Szervezeti hírek

Program az érdekképviseleti munka fejlesztéséért


2014.02.17   |   

A vállalkozásokért végzett érdekképviseleti munka fejlesztése a célja annak a pályázati programnak, amelyben a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) az Észak-Magyarországi régióban működő három megyei (Borsod, Heves, Nógrád) tagegyesületével együtt vesz részt.

A program nyitórendezvénye február 11-én zajlott a KISOSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének miskolci székházában. Az eseményen dr. Antalffy Gábor (fotónkon a felszólaló), az országos szövetség ügyvezető elnöke, illetve Számadó Endréné (fotónkon a felszólaló mellett)  projektmenedzser tájékoztatta a megjelenteket. A meghívottak között voltak az IPOSZ és a LIGA szakszervezetek BAZ-megyei képviselői is, mások mellett dr. Fodor Tibor megyei érdekvédelmi tanácsadó.

A program céljai

A közreműködő szervezetek a – szociális párbeszédben és konzultációban résztvevő – szövetség révén kívánják kapacitásukat megerősíteni és együttműködésüket elősegíteni annak érdekében, hogy hatékonyan és felkészülten tudják képviselni tagjaik érdekeit, hogy ők képesek legyenek véleményeiket, javaslataikat eljuttatni a munkaügyi és a szakpolitika alkotás folyamatába, illetve a döntéshozatalba – tudatták a program résztvevői közös közleményben.

A TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0038 „KISOSZ kapacitásfejlesztés az Észak-Magyarországi régióban” elnevezésű programmal a résztvevők vállalkozói kérdőíves felmérést készítenek, a vállalkozók részére tájékoztató fórumokat, szemináriumokat és konferenciákat szerveznek, kiadványokat készítenek, kialakítják közös szakértői bázisukat a munkaadói és munkavállalói társ-érdekképviseletekkel, elkészítik régiós szervezetfejlesztési tervüket, valamint tisztségviselőivel és szakmai apparátusával együtt képzéseken és kompetenciafejlesztésen vesznek részt.

A pályázat további célja a munkáltatók és vállalkozók alkalmazkodóképességének növelése az új munkajogi szabályozás alkalmazásának vizsgálatán, munkavállalói ismeretek oktatásán, valamint naprakész vállalkozói ismeretek elérhetővé tételén és vállalkozói konzultációk megszervezésén keresztül – szól a közlemény.

A program résztvevői – a foglalkoztatás szintjének emelése érdekében – a munkahelyvédelmi akcióterv intézkedéseit, a vállalkozói zónák kialakításának lehetőségeit szeretnék megismertetni a régióban; továbbá a hátrányos helyzetű munkavállalók magasabb szintű alkalmazása érdekében a helyi képzés és szemináriumok szervezése kiegészül az esélyegyenlőségi szempontok ismertetésével. Mindehhez a kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban egyébként jogszabályilag még nem kötelező esélyegyenlőségi tervek készítéséhez szempontrendszert és mintadokumentációt adnak a vállalkozásoknak – fogalmaz a közlemény.

A régióban különösképpen hangsúlyos feladat, hogy az országos szervezeti központtól földrajzilag távolabb eső területeken is megerősítsék meglévő tagszervezeteik humánerőforrását, bővítsék a taglétszámot és fejlesszék a tagság kompetenciáit.

A KISOSZ partnerei a pályázat megvalósításában

Munkaadói szervezetek: a Kis- és Középvállalkozói Érdekképviseleti Szövetség (KÉSZ) tagszervezetei, úgymint az ÁFEOSZ-COOP Szövetség, a Magyar Iparszövetség (OKISZ), és az Ipartestületek Országos Szövetsége a (IPOSZ).

Munkavállalói szervezetek: LIGA Szakszervezetek – amellyel a KISOSZ már a kisvállalkozások és a munkavállalók részére biztosított JOGPONT+ hálózat működtetésében is együttműködik – zárul a közlemény.

Fotók – itt és a főoldali ajánlón: KISOSZ Borsod megyei tagegyesülete