Aktualitások, hírek

Fagylaltozni tanítják a fogyasztókat


2016.06.14   |   

Valaki minden évben elmondja a nagy nyilvánosságnak, hogy mit és hogyan (ne) nyaljanak… Viszont mi is évről-évre megmutatjuk, mihez érdemes magukat tartaniuk a fagylaltot készítőknek, forgalmazóknak…

Ami most hirtelen-hamarjában a köztudatba került, az egyrészt a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) főtitkárának vevőkhöz szóló ajánlata. 

Erdélyi-Sipos Aliz azt tanácsolja a penzcentrum.hu megkeresésére, hogy a vásárlók figyeljék meg:

- látnak-e fogyasztói tájékoztatót,

- kapnak-e pontos információt a fagylaltok allergén összetevőiről, és

- a színes fagylaltok mellett – színezékek használata esetén – a gyerekek

figyelmére gyakorolt hatásra figyelmeztetnek-e a fagylaltárusok?

Továbbá, int a főtitkár, érdemes megnézni a fagylaltpultba helyezett tégelyeket is: egy tégelyben csak az azonos készítésű fagylalt lehet, az előző tégelyben megmaradtat tilos átrakni másik fagylaltra.

Ami már első látványra a rossz minőségről árulkodik:

- megolvadt állag,

- kristályos állag,

- idegen, nem harmonikus íz,

- nem jellegzetes szín,

- túlzottan habosított,

- könnyű, jégdarabok vannak benne,

- jellegtelen, üres, aromaszegény/túlaromásított illat,

- tisztíthatatlan, nem ehető dekoráció (például csomagolt túrórudi a fagylaltban,

műanyag játék a fagylaltban, csumás eper, száras meggy).

A gazdasági hírportál nem végzett félmunkát, megkérdezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (NÉBIH) is.

A szakmai hozzászólás szerint egy fagylaltozó kiválasztásakor az alábbiakra kell figyelni a vásárlóknak.

Akkor nézzük, mit vár el a fogyasztó!

1. A fagylaltpult legyen zárt, cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől védett kialakítású.

2. A fagylaltpultot ne érje közvetlen napfény.

3. Az esetleg megolvadt fagylaltot nem szabad újra lefagyasztani, és a friss fagylaltot nem szabad ráönteni a régire.

4. Érdemes a díszítésekre figyelni! Az a jó, ha a fagylaltot csak ehető, tiszta élelmiszerekkel díszítik.

5. A fagylalt ne legyen kőkemény, de ne is folyjon.

6. A tégelyek cseréjekor a fagyasztóból kivett fagylaltot azonnal be kell tenni a hűtőpultba és nem szabad szobahőmérsékleten tárolni.

7. Az adagolókanalat ne mártsák piszkos vízbe, ne töröljék ruhába. Ha kanálöblítés szükséges, a fagylaltpultban legyen kanálmosó, tiszta vízzel.

8. A tölcsért szalvétával fogják meg, és azzal adják át a vevőnek.

Most jön még csak a java!

Amint az a szakértői válaszokból kiderül még, arról azért a vállalkozók jó ideje tudnak: a hatóság a hatáskörébe tartozó létesítményeknél – az üzemeltetőkkel előre nem egyeztetett időpontokban végez ellenőrzéseket.

A helyszíni szemlék pedig kiegészülhetnek élelmiszer-mikrobiológiai, élelmiszer-kémiai és érzékszervi laboratóriumi vizsgálatokkal is.

Továbbá…!

Fagylaltot csak külön engedéllyel, FELIR azonosítóval rendelkező vendéglátó egységekben állítható elő.

Itt be kell tartani az élelmiszer-előállításra, és -forgalmazásra vonatkozó higiénés előírásokat.

Ezek közül a legfontosabbak:

- szakképzett személyzet,

- kellő mennyiségű ivóvíz minőségű folyó hideg-meleg víz,

- közművek,

- jelölési előírásoknak megfelelő, nyomonkövethető alap-, adalék-, és díszítő anyagok,

- műszaki-technikai feltételek (öltöző, kézmosó, személyzeti illemhely, gyümölcsmosó, fagylaltfőző-, hűtő-, fagyasztó berendezések, megfelelő kialakítású fagylaltpult),

- megfelelő személyi higiéne,

- naprakészen vezetettdokumentációk,

- rend, tisztaság. 

És a ráadás

A hatóság ajánlása szerint még nyáron, a nagy melegben sem ajánlott mindennap fagyit enni. A vevők figyeljenek oda az adag nagyságára, több helyen 7dkg-os gombócokkal csalogatják a vásárlókat.

Azt javasolják a vevőknek, ne növeljék az adag nagyságát, maradjanak a 4-5 dkg-os gombócoknál.

Hát, akkor, talán így érdemes és így éri meg kínálni is – de ezt már csak mi tesszük hozzá.