Aktualitások, hírek

Ne feledje: munkaadóként vegye igénybe az adókedvezményt!


2016.06.26   |   

Az a vállalkozás, amelyik kisgyermekes szülőt foglalkoztat, akár évi 342 ezer forintnyi közterhet takaríthat meg. Már amennyiben él a lehetőséggel...

Merthogy – a nemzetgazdasági tárca számítása szerint – az arra jogosultak mindössze 40 százaléka spórol ilyenformán.

Jelenleg, ugyanis, 60 ezer kisgyermekes munkavállalót alkalmaznak úgy, hogy a jogosan járó adókedvezményt a vállalkozó NEM veszi igénybe, derül ki a jelentésből.

Erről szól

Annak a vállalkozásnak, amelyik anyasági ellátásban (GYES, GYED, GYET) részesülő, vagy részesült kismamát alkalmaz, jelentős összegű adókedvezmény jár:

- a foglalkoztatás első két évében 28 500 forint,

- a foglalkoztatás harmadik évében 14 500 forint havonta.

Három- vagy többgyermekes munkavállalónál a kedvezmény 5 évig vehető igénybe.

Az első három évben 28 500 forinttal az utolsó két évben 14 500 forinttal kevesebb közterhet fizet a munkáltató az államkasszába.

Így kell a kedvezményt igénybe venni

Mindössze egy igazolás kell hozzá, amelyet a munkavállaló kérelmére az ellátást folyósító szerv állít ki.

Tekintettel arra, hogy az ellátás folyósításának megszűnését követő 45. hónapig (háromgyermekeseknél akár 5 évig) jár a kedvezmény, így nemcsak az újonnan felvett, hanem a már hónapok vagy évek óta foglalkoztatott kisgyermekes dolgozó után is igénybe lehet venni a kedvezményt.

A vállalkozó a gyakorlatban az ún. havi adó- és járulékbevallásban (az ún. ’08-as bevallásban) tudja érvényesíteni a közteher-kedvezményt.