Aktualitások, hírek

Ez új – Turizmusfejlesztési hozzájárulás


2016.06.16   |   

Az új, forgalomarányos különadót jövő január 1-jétől kell fizetni.

Azok lesznek a fizetésre kötelezettek, akik az étkezőhelyi vendéglátásban működnek, és 2018. január 1-től 5 százalékos áfa-mértékkel adóznak, írta meg a portfolio.hu is.

A hozzájárulás alapja az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom.

A hozzájárulás mértéke a forgalom 4 százaléka.

Ezt az említett hozzájárulás-köteles szolgáltatásnyújtás áfa nélküli ellenértékére, mint közteher-alapra kell vetíteni. (Az eredeti módosító javaslatot itt tanulmányozhatja.)

Mi az indok?

Szó szerinte: „a nemzeti turizmusfejlesztési célok finanszírozhatósága, és a jogrendszer koherenciája, továbbá a turizmust érintő szabályozás kiszámíthatósága érdekében” van szükség az új közteherre.

A módosító indítvány egy új közteher, a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevezetését fogalmazza meg - előre meghirdetett módon - 2018. január 1-jétől.

A hozzájárulásból származó bevétel a központi költségvetés bevétele, amelynek megfelelő összeget a külön jogszabályban meghatározott turizmus fejlesztési feladatokra kell fordítani a központi költségvetés turisztikai célelőirányzata útján.

H Í R H Á T T É R


A szakcikk írója kifejti még: „mindez azt jelenti, hogy bár az éttermek 2017-től 27 százalék helyett 18 százalékos áfakulcs mellett szolgáltathatnak és 2018-tól 5 százalékos kulccsal, azonban 2018-tól új közteherre kell készüljenek.

Mivel az új különadó nem hozzáadott-érték alapú teher, és nincs visszaigénylésre lehetőség, ezért sokat visszavesz az állam a kedvezményezett szektortól, mert attól tarthat a kormány, hogy az éttermek lenyelik az alacsonyabb áfakulcs előnyeit.

A kisebb árréssel dolgozó üzletek esetében az sem kizárt, hogy az új adóval teljesen visszaveszi a kormány az adókedvezményt (árbevételre rakódik ugyanis az új adó, a már ismert különadókhoz hasonlóan).

Végső soron az árcsökkenésben bízó fogyasztók járhatnak rosszul, mert a szolgáltatók könnyen átháríthatják az új különadót is rájuk.

„A jogalkotó szándéka az összességében két év alatt 22 százalékos adókulcscsökkentés korrekciója, élve azzal a feltételezéssel, hogy az éttermek a jelentős jövedelmezőség javulásukat, csak részben osztanák meg a fogyasztókkal, illetve a költségvetéssel”, írta meg Hegedüs Sándor, az RSM-DTM adóüzletág vezetőjének vélekedését is a hírportál.