Jogszabályváltozások, kormányzati intézkedések

Éttermi, üzleti zeneszolgáltatás: változások a jogdíjfizetésekben


2016.12.21   |   

A korábbiaktól eltérő módon, más feltételek alapján kell a jövőben zenei jogdíjat fizetni bizonyos üzletek és vendéglátóhelyek működtetőinek.

Több területen egyszerűsíti, illetve csökkenti díjtételeit az Artisjus, tájékoztat a szerkesztőségünknek küldött sajtóközleményben Tóth Péter Benjamin stratégiai és kommunikációs igazgató.

Kedvezmény a kezdőknek

Három éven át kapnak kedvezményt azok a vendéglátóhelyek és kereskedelmi üzletek, ahol belekezdenek a zeneszolgáltatásba.

Jelentős kedvezményt kaptak a zeneszolgáltatást újonnan megkezdő vendéglátóhelyek és kereskedelmi üzletek.

Ennek értelmében

- az első évben 30 százalék,

- a második évben 20 százalék,

- a harmadik évben pedig 1 5 százalék kedvezmény jár.

Továbbá: előre fizetés esetén a 30 négyzetméter alatti alapterületű kereskedelmi üzletek számára 1 évre elengedik az éves díj felét.

Új üzlet bejelentését itt megteheti.

Kiemelt kategória: törölve

Megszűnik a vendéglátóhelyek gyógy- és üdülőhely szerinti besorolása, amely eddig kiemelt kategóriának számított.

A jövő év elejétől minden település vendéglátó üzlete a saját településmérete szerinti jogdíjat fogja fizetni.

Az üzemanyagtöltő állomások vendéglátó üzletei esetében megszűnik a településtípus szerinti besorolás, minden benzinkút az eddigi legalacsonyabb díjat fogja fizetni; az esti záró időpont nem kerül többé figyelembe vételre.

A módosításokat az szerzői jogvédő szervezet azzal magyarázza, hogy „a vendéglátás, a kereskedelem és a szállodaipar jelentős változáson ment át. Az Artisjus jogdíjrendszerét most évről évre, lépésről lépésre igazítjuk ezekhez a változásokhoz…”, fogalmaz a kommunikációs igazgató.

Szállásszolgáltatás: együtt jóban, rosszban

A szállásszolgáltatás területén négy évvel ezelőtt született egy jelentős újítás: a közös teher- és kockázatviselés elve szerint, szól a közlemény. Itt a fizetendő jogdíjakat mindig az adott csillagkategória előző évi szobakihasználtsági adataival arányosította a jogkezelő. Ez a bevezetéskor (2013. január 1-jétől) egy lépésben jelentős jogdíjcsökkentést jelentett a szálláshelyek számára.

De az éves utánkövetés akkor elmaradt, az Artisjus – érdekképviseleti kérésére – három évig nem vette figyelembe az egyre növekvő kihasználtsági adatokat, hogy a korábbi évek magasabb tarifáit így „ellentételezze”. 

A türelmi időszakot követően a 2017-es díjak újra az előző évi szobakihasználtsági adatokat fogják figyelembe venni.

 

H Í R H Á T T É R

A négyéves periódus alatt jelentős mértékben nőtt a szállodai szobák kihasználtsága, ami azt jelenti, hogy a zenei jogdíjszint átmeneti befagyasztásának köszönhetően az elmúlt években jelentős összegek maradtak a szállodáknál.

A KSH vonatkozó adataival számolva egy kisebb méretű (26-50 szobás) 3 vagy 4 csillagos hotel ezzel összesen 110 ezer forintot tarthatott meg.

Ugyanez az összeg egy nagyobb befogadóképességű szálloda esetében (151-200 szoba) már 1 millió forint.

Mind a kisebb, mind a nagyobb szálloda esetén ez a kedvezmény az egyébként fizetendő jogdíj 21 százalékát tette ki.

A szállodaipar évek óta tapasztalható jó teljesítménye miatt vált lehetővé a szobakihasználtsági adatok újbóli figyelembe vétele.

A működési elv innentől az, hogy az évenkénti arányosítással a zenei szerzők, előadók és kiadók osztoznak a szállodaipar sikerében és nehézségeiben is, tájékoztat az Artisjus.