Tanulmányok, elemzések

Ellenőrizze, kivel ír(t) alá üzleti szerződést!


2017.02.03   |   

Kisvállalkozói körben a legnagyobb a veszélye annak, hogy az üzleti partnerek nem tudnak arról: a másikat eltiltották a cégvezetéstől. Gond lehet belőle…

Öt éven keresztül nem vezethet egyetlen vállalkozást sem az a magánszemély, akit ettől a tevékenységtől a cégbíróság tilt el.

Jelenleg harmincezernél is több ilyen személyt tartanak nyilván – leginkább a mikrovállalkozások volt vezetői között, jelenti friss tájékoztatójában az Opten Informatikai Kft.

Miért jár az eltiltás?

A cégbíróság, jellemzően – jogerősen megállapított – ki nem elégített hitelezői követelések és be nem fizetett pénzbírságok esetén tilthat el magánszemélyeket a cégügyektől.

A fent minősített személyek 5 éven át nem csak cégeket nem vezethetnek, de ugyanennyi időre a cégképviselői jogkörtől és bizonyos típusú tulajdonosi szerepköröktől is eltiltották őket.

2016-ban több mint 13 ezer(!) magánszemélyt tiltottak el a cégvezetéstől, ezzel 30 ezer fölé emelkedett az eltiltott személyek száma. „Ez is azt mutatja, hogy a cégvezetési kultúrának van még hova fejlődnie hazánkban” – mondja Pertics Richárd céginformációs igazgató.

A további problémák

Az eltiltások kérdése – a nagyságrendje mellett – még azért is érdekes, mert a magánszemélyek sokszor nem csak egyetlen céget képviselnek. Ha egy magánszemélyt egyik cégének ügyei miatt eltiltják, akkor elméletben minden kapcsolódó cégénél meg kell jelennie az eltiltás tényének, de természetesen a gyakorlat itt sem ilyen egyszerű.

„Közel 4000 eltiltott személy vezet jelenleg is hatályosan céget a tiltás ellenére, ráadásul úgy, hogy az esetek 90 százalékában az eltiltott személy az egyetlen aláírója a cégnek” – mondja a szakértő.

Jogi gondok, üzleti kockázat

A cégeknek ezért nem árt résen lenni, kivel is kötnek üzletet, hiszen egy ilyen szerződés már jogi szempontból is érdekes kérdéseket vet fel, de üzleti szempontból egészen biztosan kimagasló kockázattal járhat.

„Sajnos a fertőzöttség nem csak a mikrovállalkozásokat érinti, jóval kisebb arányban ugyan, de a kkv-s és a nagyvállalati szegmensben is fennáll a jelenség” – emeli ki Pertics.

A 2016-ban eltiltott magánszemélyek közül például 237 személy köthető 100 millió forintot meghaladó árbevételű céghez, és 26 eltiltott esetében pedig 1 milliárd forintot meghaladó árbevételű cégkapcsolat is azonosítható.

„Fertőzött” területek: kereskedelem, vendéglátás

Az eltiltásokkal leginkább érintett szektorok közül magasan kiemelkedik a kereskedelem, de az építőipar, a vendéglátás és – némiképp meglepő módon – a tanácsadó szektor sem áll túl jól e tekintetben.

Mi minden történhet a h atározat megszületéséig?

Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa, az eltiltás az egyik legerősebb eszköz, ugyanakkor egy-egy tényleges eltiltás hónapokig, sőt évekig tartó eljárás eredménye lehet.

A jogerőre emelkedésig számos lépcső vezet, ezt az utat igen költséges és időigényes lehet végigjárni, így sok hitelezőnek még mindig egyszerűbb leírni a veszteséget (?), mint újabb költségeket bevállalni.

Ráadásul az eltiltás nem egyenlő a veszteségek megtérítésével.

Legyen képben!

Ne bonyolódjon kellemetlenségekbe, inkább tájékozódjon, hogy azzal köt vagy tart-e üzleti kapcsolatot, aki a partnercég vezetőjének nevezi magát!

Díjtalanul megtudhatja, hogy az ön számára kérdéses személy szerepel-e az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat listáján. Kattintson ide. A cégekről  itt tájékozódhat.

H Í R H Á T T É R


Az, hogy évről évre emelkedik a cégvezetéstől eltiltott személyek száma, az egyrészt rávilágít a cégstruktúra gondjaira, ugyanakkor értelmezhető a „javulás” egyik eszközének is, véli a szakértő. Az eltiltások emelkedése ugyanis egyben a problémás magánszemélyek növekvő arányú kiszűrését is jelenti a rendszerből.

Így változott a helyzet az elmúlt években:

Év

Újonnan eltiltott személyek száma

2010

479

2011

702

2012

1 139

2013

1 991

2014

5 147

2015

12 554

2016

13 015