében alkalmazhatják idényjelleggel a munkáltatók a közfoglalkoztatottakat.

Az egyszerűsített foglalkoztatásnál szabály, hogy a munkáltató köteles kifizetni a bruttó 111 ezer forint minimálbér 85 százalékát, a szakképzéssel rendelkező munkavállalónak pedig a bruttó 129 ezer forint bérminimum 87 százalékát.

Ez azt jelenti, hogy míg a közmunkában egy hónap alatt bruttó 79 115 forintot kap a munkavállaló, az egyszerűsített foglalkoztatás keretében – például a turizmusban – ugyanannyi munkaórával bruttó 94 350 ezer forintot is megkaphat.

Közteherfizetési kötelezettség

A fix összeg 1000 forint, azonban, például a turizmusban foglalkoztatottaknál csak 500 forint a munkaadói járulék alkalmanként.

A közteher megfizetésével a munkáltatót nem terheli

- társadalombiztosítási járulék,

- szakképzési hozzájárulás,

- egészségügyi hozzájárulás és

- rehabilitációs hozzájárulás, valamint

- adóelőleg-levonási kötelezettség.

Fotó: illusztráció

A tisztaságra még jobban kell ügyelni!

2016-04-08
A forgalmazott termékek minősége idén inkább megfelelt, a higiénia azonban több vállalkozásnál hagyott kívánnivalót maga után, mint a tavaly tavaszi ellenőrzésekkor.

A forgalmazott termékek minősége idén inkább megfelelt, a higiénia azonban több vállalkozásnál hagyott kívánnivalót maga után, mint a tavaly tavaszi ellenőrzésekkor.

A március 1-28 között zajló országos akciósorozatban a revizorok több mint 4800 gyártót és forgalmazót ellenőriztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálásával

Bár a higiéniai hiányosságok száma a korábbi évekhez képest némileg emelkedett, az ellenőrzött termékek minősége azonban jelentősen javult, tájékoztat a Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája.

Mit vizsgáltak?

Elsősorban a húsvéti ünnephez kapcsolódó termékeket.

Ellenőrizték a húskészítményeket – főként a sonkát –, a tojást, az édesipari termékeket, a borokat és a szeszes italokat, valamint a szezonális zöldség-gyümölcsöket. Az ellenőrzések az élelmiszer előállító és -forgalmazó helyeken zajlottak, de érintették az állatszállítmányokat is.

Tények, adatok

Március 1-28. között összesen 4844 ellenőrzést végeztek az ellenőrök.

A feltárt szabálytalanságok miatt 101 alkalommal figyelmeztetést, 160 esetben, több, mint 45 millió forint értékben bírságot szabtak ki.

A különböző létesítmények ellenőrzése során higiéniai hiányosságokat az összes ellenőrzés 3,6 százalékában (2015-ben 2,8 százalék) állapítottak meg az ellenőrök, míg a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságot az esetek 1,8 százalékában (2015-ben 3,3 százalék) tapasztaltak.

A megvizsgált mintegy 23 000 tétel 2 százalékát (465 tételt, 200 tonna mennyiségben) kellett kivonni a forgalomból, elsősorban a fogyaszthatósági/minőség megőrzési idő lejárta, illetve a jelölési szabályok megsértése és ismeretlen eredet miatt.

55 zöldség-gyümölcs tétel

N övényvédőszer-maradék vizsgálatokat is végeztek a NÉBIH laboratóriumában.

Mintavétel főleg unióból származó, de hazai és EU-n kívülről érkező termékekből is történt. A szakemberek többek között almát, csemegeszőlőt, déligyümölcsöket, körtét és különféle zöldségféléket vizsgáltak.

Egyetlen mintában sem mutattak ki határérték feletti mennyiségben növényvédőszer-maradékot.

Országosan 644 bárány és nyúl szállítmány

Összesen 272 579 állatot ellenőriztek a hatósági állatorvosok.

6 alkalommal tapasztaltak dokumentációs hiányosságot a járművekkel, illetve a kísérő képzettségével kapcsolatban, amit figyelmeztetéssel szankcionáltak.

Vasárnap újra nyitva (?)

2016-04-11
Még ezen a héten visszavonhatják a boltok vasárnapi zárva tartását elrendelő törvényt, hangzott el röviddel ezelőtt.

Még ezen a héten visszavonhatják a boltok vasárnapi zárva tartását elrendelő törvényt, hangzott el röviddel ezelőtt.

Elképzelhető, hogy már ezen a hétvégén, április 17-én is nyitva lehet valamennyi üzlet, ha a parlament holnap rábólint a kormány javaslatára, amely a vasárnapi boltzár tilalmának feloldásáról szól.

Mit hozott a boltzár?

A mai kormányülésen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy a boltzár-törvény bevezetése óta a tárca folyamatosan vizsgálta a forgalmat, a piac átrendeződését és a munkavállalók helyzetét is. Szerinte a döntés nem okozott visszaesést a kiskereskedelmi forgalomban, írta az Origo. Egyetlen olyan üzlettípus volt, ismertette a miniszter, ahol a forgalom csökkent, ez a gépjármű- és alkatrész-kereskedelem. Az online pénztárgépek mutatóit vizsgálva is a forgalomnövekedést lehetett tapasztalni, tette hozzá.Varga szerint az élelmiszereknél 4,9 százalékos, míg a nem élelmiszer jellegű termékek kereskedelmében 7 százalékot meghaladó forgalomnövekedést mutatnak a Központi Statisztikai Hivatal számai.Míg 2014-ben 183 ezer ember dolgozott a szektorban, addig 2015 végén ennél 3300-zal több

A társadalom megosztottá vált

A kormány céljai teljesültek, megvalósult a vasárnapi munkavégzés tilalma a kiskereskedelemben – viszont megosztotta a kormány döntése a társadalmat. Emiatt a kormány olyan törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, amelyet már holnap meg is szavazhatnak, írta meg egyebek között a napi.hu  Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének kijelentését, amelyet a mai kormányülés szünetében tett.

A miniszter azt is mondta, sürgős tárgyalást kérnek a parlamenttől, így akár egy héten belül visszaállhat a korábbi rendszer.

Nyugdíj után ki kezelhetné a cégvagyont?

2016-04-11
Vállalkozóként nyugdíjba menne, de nincs kire bízni a tulajdonosi teendőket? Volna egy lehetőség…

Vállalkozóként nyugdíjba menne, de nincs kire bízni a tulajdonosi teendőket? Volna egy lehetőség…

Sok érett korú vállalkozó problémája, hogy ilyen-olyan okok miatt nem tudja egyetlen családtagjának sem átadni az üzlete, cége tulajdonosi feladatait.

Ahogy arról már korábban is írtunkaz utódlás kérdésével tudatosan kell foglalkozni.

Kiderülhet azonban, az alapító magán kívül nem számíthat másra. Ezért, ha még nem ismerné (eléggé), mutatjuk, hogy létezik egy megoldás, ami, szakértők szerint – egy megfelelő szerződéssel – segítséget jelenthet.

Bizalmi vagyonkezelés 

„A bizalmi vagyonkezelés azt jelenti, hogy valaki eltávolítja magától a vagyonát, és egy szervezet, vagy testület kezébe adja, amely a tulajdonos által meghatározott szabályok szerint működteti és kezeli a vagyont" – javasolja az uzletresz.hu-nak  dr. Réczei Géza adószakértő ügyvéd.

A vagyon tulajdonosa szerződésben rögzíti, hogyan kezelje a megbízott vagyonkezelő a rábízott értéket. A felelősség a vagyonkezelőt terheli.

Ki (lehet) a vagyonkezelő?

A bizalmi vagyonkezelés jogintézményét a 2014. március 15-én hatályba lépett új polgári törvénykönyv teremtette meg.

A tulajdonos a vagyonát a bizalmi vagyonkezelő tulajdonába adja, aki működteti azt, és a hasznát továbbadja a kedvezményezettnek.

A vagyonkezelőnek megfelelő engedélyt kell beszereznie ehheza tevékenységhez, és legalább 70 millió forintos pénzügyi biztosítékkal, és 70 milliós saját tőkével is rendelkeznie.

A vagyonkezelő cégben legalább egy jogásznak, egy közgazdásznak és egy okleveles könyvvizsgálónak is dolgoznia kell.

Külföldön már több évszázados hagyománya van az efféle vagyonkezelésnek (trust), a vagyon dinasztikus működtetésének, írja jogászvilág.hu

Figyelem! Nyilvántartás igen, ellenőrzés nem

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyilvántartással rendelkezik a bizalmi vagyonkezelőkről, törvényben rögzített a kezelés díja, a vagyon haszna pedig mindig a kedvezményezetteket illeti, aki lehet a vagyon tulajdonosa is.

Réczei szerint nagyon meg kell gondolni, és pontosan meg kell határozni a vagyonkezelés feltételeit, részletesen megjelölt célhoz kell rendelni a vagyontömeget, és akkor nem lőhet mellé az ember. Például a tulajdonos gyermeke akkor kap meghatározott összeget, amikor leérettségizik, vagy az egyetemi évek alatt bizonyos időszakonként juthat megadott összeghez.

Jó tudni!

Tartsa szem előtt az MNB tájékoztatójának részleteit, amely teljes terjedelmében a pénzintézet honlapjáról elérhető.

„(…) minden bizalmi vagyonkezelő vállalkozás évente – felhívás nélkül, legkésőbb az adott év július 30. napjáig – köteles igazolni az MNB-nek, hogy az engedély kiadásának feltételei fennállnak.

„(…) az MNB az üzletszerű bizalmi vagyonkezelési tevékenység végzésének engedélyezési eljárását kérelemre lefolytatja, és az engedélyezett bizalmi vagyonkezelő vállalkozást nyilvántartásba veszi, azonban annak folyamatos felügyelésére nincs hatásköre.”, tájékoztat az intézmény.

Vagyonsors nyugdíjban

2016-04-11
Vállalkozóként nyugdíjba menne, de nincs kire bízni a tulajdonosi teendőket? Volna egy lehetőség…

Vállalkozóként nyugdíjba menne, de nincs kire bízni a tulajdonosi teendőket? Volna egy lehetőség…


Kellő körültekintéssel, jó szerződéssel – szakértők szerint – működhet a modell, amit itt mutatunk.


Igen, vasárnap nyitva

2016-04-12
Az Országgyűlés visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást.

Az Országgyűlés visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást.

A javaslatot előterjesztő kormány szerint a vasárnapi boltzár megosztó kérdésnek bizonyult az elmúlt egy évben, és hasznosságáról az elért eredmények ellenére sem sikerült meggyőzniük az embereket, fogalmaz a kormányportál.

A javaslat hétfőn került nyilvánosságra, amelyről gyors összefoglalót itt írtunk.

A képviselők 163 igen szavazattal, 2 nem ellenében és 11 tartózkodás mellett fogadták el a módosítást, amely alig több mint egy év után törli el a vasárnapi pihenőnapról szóló rendelkezéseket.

Figyeljen, ne essenek ebbe a hibába!

2016-04-13
A kiskorú próbavásárlók jelentős hányadát úgy szolgálták ki alkohollal vagy dohánytermékkel, hogy meg sem kérdezték tőlük, hány évesek…

A kiskorú próbavásárlók jelentős hányadát úgy szolgálták ki alkohollal vagy dohánytermékkel, hogy meg sem kérdezték tőlük, hány évesek…

Az országos fogyasztóvédelmi témavizsgálat feltárta, hogy a jogsértések hátterében többnyire emberi mulasztás, figyelmetlenség állt, összegezte a hatósági jelentés.

Szóljon az alkalmazottjának is!

Az eladók sok esetben…

- nem néznek a vásárlóra, csak automatikusan lehúzzák a termékek kódjait,

- nem nézik meg kellő gondossággal a vásárló életkorát az igazolványban,

- tévesen számolják ki a fiatalkorú életkorát, amelynek eredményeként – a tiltás ellenére is – a fiatal meg tudja vásárolni az alkoholtartalmú terméket.

Előfordult azonban olyan kirívó eset is, amely során a próbavásárló fiatalkorú válasza (miszerint még nem töltötte be a 18. életévét) ellenére az alkalmazott értékesítette számára az alkoholtartalmú terméket, és még egy jó tanáccsal is ellátta: „Óvatosan az alkohollal!”.

Hol vizsgálódtak?

A 18 év alatti közreműködővel történőpróbavásárlásokat kereskedelmi egységekben, afiatalkorúak által előszeretettel látogatott rendezvényeken,fesztiválokon,vendéglátó-ipari egységekben, zenés-táncos szórakozóhelyekenvégezték el a kormányhivatalok munkatársai.

Tények, adatok

A nemzeti Fogyasztóvédelmi megállapította, hogy kizárólag alkoholtartalmú italvásárlása esetén a fiatalok43 százaléka( 710 esetből 303 alkalommal) az életkorára irányulókérdés nélkül megkapta a kért terméket.

Dohánytermék esetében a kifogásolási arány 26 százalékos volt.

( Mindösszesen: a 18. életévüket be nem töltött személyek tiltott termékkel történő kiszolgálásának ellenőrzése 1046 – fiatalkorú közreműködésével végzett – próbavásárlással valósult meg, amelyből 392 esetben tapasztaltak a kollégák jogszabálysértést.)

Az egyszerre dohányt és alkoholt is kérőkcsoportjában 15 vásárlás során6 esetben (40 százalék)kapták megmindkét értékesítési tilalom alá eső terméket a fiatalok.

A revizorok 400 esetbenhoztakérdemi döntést.

A kiszabott fogyasztóvédelmi bírságösszege összesen49 145000 forint volt.

A fiatalkorúak alkoholtartalmú itallal történő kiszolgálása – az előző évben végzett ellenőrzésekhez képest– idén 2 százalékpontnyi negatív irányú változást mutat.

A dohánytermékkel történő kiszolgálás mutatójanem változott.

Szóljon az alkalmazottjának is, figyeljenek!

2016-04-13
A jogsértések hátterében többnyire emberi mulasztás, figyelmetlenség állt.

A jogsértések hátterében többnyire emberi mulasztás, figyelmetlenség állt.

A kiskorú próbavásárlók jelentős hányadát úgy szolgálták ki alkohollal vagy dohánytermékkel, hogy meg sem kérdezték tőlük, hány évesek…A részleteket ezen az oldalunkon keresse!


Éttermek – jövő előtt

2016-04-14
A KISOSZ többször is egyeztetett már a szaktárcával a vendéglátást érintő közterhekről… Csökken az éttermi szolgáltatások áfája…

A KISOSZ többször is egyeztetett már a szaktárcával a vendéglátást érintő közterhekről… Csökken az éttermi szolgáltatások áfája…

Az éttermi szolgáltatások áfáját a jelenlegi 27 százalékról két lépcsőben – jövőre 18, majd 2018-ban 5 százalékra – tervezik mérsékelni, de jövőre a tej, a tojás és a baromfi általános forgalmi adója is 5 százalékra csökkenhet, tájékoztatott a nemzetgazdasági miniszter bejelentéséről a magyaridok.hu.

A KISOSZ örömmel üdvözli az áfacsökkentés hírét – mondta a lap kérdésére válaszolva dr. Antalffy Gábor, az országos szövetség ügyvezető elnöke.

Hozzátette: a KISOSZ többször egyeztetett már a szaktárcával a vendéglátást érintő közterhekről, amelyek európai viszonylatban, hazánkban eddig túl magasak voltak. Mint mondta, az áfacsökkentés óriási segítség a cégek versenyképességének javításában.

Mi változhat?

– Arra számítunk, hogy a vendéglátóhelyek árbevétele számottevően emelkedik majd, a vendégek száma a többszörösére nőhet, nem csupán a külföldiek tudnak majd élni az éttermi vendéglátás szolgáltatásaival, hanem arra a magyar lakosságnak is több lehetősége nyílik a mérsékelt árak miatt – mondta Antalffy Gábor. Jelezte, a vidéki éttermek számára is különös jelentősége van az áfacsökkentésnek.

Az elnök szerint az alapanyagok áfájának 5 százalékra csökkentése, illetve a vendéglátás áfájának első körben 18, majd 5 százalékra mérséklése az árak csökkenését hozza majd magával.

– A kisvállalkozások nem ellenségei saját maguk pénztárcájának, ezért nem várható, hogy lenyelik az áfacsökkentésből fakadó különbözetet, inkább áraik mérséklésére fordítják azt annak reményében, hogy több vendéget fogadhatnak majd az üzletekben – szögezte le a Kisosz elnöke.

Pozitívum lehet még…

További szakértői vélemények szerint az éttermi szolgáltatások áfájának csökkentése lehetőséget teremt arra, hogy

- az éttermeknél forrás maradjon a szükséges fejlesztésekre,

- karbantartásokra, illetve a minőségi színvonal biztosítására, valamint

- lehetőséget teremt arra, hogy megállítsa a vendéglátásban egyre súlyosabb problémaként jegyzett – munkaerő-elvándorlást, a szakemberek megtartását, a külföldre elvándoroltak hazacsábítását.

Remények szerint a vállalkozásoknál lehetőség nyílik a

- bérfejlesztésekre, de az áfa mérséklése

- a közétkeztetésre is kedvező hatást gyakorolhat.

A piaci verseny miatt pedig egyértelműen csökken majd az érintett alaptermékek fogyasztói ára a boltokban…

Vasárnapi dologidőben – fizetés a boltokban

2016-04-15
A boltok vasárnapi újra nyitvatartását szabályozó törvény alapján változik a bérezés is.

A boltok vasárnapi újra nyitvatartását szabályozó törvény alapján változik a bérezés is.

Ma jelent meg a 2016. évi XXIII. törvény a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzésre vonatkozó egyes törvények módosításáról*. A törvény a Magyar Közlöny 2016. évi 53. számában  Innen   elérhető.)

Munkajogi változást hoz a vasárnapi boltzár visszavonását elrendelő szabályozás (A bejelentésről itt írtunkhívja fel a figyelmet az RSM adótanácsadó cégblogjában Pentz Edina bérszámfejtési vezető.

Tehát: így volt...

A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény értelmében a kiskereskedelmi üzletek fő szabály szerint vasárnapokon és munkaszünet napokon zárva tartottak. A törvény azonban lehetővé tette, hogy

- adventi vasárnapokon,

- december 24-én és december 31-én,

- valamint, minden naptári év tetszőlegesen megjelölt egy vasárnapján kinyithassanak.

Amennyiben a munkavállalót ilyen fentiek szerinti vasárnapon, illetve december 24-re vagy december 31-re eső vasárnapon,munkavégzésre osztották be olyan üzletben, amely csak erre a fenti kivételes szabályra tekintettel nyithatott ki – tehát nem pékség, újságos stb., ami egyébként is nyitva lehet –, akkor őt a standard 50 százalékos vasárnapi pótlékon felül további extra 50 százalék vasárnapi pótlék illette meg.

... így lesz

vasárnapi boltzár megszüntetésével egyidejűleg a fenti extra 50 százalékos vasárnapi pótlék is értelemszerűen megszüntetésre kerül.

A vasárnapi munkavégzésért tehát ezentúl a 2 x 50 százalék pótlék helyett csak 1 x 50 százalék pótlék jár a Munka törvénykönyve szerinti munkavégzés esetén.

Az eddigi szabályozással megegyezően változatlanul fennmarad az a szabály, hogy a  húsvétvasárnap, a pünkösdvasárnap, vagy a vasárnapra eső munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén 50 százalék vasárnapi pótlék helyett 100 százalék munkaszüneti napon történő munkavégzésért járó pótlék fizetendő.

Bankterminál kellene minden boltban?

2016-04-18
Leginkább a vidéki kisboltokban nem lehet bankkártyával fizetni – terminálok híján –, pedig a kormányban már erősen gondolkodnak a készpénzforgalom csökkentésén.

Leginkább a vidéki kisboltokban nem lehet bankkártyával fizetni – terminálok híján –, pedig a kormányban már erősen gondolkodnak a készpénzforgalom csökkentésén.

Megindult a latolgatás miniszteriális szinten, hogyan lehetne a sok szempontból ártalmasan nagy készpénzállományt csökkenteni, írta meg az Origo.

Sokszor az is akadálya a pénz számlán tartásának, hogy egyszerűen lehetetlen elkölteni – mert sok bolt nem fogad el kártyát, fejtegeti a szakcikkíró.

Emlékeztet: Magyarországon már 2014-től meghatározták a kártyás vásárlásoknál a maximális interchange díjat. Ezt szedi be a kártyatársaság a boltoktól, így a kereskedők költsége csökkent.

A kártyás vásárlás olcsóbb lett, de mégse ugrott meg igazán a POS-terminálok száma.

Pesten is könnyen bele lehet szaladni egy olyan boltba, ahol nem lehet kártyával fizetni, vidéken még reménytelenebb a helyzet.

A kereskedelmi egységek alig több, mint harmadában fogadnak el most kártyát

Az MNB még 2013-ban próbálta meg Fejér megyében javítani a helyzetet. A MasterCard 1 millió eurót tett ebbe a projektbe, de folytatása nem igazán lett. A helyzet azóta sem változott jelentősen.

A boltosok pedig érzik, hogy a vásárlók zsebe tele van kápéval, minek költenének felesleges terminálokra a kisboltokban.

Tehát a POS-terminálok azért sem tudnak jobban terjedni, mert van ingyenes készpénzfelvétel, véli a cikk írója.

Bankkártya-használat kisboltokban? Miért (ne)?

2016-04-18
Sok készpénz van forgalomban. Inkább ezzel és nem bankkártyával fizetnek a vevők, például a vidéki kisboltokban...

Sok készpénz van forgalomban. Inkább ezzel és nem bankkártyával fizetnek a vevők, például a vidéki kisboltokban...

Pedig,a törvényalkotás szintjén felmerült a készpénzforgalom csökkentésének kérdése. 

Nálunk már itt és most tájékozódhat.


Hiteles Ponthálózat

2016-04-20
Vállalkozóknak nyújt visszatérítendő támogatásokat a május közepén nyíló új értékesítési hálózat.

Vállalkozóknak nyújt visszatérítendő támogatásokat a május közepén nyíló új értékesítési hálózat.

A hálózat (MFB Pontok) kialakítása a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) közbeszerzési eljárása során vált lehetővé. A Pontokban a Széchenyi2020 európai uniós fejlesztési programban elérhető, visszatérítendő támogatásokat érhetik el a vállalkozások, tudatja közleményében a pénzintézet.

(A hálózatban való részvétel jogát a Takarékbank Zrt., a B3 TAKARÉK Szövetkezet, a Budapest Bank Zrt. és az FHB Zrt. konzorciuma nyerte el a pályázaton.)

Május második felétől

Az első 26 MFB Pont a fővárosban és a megyei jogú városokban május második felétől várja a vállalkozásokat az első hiteltermékkel – nulla százalékos ügyfélkamat mellett.

Egyelőre 442 MFB Pont, később akár több száz másik Pont is nyílik, amelyek illeszkednek az ügyféligényekhez.

2016. december 31-ig minden MFB Pont a vállalkozók rendelkezésére áll majd.

Az 2014–2020-as uniós ciklusban elérhető források kihelyezésénél az a cél, hogy a vállalkozások a lehető legszélesebb körben, könnyen elérhető módon, gyorsan és minden eddiginél olcsóbban juthassanak forráshoz.

A visszatérítendő támogatások terén jelentős, több mint 700 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, melynek mintegy 75 százalékát hirdeti meg a kormány a ciklus első felében.

Az európai uniós, visszatérítendő források kialakításával, illetve az új értékesítési hálózat megszervezésével a kormány az MFB-t bízta meg, amely közbeszerzést írt ki a hálózatban szerepet vállaló hitelintézeti partnerek kiválasztására.

Pontok története

Az MFB stabil, tőkeerős, a legszigorúbb törvényi előírások mentén működő hitelintézeti partnereket keresett, amelyek vállalták, hogy saját fiókhálózatukon belül, az MFB Pontok arculatával megkülönböztetett fiókokban közvetítik az uniós hitel- és vissza nem térítendő forrással kombinált hiteltermékeket.

A kiválasztott közvetítő hitelintézetek minimális költségelismerés mellett teljesítményalapon, a kihelyezés arányában tarthatnak igényt közvetítői díjra, de ezt a költséget az új rendszerben már nem az ügyfeleknek kell megfizetni.

Az előző uniós ciklus tapasztalatai alapján az MFB új modellt dolgozott ki a visszatérítendő források közvetítésére.

A legfontosabb: az új rendszerben a közvetítő helyett az uniós programszámla viseli a hitelezési kockázatot, így a vállalkozások kedvező feltételekkel juthatnak forrásokhoz.

Május második felétől nulla százalékos kamat mellett is igényelhető visszatérítendő forrás.

Széleskörű forráskihelyezés

Az MFB a hiteltermékek feltételrendszerét úgy alakítja ki, hogy azok is hozzáférhessenek a forrásokhoz, akiknek korábban erre nem volt lehetőségük.

A termékeket egységesen, egyszerűen és gyorsan lehet akár a kisebb településen működő vállalkozásokhoz is eljuttatni.

Több közvetítő partner is beszállhat

Az MFB Pontok végleges számára az MFB tesz javaslatot, és 2016. május 20-ig közbeszerzést ír ki a hálózat bővítésébe bevont hitelintézeti partnerek kiválasztására.

Pontokból lesz hitel

2016-04-20
Vállalkozóknak nyújt visszatérítendő támogatásokat a május közepén nyíló új értékesítési hálózat.

Vállalkozóknak nyújt visszatérítendő támogatásokat a május közepén nyíló új értékesítési hálózat.


Az első uniós hitel – nulla százalékos kamattal érkezik. 

A részleteket ezen az oldalunkon találja.


Szabályosan fizeti a munkabéreket? Felkészítjük a célellenőrzésre

2016-04-22
Április végéig – elsősorban – a munkabérrel kapcsolatos szabályokat ellenőrzik a hatósági revizorok.

Április végéig – elsősorban – a munkabérrel kapcsolatos szabályokat ellenőrzik a hatósági revizorok.

Célellenőrzéskor nem hunynak szemet más szabálytalanság fölött sem, de immár másfél hónapja kiemelten a Munka törvénykönyve gyakorlati érvényesülésének vizsgálatára fókuszálnak a hivatalnokok, indokolta korábban a nemzetgazdasági tárca az aktuálisan kiemelt ellenőrzések célját, írja a munkajog.hu szakmai blogjában dr. Jónás Tünde szakjogász.

Vizsgálati hatáskör

A munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény a munkaügyi hatóság munkabérrel összefüggő hatáskörét akként határozza meg, miszerint a munkaügyi ellenőrzés kiterjed a jogszabályban, kollektív szerződésben vagy a miniszter által az ágazatra, alágazatra kiterjesztett kollektív szerződésben megállapított munkabér mértékére, valamint a munkabér védelmére vonatkozó rendelkezések megtartására.

Az ellenőrzés tárgya

Kizárólag a munkabér mértékére, és védelmére vonatkozó azon szabályok vizsgálata képezheti, amelyeket jogszabály, illetve a munkáltatóra vonatkozó (kiterjesztett hatályú) kollektív szerződés határoz meg.

Ha a felek a munkaszerződésben a Munka Törvénykönyvében nem szabályozott bérpótlékról, például nyelvpótlékról állapodnak meg, arra a munkaügyi ellenőrzés nem terjedhet ki.

A törvény a munkabérre vonatkozó szabályok jogforrásai között az üzemi megállapodást nem említi, de nem is említhetné, mivel az üzemi megállapodás tárgyát nem képezheti a munka díjazása.

Az ellenőrzési terv

Külön kiemeli, hogy a célellenőrzés a tartalmi és a formai szempontok vizsgálatára is kiterjed.

Például a Munka Törvénykönyve lehetővé teszi, hogy a felek bérpótlék helyett, illetve készenlét vagy ügyelet esetén a munkavégzés díjazását és a bérpótlékot magában foglaló havi átalányt állapítsanak meg, azonban erről kizárólag a munkaszerződésben állapodhatnak meg.

A munkaügyi ellenőr tehát egy ilyenmegállapodás esetén nemcsak az átalány kifizetését, de azt is vizsgálhatja, hogy arról a felek formailag helyesen, azaz a munkaszerződésben rendelkeztek-e.

A munkabér mértéke

E tekintetben számos rendelkezés megtartását vizsgálhatja a munkaügyi hatóság, amelyek közül néhány példa: a kötelező legkisebb munkabér, illetve a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló esetén a garantált bérminimum megfizetése, a kizárólag teljesítménybérrel foglalkoztatott munkavállaló részére legalább az alapbér felét elérő garantált bér megállapítása, a bérpótlékok – legalább – törvény szerinti mértékének fizetése, állásidő fizetése.

De a munkabér mértékére vonatkozó szabályok között vizsgálható a munkába járás költségtérítésének 39/2010. (II.26.) Korm.rendelet szerinti megfizetése is.

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén

Speciális szabályok vonatkoznak az alapbér, illetve a teljesítménybér legkisebb mértékére, mivel annak legalább a kötelező legkisebb munkabér 85 százalékát, garantált bérminimum esetén 87 százalékát el kell érnie.

A munkabér védelme: hogyan ellenőrzik?

Egy sor olyan törvényi szabály van, amelyre a munkaügyi ellenőrzés kiterjedhet. Ellenőrizheti a munkaügyi ellenőr, hogy a munkavállaló munkabérét a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig megkapta-e, illetve vizsgálhatja a készpénzben történő kifizetés szabályait.

A munkabérből levonásnak és annak mértékének szigorú szabályai vannak, amelyre szintén kiterjedhet a munkaügyi ellenőrzés.

Munkaidőkeret alkalmazása esetén

A havibéres díjazású munkavállalónak minden hónapban azalapbérét, órabéres díjazású munkavállalónak – eltérő megállapodás hiányában – az adott hónapra irányadó általános munkarend szerinti munkanapok számának és a napi munkaidőnek az alapulvételével kiszámolt munkabérét kell kifizetni.

A munkaidőkeret végén azonban a ténylegesen teljesített munkaidő alapulvételével el kell számolni, és ha az elszámolás szerint alacsonyabb munkabérben részesült a munkavállaló, a különbözetet ki kell fizetni.

A munkaügyi ellenőr ezen elszámolás, illetve kifizetés megtörténtét és helyességét is vizsgálhatja.

Munka- és pihenőidő

A felsorolt példák is mutatják, hogy a munkabér mértékére, védelmére vonatkozó szabályok megtartásának vizsgálata szükségszerűen maga után vonja a munka-és pihenőidőre vonatkozó szabályok vizsgálatát is, amelyre egyébként a munkaügyi hatóság hatásköre szintén kiterjed.

Például a pihenőnapi rendkívüli munkavégzés bérpótlékának megfizetése során szükségszerűen előkerülhet a munkaidő-nyilvántartás, amelyből ki kell tűnnie a munkavállaló pihenőnapi rendkívüli munkaideje mértékének.

Szabálytalanság esetén

Ha a munkaügy hatóság szabálytalanságot tár fel a munkaügyi ellenőrzés során, kötelezheti a munkáltatót a szabálytalanság meghatározott időn belül történő megszüntetésére, vagy ha ez nem alkalmazható, akkor a további jogsértés megelőzésének érdekében megállapítja a munkáltató jogsértését.

Ha a munkáltató megsértette a jogszabályban vagy kollektív szerződésben megállapított munkabér összegére és a kifizetés határidejére vonatkozó rendelkezéseket, munkaügyi bírság kiszabása nem mellőzhetőkivéve, ha a munkáltató az elmaradt munkabért az eljárás során kitűzött határidőn belül kifizeti.

Ha a munkáltató ajogszabályban, (kiterjesztett hatályú) kollektív szerződésben megállapított munkabér mértékére, valamint a munkabér védelmére vonatkozó rendelkezéseket legalább egy munkavállaló tekintetében megsérti, a munkaügyi hatóság mérlegelési jogkörében munkaügyi bírságot szabhat ki.

Főszabály szerint a munkaügyi bírság összege harmincezer forinttól tízmillió forintig terjedhet, figyelmeztet a szakértő.

Figyelik a bérkifizetést (is)

2016-04-22
Április végéig – elsősorban – a munkabérrel kapcsolatos szabályokat ellenőrzik a hatósági revizorok.

Április végéig – elsősorban – a munkabérrel kapcsolatos szabályokat ellenőrzik a hatósági revizorok.


Összeállításunkkal segítséget nyújtunk ahhoz, hogy vállalkozóként az előírásoknak megfelelően fizethesse ki alkalmazottait.


VESZPRÉM megye – Szezonnyitó szakmai fórum vállalkozóknak

2016-04-23
Szakmai fórumon kaphatnak mindenre kiterjedő tájékoztatást – és kérdéseikre választ – mindazok, akik első kézből, hatósági szakértőktől szeretnék megtudni, hogyan érdemes vállalkozásukat a nyári szezonban működtetni.

Szakmai fórumon kaphatnak mindenre kiterjedő tájékoztatást – és kérdéseikre választ – mindazok, akik első kézből, hatósági szakértőktől szeretnék megtudni, hogyan érdemes vállalkozásukat a nyári szezonban működtetni.

Az évről-évre nagy érdeklődés mellett zajló ingyenes – de regisztrációhoz kötött – eseményt idén 16. alkalommal rendezi meg a KISOSZ Veszprém megyei tagegyesülete a megyei iparkamarával közösen.

A fórum helyszíne: Tihany, Club Tihanyszálloda

Ideje:2016. május 10. (kedd), 10 órai kezdettel.

A rendezvény célja, hogy a vállalkozók a főszezon előtt megismerjék a legfontosabb hatósági előírásokat, így büntetésmentes nyári szezonjuk legyen, írja hírlevelében a megyei KISOSZ szervezet.

A rendezvény INGYENES, de előzetes REGISZTRÁCIÓHOZ kötött!

Program:09:30 – 10:00 – Regisztráció

10:00 – 10:10 – Megnyitó – dr. Markovszky György elnök, Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

10:10 – 10:40 – Tájékoztató a vendéglátás, kereskedelem területét érintő ellenőrzési szempontokról, tapasztalatokról – Dégi Zoltán igazgató, Nemzeti Adó- és Vámhivatal Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatósága

10:40 – 11:10 – Álláskeresők foglalkoztatásához nyújtható támogatások, hatósági ellenőrzési tapasztalatok – Troják László főosztályvezető, Veszprém Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály

11:10 – 11:55 – Tájékoztató az élelmiszer-biztonság területét érintő aktualitásokról, ellenőrzési tapasztalatok – dr. Leitold József igazgató főállatorvos, Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály

11:55 – 12:10 – Kérdések, válaszok

12:10 – 12:15 – Zárszó – Vágó Péter, Kereskedők és Vállalkozók Veszprém Megyei Képviselete (KISOSZ) elnöke

12:15 – Fogadás, büféebéd

Részvételi szándékát 2016. május 3-ig szíveskedjék jelezni a

06 88 425-462 vagy a 06 88 814-111-es telefonszámon vagy

kisosz@sednet.hu vagy

beni.szilvia@veszpremikamara.hu e-mail címen.Szezonban – szabályosan sikerre viheti

2016-04-23
Működhet egy vállalkozás egyszerre biztonsággal, szabályosan és sikeresen is? Igen. Megvan rá gyakorlat…

Működhet egy vállalkozás egyszerre biztonsággal, szabályosan és sikeresen is? Igen. Megvan rá gyakorlat…

Szakmai fórumon kaphatnak mindenre kiterjedő tájékoztatást – és kérdéseikre választ – mindazok, akik első kézből, hatósági szakértőktől szeretnék megtudni, hogyan érdemes vállalkozásukat a nyári szezonban működtetni. Az évről-évre nagy érdeklődés mellett zajló ingyenes – de regisztrációhoz kötött – eseményt idén 16. alkalommal rendezik meg.

A KISOSZ Veszprém megyei szervezete Tihanyban várja az érdeklődőket.

A további részleteket ezen az oldalunkon találja.


SOMOGY megye – A vállalkozók így javasolják

2016-04-24
Hogyan és mivel javíthatók rövid- és középtávon a kereskedő és vendéglátó vállalkozások jövedelmezősége?

Hogyan és mivel javíthatók rövid- és középtávon a kereskedő és vendéglátó vállalkozások jövedelmezősége?

A kérdésre az érintettektől érkeztek javaslatok…

Vendéglátó-ipari étel áfacsökkentés

A vendéglátásban tapasztalható krónikus munkaerőhiány következtében növekvő bérköltségek; az egyre csökkenő árrés tömeg; az arányában megnőtt áfafizetési kötelezettség teszi indokolttá a változ(tat)ásokat – írja a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete (KISOSZ) közleményében.


„Az elmúlt években több vendéglátós vállalkozó és a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete „KISOSZ”, mint szakmai érdekképviselet, több fórumon és a sajtóban is felvetette, hogy hazánkban is célszerű lenne követni az Európai Unió országaiban tapasztalható kedvező adózási trendet.

A legtöbb uniós országban – a magas élőmunkát igénylő vendéglátásban – 10-12 százalék között van az értékesített ételek áfája, amely nálunk 27 százalék.

Elgondolkodtató, hogy a vendéglátásban, az uniós országokban 10 millió forintnyi étel értékesítése után körülbelül 1 millió forintot, nálunk 2,7 millió forintot kell áfaként fizetni.

Amennyiben ennél az árucsoportnál lényegesen csökkenne az áfa, akkor változatlan fogyasztói ár mellett nőhetne az árrés tömeg,a melyből fejlesztést lehet megvalósítani, vagy a munkavállalók bérét lehetne emelni és itthon tartani a szakembereket…

 Statisztikai adatok szerint az elmúlt időszakban jelentősen nőtt az áfabevétel, így már kormányzati részről is elképzelhetőnek tartják jövőre az ÁFA 18 százalékra, majd 2018-ra az 5 százalékra történő csökkentését. Bízunk benne, hogy a tervek realizálódnak mert közép- és hosszabb távon ez szolgálná a vendéglátó szakma érdekét.

Cafeteria rendszer – átalakítással

 Az Európai Uniós joghoz alkalmazkodva jelenleg napirenden van a cafeteria rendszer átalakítása.

Ezzel kapcsolatban a kiskereskedők és vendéglátósok igénye, hogy a döntéselőkészítőknél és döntéshozóknál a KISOSZ kezdeményezően lépjen fel,hogy valamilyen formában, a jelenlegi szabályozáshoz hasonló, „célzott vásárlást” ösztönző maradjon a kereskedelmi és vendéglátó területen a vásárlói kereslet befolyásolásánál...

Somogyból már jeleztük a problémát az országgyűlési képviselő felé.

Jelenlegi tapasztalat szerint, akik foglalkoznak SZÉP kártya elfogadással náluk az összforgalom 20-50 százalékát teszi ki a SZÉP kártyás forgalom, de a kiskereskedelemben is számottevő az Erzsébet utalvány beváltása.

Ennek bármilyen mértékű csökkentése – vállalkozói vélemények szerint – rontaná a vendéglátás és a kiskereskedelem forgalmát, gazdaságosságát.

Büntetés – méltányosan

Vállalkozók régi igénye, hogy kereskedelmi boltokat és vendéglátó üzleteket érintő szankcionálási lehetőség jogszabályi megváltoztatását érje el a KISOSZ!

Jogszabály szerint egy éven belül két alkalommal – például az alkalmazott – nem ad nyugtát, akkor magas bírság mellett a boltot, üzletet 12 napra bezárja az adóhatóság (NAV)– és így a vállalkozót a munkától is eltiltja.

(Gondoljuk végig, ha egy szezonális balatoni üzletet augusztus elején – főszezonban – 12 napra bezár a NAV, az elveszítheti a forgalmának 30-50 százalékát is.)

Hasonló szigorú szankcionálás más gazdasági, pénzügyi ágazatban nem létezik (például pénzintézetek, közúti fuvarozóknál, stb.)” – fogalmazza közleményében a KISOSZ Somogy megyei tagegyesülete.

Vállalkozók javasolják

2016-04-24
Hogyan és mivel javíthatók rövid- és középtávon a kereskedő és vendéglátó vállalkozások jövedelmezősége?

Hogyan és mivel javíthatók rövid- és középtávon a kereskedő és vendéglátó vállalkozások jövedelmezősége?


A kérdésre az érintettektől érkeztek javaslatok…

A KISOSZ Somogy megyei tagegyesületének közleményét ezen az oldalunkon olvashatja.

VESZPRÉM megye – Szezonális ajánlat

2016-04-25
Kereskedelmi és/vagy vendéglátó vállalkozásában szezonos vagy kisegítő munkatársat alkalmazna – de a jelentkező nem rendelkezik a munkaköréhez szükséges ismeretekkel?

Kereskedelmi és/vagy vendéglátó vállalkozásában szezonos vagy kisegítő munkatársat alkalmazna – de a jelentkező nem rendelkezik a munkaköréhez szükséges ismeretekkel?

Alább a KISOSZ Veszprém megyei tagegyesülete – szerkesztőségünkhöz eljuttatott – legaktuálisabb ajánlatát mutatjuk.

***

„Vállalkozói igényre a frissen felvett és munkába álló állandó, szezonos vagy kisegítő munkaerőt fél napos pénztárgépkezelői kurzusra hívjuk.

1. Pénztárgépkezelői kurzus

- Az elméleti és gyakorlati órák helyszíne:

8200 Veszprém, Szeglethy utca 7. KISOSZ Székház II. emelet
- Májusi indulások:

2016. május 4-én, 9:00 óra vagy 2016. május 11-én, 9:00 óra
- A kurzus tematikája:

A képzés óraterve: 6 óra
9:00-12:00 – A pénztáros adminisztratív feladatai: Pénztáros (vállalkozó, vagy alkalmazott is lehet) stornó, pénztárzárás, nyitás, váltópénz, adminisztrációs kötelezettségek stb. Pénztárgép típusok –előnyök, hátrányok.
12:00 –től – Gyakorlás, konzultáció

Természetesen vizsga nincs!

A kurzusról tanúsítványt adunk!

- Részvételi díj:

15 000 forint

- A gyakorlati oktatást

a DATECS DP-25EU, Európa egyik vezető pénztárgépgyártója támogatja.

A gyakorlathoz ezt a pénztárgéptípust is biztosítjuk.

- Jelentkezés

- a 06 88 425-462 vezetékes telefonszámon,

- kisosz@sednet.hu e-mail címen vagy

- www.kisosz.net oktatás/pénztárgép oldalon lehet és

- a 06 30 618 7926-os mobil telefonszámon.

2. Rapid képzés árkedvezménnyel!

Élelmiszer, - vegyi áru, gyógynövény eladó

OKJ száma: 31 341 01


- Tervezett indulás:

2016. május 4. 14 óra

- A végzettségről:

A kereskedelmi vállalkozásokban kiszolgálja és tájékoztatja a vásárlókat.

Az eladásra kerülő áruk raktározásával, állagmegóvásával, értékesítésre történő előkészítésével, eladótéri kihelyezésével, értékesítésével kapcsolatos feladatokat lát el. Közreműködik az áruk beszerzésének előkészítésében és lebonyolításában.

- Képzési programunk ideje:

2 hónap –

Elmélet: 144 óra
Gyakorlati részt a saját üzletében teljesítheti.

336 óra gyakorlati igazolás szükséges.

A képzés szóbeli és gyakorlati vizsgával zárul.

- Jelentkezési feltételek:

18. életév betöltése,

alapfokú iskolai végzettség és egészségügyi alkalmasság.

- A térítéses képzés ára:

96 000 forint (Az ár tartalmazza a vizsgadíjat is!)

Részletfizetés lehetséges.

A beiratkozott hallgatóknak igazolást adunk a képzés elkezdéséről!

- A jelentkezéseket várja:

Schleckmann-né Vágó Noémi
Tel.: 06 30 618 7926

Szezonra még kitanulhatja

2016-04-25
Kereskedelmi és/vagy vendéglátó vállalkozásában szezonos vagy kisegítő munkatársat alkalmazna – de a jelentkező nem rendelkezik a munkaköréhez szükséges ismeretekkel?

Kereskedelmi és/vagy vendéglátó vállalkozásában szezonos vagy kisegítő munkatársat alkalmazna – de a jelentkező nem rendelkezik a munkaköréhez szükséges ismeretekkel?


Ajánlunk egy-két gyors megoldást, ha ellátogat erre az oldalunkra.


Szálloda? Hotel? Panzió? Figyeljen a megnevezésre!

2016-04-26
Ha az engedély panzió üzemeltetésére szól, akkor egy szálláshelyet még véletlenül sem lehet szállodának vagy hotelnek titulálni és/vagy így hirdetni.

Ha az engedély panzió üzemeltetésére szól, akkor egy szálláshelyet még véletlenül sem lehet szállodának vagy hotelnek titulálni és/vagy így hirdetni.

Megtévesztő, jogszabályba ütközik.

Felhívjuk a vállalkozók figyelmét!

Bünteti a hatóság azt a tulajdonost, aki jogosulatlanul – a működési engedélyben meghatározott minősítés ellenére – magasabb színvonalra „taksálja” az általa működtetett szálláshelyet.

Márpedig jócskán van rá példa az országban, derül ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) legutóbbi jelentéséből.

A hatóság nemrégiben a HOTELSTARS védjeggyel (1*–5*) nem rendelkező szálláshelyeket ellenőrizte – továbbá a gyógyszálló vagy gyógyszálloda megnevezésűeket.

 

A védjeggyel nem rendelkezők esetében azt firtatták a revizorok, hogy – az átlagfogyasztók által elvárt követelményeket alapul véve – az adott csillagszámmal jelzett kategória és az ahhoz kapcsolódó, a szálláshely által nyújtott szolgáltatások együttesen alkalmasak-e a fogyasztók megtévesztésére, fogalmaz a jelentés.

A hatóság hangsúlyozza: a szálláshely választásánál a fogyasztók többségének különösen fontos a csillagok megjelenítése, hiszen az ár mellett a csillagok száma befolyásolja leginkább a fogyasztókat a döntés meghozatalában.

Ha tehát egy adott csillagszámmal rendelkező szálláshely nem a fogyasztók által elvárt minőséget, illetve szolgáltatási színvonalat nyújtja, a minősítés megjelenítése alkalmas lehet arra, hogy megtévessze a fogyasztókat.

A reklám is lehet megtévesztő

A vizsgálat kiterjedt arra is, hogy a szálláshelyek által – például honlapon, szórólapon – meghirdetett szolgáltatásokat a fogyasztók valóban igénybe vehetik-e a helyszínen?

Továbbá arra, hogy az árfeltüntetés– mind a helyszínen, mind az interneten megfelelnek-e a vonatkozó jogszabályban foglaltaknak.

(A gyógyszálló vagy gyógyszálloda megnevezést alkalmazó szálláshelyeknél azt vizsgálták, hogy a szálláshely az elnevezés használatára valóban jogosult-e? Ugyanis az említett megnevezéseket kizárólag abban az esetben tüntethetik fel, ha erre vonatkozóan külön minősítéssel rendelkeznek.)

Eredmények

Az ellenőrzött 167 szálloda vizsgálata során 37 esetben,

a 6 gyógyszálloda ellenőrzése során 1 esetben merült fel valamilyen jogsértés.

T i p i k u s   h i b á k

- a vizsgált szálláshely a „szálloda” vagy a „hotel” megnevezést használta annak ellenére, hogy nem felelt meg a vonatkozó jogszabályban foglalt követelményeknek

- a szálláshely annak ellenére szállodakénthirdettemagát, hogy üzemeltetője panzió üzemeltetésére kapott engedélyt

- abesorolás kategória szintje(felszereltség, szolgáltatások) nem felelt meg az átlagfogyasztó által elvárt követelményeknek (hiányos felszereltségű, berendezésűszobák, illetve a fürdőszobák)

- árfeltüntetéssel kapcsolatos hiányosság (a szálloda honlapján feltüntetett ár eltért a helyszínen feltüntetett ártól; az árak kizárólag euróban voltak feltüntetve; a honlapon nem a fogyasztó által ténylegesen fizetendő árakat tüntették fel.)

A hatáság megjegyzi, hogy a feltárt jogsértések egyes szállodákban halmozottan fordultak elő.

Szálloda vagy gyógyszálloda – egyik ez, másik az

Agyógyszállodákellenőrzése során felmerült jogsértésekkor a honlapon feltüntetett gyógyszállodára utaló megnevezést használt a szálloda, annak ellenére, hogy nem rendelkezett az ilyen jellegű szálláshely üzemeltetéséhez szükséges minősítéssel.

A vállalkozók zöme együttműködő

„Az ellenőrzés alá vont szálláshelyeket üzemeltető vállalkozások többsége pozitívan fogadta az ellenőrzéseket, a feltárt jogsértések, hiányosságok tekintetében pedig azok mielőbbi kijavítására, megszüntetésére törekedtek”, írja közleményében a hatóság.

A panzió panzió és nem hotel

2016-04-26
Ha az engedély panzió üzemeltetésére szól, akkor egy szálláshelyet még véletlenül sem lehet szállodának vagy hotelnek titulálni és/vagy így hirdetni.

Ha az engedély panzió üzemeltetésére szól, akkor egy szálláshelyet még véletlenül sem lehet szállodának vagy hotelnek titulálni és/vagy így hirdetni.

Ha továbblapoz, megmutatjuk, mire érdemes az érintett vállalkozóknak figyelni, hogy tevékenységük ne legyen megtévesztő, jogszabályba ütköző.

Részletek ezen az oldalunkon.