Aktualitások, hírek

Lehetne kivás is


2016.06.08   |   

„Sok a bérköltsége? Beruházna? Válassza a kivát!” Áttérésre buzdítják a kisvállalkozókat. Kiszámították, megéri…

Akár egy hathatós reklámban, úgy vezeti fel ajánlatát a nemzetgazdasági tárca. Az indoklásából kiderül, a kisvállalati adó (kiva) választásával – számításaik szerint – az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek több mint 80 százaléka jobban járna. 

Kinek érdemes kivára váltani?

1. Annak a cégnek, amelyiknek a bértömege nagyobb a nyereségénél.

2. Azoknak is érdemes újraszámolni, akik növekedésre fordítják vissza a nyereségüket.

 

A változások nemcsak a kivás cég büdzséjére hathatnak jótékonyan – hiszen az érintettek összességében 1 milliárd forintot spórolhatnak majd –, hanem a jelentős egyszerűsítésnek köszönhetően még az adminisztrációra fordított idő is csökken. Ezt igazolja többek között az is, hogy az adóbevallás érdemi része háromról egy oldalra rövidül.

Miért éri meg?

Jövőre a kisvállalati adó alapja kiszámíthatóbbá, egyszerűbbé és még kedvezőbbé válik.

Az új megközelítés szakít a vállalkozásban felhalmozódott pénzeszközök adóztatásával, így az adókötelezettség meghatározása a továbbiakban a vállalkozásból ki- és bevont vagyon egyenlegére – azaz az osztalékra és a tőkeműveletek eredményére – épül.

Az alkalmazott létszámfeltételnek is több cég tud megfelelni, hiszen az eddigi 25 helyett 50 foglalkoztatottig választható a kiva, és a vállalkozás mindaddig a kisvállalati adó hatálya alatt maradhat, amíg a foglalkoztatottak száma nem haladja meg a 100 főt.

Miért ösztönzi a kiva a beruházásokat?

2017. január 1-jétől az új beruházáshoz kapcsolódó adóalap-csökkentő tétel már a beruházás évében levonható a személyi jellegű ráfordításokból is.

Emellett rugalmasabbá válnak a veszteségelhatárolás feltételei, a keletkezett negatív adóalap így a későbbi években korlátozás nélkül felhasználható.

Az adóalapot nem növeli a kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) vállalkozó járulékalapja.

Szóval: kik és hogyan kivázhatnak?

A kivát azok a legfeljebb 50 főt alkalmazó vállalkozások választhatják, amelyek előző évi bevétele, illetve a mérlegfőösszege nem haladja meg az 500 millió forintot.

A kisvállalati adó mértéke a törvény által meghatározott adóalap 16 százaléka, melynek teljesítésével a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

Az átálláshoz kapcsolódóan a már kivás cégek 2017-ben egy adóalap-csökkentő tételt alkalmazhatnak, amely visszamenőleg is biztosítja az újfajta adóalap-meghatározás előnyeit.

Szolgáltatás – ráadásként

Ez a tétel a korábbi adóbevallások alapján kiszámítható, ám ezt egyetlen cégnek sem kell számolgatnia, azt a rendelkezésre álló adatok alapján megteszi az adóhivatal.

Az összegről a NAV tájékoztatást küld az érintetteknek, tudatja a Nemzetgazdasági Minisztérium.