Aktualitások, hírek

Újra jönnek, kopogtatnak …, és forgalmat is számolnak


2015.07.21   |   

A kockázatos adózóknál számolja a forgalmat az adóhatóság – a turisták által gyakran látogatott helyeken és a tömegeket vonzó rendezvényeken leginkább.

A revizorok azt ellenőrzik, hogy a kereskedők, szolgáltatók szabályos bizonylatot adnak-e, online pénztárgépeiket megfelelően használják-e, bejelentik-e alkalmazottaikat és tudják-e igazolni áruik eredetét, tudatja az adóhatóság.

A megszokott próbavásárláson túl forgalmat is számolnak ott, ahol kétséges a szabályok betartása, ha nyilvánvaló, hogy nem minden vásárló kap nyugtát.

  Mi a tapasztalat?

 Gyakori ugyanis – fogalmaznak –, hogy a próbavásárláskor minden rendben van, de például a törzsvendégeknek nem állít ki bizonylatot a vállalkozó, és a pénztárgép adataiból is szabálytalanságra lehet következtetni.

Ugyancsak így ellenőriz a NAV, ha úgy tűnik, hogy a korábban kiszabott mulasztási bírság ellenére sem szabályos a kereskedelem.

Mire számíthat a kereskedő, szolgáltató?

Az online pénztárgépekből érkező adatok elemzésével kiválasztott üzletben nyitástól zárásig vagy kifejezetten csúcsidőben rögzítik az ellenőrök, hogy hányan és mennyiért vásároltak.

A helyszíni adatokat összehasonlítják a pénztárgép adataival, legfőképp a más napokon rögzített mennyiséggel. A kiugró eltérések szándékos adóelkerülésre utalhatnak.

Több forgalomszámlálás is előfordulhat egy adózónál, sőt a sorozatosan aránytalan forgalmi adatok megalapozhatják, hogy a NAV utólagosan ellenőrzi az adott vállalkozó adóbevallásait.

Az eddigi tapasztalatok szerint forgalomszámláláskor vannak, akik kétszer annyi bevételt rögzítenek a pénztárgépben, mint az előző hét azonos napján.

Az online adatokból az is látható, hogy a legtöbben áttérnek a pontos és szabályos nyugtaadásra az ilyen helyszíni ellenőrzés után.

Ahol viszont továbbra sem rögzítenek minden tételt, ott nagy eséllyel újra megszámolja a vásárlókat a NAV.