Állásfoglalások, szakmai vélemények

Kritikus munkaerőhiány! Sürgős lenne a megoldás!


2016.05.19   |   

Kritikussá vált a magyar vendéglátásban, turizmusban a szakemberhiány, amelyen bérfejlesztéssel lehetne enyhíteni. A KISOSZ úgy látja, a sürgető beavatkozást a mielőbbi áfacsökkentés segíthetné.

„A kedvezményes forgalmi adó bevezetése már ebben az évben indokolt lenne, mivel jelentősen növelné a cégek versenyképességét a külföldi szolgáltatókkal szemben – vélekedett a KISOSZ országos szövetségének ügyvezető elnöke. Nagy segítség lesz a magyar cégeknek a tervezett áfacsökkentés, mert így több marad a munkáltatók zsebében bérfejlesztésre”, mondta a Magyar Idők megkeresésére d r. Antalffy Gábor.

A lap úgy fogalmaz: noha pünkösdkor a szezonális vendéglátóhelyek nagy része megkezdte néhány hónapos működését a főbb turisztikai övezetekben, az idén több helyütt azért nem nyitottak még ki a panziók, büfék, éttermek, mert nehezen találnak alkalmazottakat. Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Anglia, Skócia, Benelux államok – ezekbe az országokba vándorolnak legtöbben a hazai vendéglátásból.

– Átlagosan 100-150 ezer forinttal keresnek többet tőlünk nyugatabbra, például a szakácsok, így már most súlyos dilemmát okoz, hogy a külföldi hotelek, vendéglátóhelyek a magyar szakembereket csábítják el a nyárra – mondta az ügyvezető.

Antalffy Gábor rámutatott: az átlagos szakácsfizetés itthon bruttó 250 ezer forint havonta, s bár, például a borravalóval együtt egyes helyeken jóval magasabb is lehet, az így szerzett jövedelem mégsem kiszámítható.

Egy mielőbbi béremelés hamarabb javíthatná a szakma presztízsét, megítélését

A lap úgy írja, hogy a vendéglátásban egyébként köztudottan magas a feketepénzek aránya, jó példa erre az a fővárosi romkocsma is, ahol naponta 10-15 ezer forintot keresnek zsebbe a munkavállalók, miközben négy órára bejelentve papíron bruttó 4000 forint jár nekik műszakonként.

Az ügyvezető szerint évek óta ismert a probléma, az idén már nem csupán a Balaton környékén hátráltatja a szezon-n­yitást a munkaerőhiány, hanem például Pest megyében, illetve a határ menti városokban is hiányzik a magyar dolgozó. Mint mondta, valamennyi, turizmusban jellemző munkakörben feltűnően sok az álláshirdetés, ami óriási terhet jelent a vállalkozásoknak.

Aki itthon kitanulta a szakmát, itthon kezdjen dolgozni!

– Történtek segítő lépesek a kormány részéről, például a szakképzést elősegítő Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatai az utánpótlást biztosítják majd – mutat rá Antalffy Gábor. – Ám ezek a tanfolyamok hosszabb ideig tartanak, az idén már nem oldják meg a munkaerőhiányt…

Ráadásul szükséges lenne előírni azt is, hogy a tanfolyam elvégzése után meghatározott ideig csak itthon dolgozhassanak a friss vendéglátósok, sokan ugyanis a Magyarországon megszerzett tudással eleve a külföldi vendéglátóhelyek felé veszik az irányt – vázolta az elnök.

Hozzátette: a legtöbben csupán a gyors pénzszerzés reményében választják az otthonuktól távol eső munkalehetőséget. Sőt, azok közül, akik 5-10 éve vendéglátóznak külföldön, többen visszajöttek, és itthon vágtak bele önálló vállalkozásba.

Nincs mitől tartani: szakképzettséget igénylő feladatokat csakis szakképzett munkavállalók végezhetnek!

Végül a lap azoknak a piaci szereplőknek az aggodalmát idézi, akik arról beszélnek: „külföldi vendégmunkások, diákok, szakképzetlen, kisegítő családtagok szolgálhatják ki a hazai nyaralóhelyeken a turistákat ebben az évben, annyira súlyos a munkaerőhiány már a jelentős vendégforgalommal számoló idegenforgalmi főszezon előtt is.”

– Az iskolai időszak végén a diákmunkások, egyetemisták keresik a nyári munkalehetőségeket, és gyakran maga a tulajdonos vagy családtagja is beáll a pult mögé. A fizetőpincérek, szakácsok azonban csak szakirányú képzettséggel rendelkezhetnek, amit szigorúan ellenőriz a hatóság, ezért nem kell attól tartani, hogy a balatoni éttermekben hozzá nem értők főznek majd a vendégekre – szögezte le a KISOSZ vezetője.