Vállalkozások

ÖTLET-ELŐ: Akár egyszemélyes munkásszállót is működtethet!


2016.06.27   |   

Az egyszemélyes (!) lakrész is munkásszállásnak minősül jövőre. Beköltöztetheti alkalmazottját, de vállalkozása tevékenységi körét is bővítheti. Már most gondoljon bele!

Kazai Mária · Kereskedelmi Élet

Talán ön is került már (nem egyszer) abba a helyzetbe, hogy szívesen foglalkoztatott volna a vállalkozásában egy olyan jelentkezőt, aki minden tekintetben megfelelt az elvárásainak –, de az illető nem a munkahellyel azonos (vagy közeli) településen élt, napi bejárása pedig megoldhatatlan volt. Nos, erre az esetre is lehetőséget kínál egy módosítás.

A munkásszálló fogalmát ugyanis átalakították: a jövőben már az egyfős lakrész is munkásszállásnak minősül, jelentette be Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára egy múlt heti eseményen is.

Továbbá egy egyszemélyes munkásszállást talán azért is érdemes kialakítani és fenntartani, hogy abban, vendégként,  más munkahely munkavállalóját hosszabb-rövidebb időre elszállásoljon. (?)

Kedvezmény kialakításra és fenntartásra is

A társasági adóban kedvezményes megítélés alá esnek a munkásszállás kialakításának és fenntartásának a kiadásai.

A munkásszállás kialakítására, fenntartására, üzemeltetésére az adóévben elszámolt költséget, ráfordítást társasági adóalapot csökkentő tételként lehet elszámolni.

Vagyis a vállalkozások a jövőben nem csak költségként számolhatják el ezeket a kiadásokat, hanem a társasági adóalapjukat is csökkenthetik velük.

Például az a vállalkozó, aki 1 millió forintot ad a munkavállalók bérleti díjába, az 1 millió forintot levonhatja költségként a bevételekből, majd adóalapját is csökkentheti ugyanazzal az 1 millió forinttal.

Nos? Üzlet lehet belőle?

Ezek után töprengjen el azon, hogy saját fenntartású épületeiben vannak-e olyan helyiségek, amelyekben, a törvény adta lehetőségekkel élve, akár egy egyszemélyes munkásszállót is működtethetne?

Jogos ismeretek

Addig is itt mutatjuk a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) korm. rendeletet.

Fotó: illusztráció