Aktualitások, hírek
Fagylaltozni tanítják a fogyasztókat
2016.06.14 |

Valaki minden évben elmondja a nagy nyilvánosságnak, hogy mit és hogyan (ne) nyaljanak… Viszont mi is évről-évre megmutatjuk, mihez érdemes magukat tartaniuk a fagylaltot készítőknek, forgalmazóknak…
Ami most hirtelen-hamarjában a köztudatba került, az egyrészt a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) főtitkárának vevőkhöz szóló ajánlata.
Erdélyi-Sipos Aliz azt tanácsolja a penzcentrum.hu megkeresésére, hogy a vásárlók figyeljék meg:
- látnak-e fogyasztói tájékoztatót,
- kapnak-e pontos információt a fagylaltok allergén összetevőiről, és
- a színes fagylaltok mellett – színezékek használata esetén – a gyerekek
figyelmére gyakorolt hatásra figyelmeztetnek-e a fagylaltárusok?
Továbbá, int a főtitkár, érdemes megnézni a fagylaltpultba helyezett tégelyeket is: egy tégelyben csak az azonos készítésű fagylalt lehet, az előző tégelyben megmaradtat tilos átrakni másik fagylaltra.
Ami már első látványra a rossz minőségről árulkodik:
- megolvadt állag,
- kristályos állag,
- idegen, nem harmonikus íz,
- nem jellegzetes szín,
- túlzottan habosított,
- könnyű, jégdarabok vannak benne,
- jellegtelen, üres, aromaszegény/túlaromásított illat,
- tisztíthatatlan, nem ehető dekoráció (például csomagolt túrórudi a fagylaltban,
műanyag játék a fagylaltban, csumás eper, száras meggy).
A gazdasági hírportál nem végzett félmunkát, megkérdezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (NÉBIH) is.
A szakmai hozzászólás szerint egy fagylaltozó kiválasztásakor az alábbiakra kell figyelni a vásárlóknak.
Akkor nézzük, mit vár el a fogyasztó!
1. A fagylaltpult legyen zárt, cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől védett kialakítású.
2. A fagylaltpultot ne érje közvetlen napfény.
3. Az esetleg megolvadt fagylaltot nem szabad újra lefagyasztani, és a friss fagylaltot nem szabad ráönteni a régire.
4. Érdemes a díszítésekre figyelni! Az a jó, ha a fagylaltot csak ehető, tiszta élelmiszerekkel díszítik.
5. A fagylalt ne legyen kőkemény, de ne is folyjon.
6. A tégelyek cseréjekor a fagyasztóból kivett fagylaltot azonnal be kell tenni a hűtőpultba és nem szabad szobahőmérsékleten tárolni.
7. Az adagolókanalat ne mártsák piszkos vízbe, ne töröljék ruhába. Ha kanálöblítés szükséges, a fagylaltpultban legyen kanálmosó, tiszta vízzel.
8. A tölcsért szalvétával fogják meg, és azzal adják át a vevőnek.
Most jön még csak a java!
Amint az a szakértői válaszokból kiderül még, arról azért a vállalkozók jó ideje tudnak: a hatóság a hatáskörébe tartozó létesítményeknél – az üzemeltetőkkel előre nem egyeztetett időpontokban végez ellenőrzéseket.
A helyszíni szemlék pedig kiegészülhetnek élelmiszer-mikrobiológiai, élelmiszer-kémiai és érzékszervi laboratóriumi vizsgálatokkal is.
Továbbá…!
Fagylaltot csak külön engedéllyel, FELIR azonosítóval rendelkező vendéglátó egységekben állítható elő.
Itt be kell tartani az élelmiszer-előállításra, és -forgalmazásra vonatkozó higiénés előírásokat.
Ezek közül a legfontosabbak:
- szakképzett személyzet,
- kellő mennyiségű ivóvíz minőségű folyó hideg-meleg víz,
- közművek,
- jelölési előírásoknak megfelelő, nyomonkövethető alap-, adalék-, és díszítő anyagok,
- műszaki-technikai feltételek (öltöző, kézmosó, személyzeti illemhely, gyümölcsmosó, fagylaltfőző-, hűtő-, fagyasztó berendezések, megfelelő kialakítású fagylaltpult),
- megfelelő személyi higiéne,
- naprakészen vezetettdokumentációk,
- rend, tisztaság.
És a ráadás
A hatóság ajánlása szerint még nyáron, a nagy melegben sem ajánlott mindennap fagyit enni. A vevők figyeljenek oda az adag nagyságára, több helyen 7dkg-os gombócokkal csalogatják a vásárlókat.
Azt javasolják a vevőknek, ne növeljék az adag nagyságát, maradjanak a 4-5 dkg-os gombócoknál.
Hát, akkor, talán így érdemes és így éri meg kínálni is – de ezt már csak mi tesszük hozzá.
